שתף קטע נבחר

לוב: שוחררו האחיות הבולגריות שנדונו למוות

אחרי שמונה שנים בכלא וגזר דין מוות שריחף מעל ראשם, שיחררו שלטונות לוב את חמש האחיות הבולגריות והרופא הפלסטיני, שהואשמו בהדבקה מכוונת של מאות ילדים בנגיף האיידס. השישה עלו על מטוס נשיאותי צרפתי ונחתו בסופיה - שם זכו לחנינה. בתמורה יקבלו משפחות הנשאים פיצויים, ובין האיחוד האירופי ללוב נחתם הסכם שותפות וסיוע רפואי וכלכלי

חמש האחיות הבולגריות והרופא הפלסטיני, שנכלאו והואשמו בלוב בהדבקה מכוונת של מאות ילדים בנגיף האיידס, ונדונו למוות ב-2004 - שוחחרו היום (ג') מכלאם לאחר שמונה שנים ובתמורה להסכם "שותפות" בין לוב לאיחוד האירופי. השישה הועלו על מטוס נשיאותי צרפתי וכעבור כשעתים נחתו בסופיה, בירת בולגריה, שם התקבלו בתשואות רמות וחיבוקים על ידי בני משפחותיהם.

 

"אני יודעת שאני חופשיה. אני יודעת שאני על אדמת בולגריה, אבל אני עדיין לא מאמינה", אמרה אחת האחיות, כריסטינה ולצ'בה. "שנים חיכיתי לרגע הזה", אמרה קרובת משפחתה.

 

מיד עם הגעתם חנן אותם נשיא בולגריה, גאורגי פרבנוב. "הפרשה של האזרחים הבולגרים החפים מפשע הסתיימה", אמר פרבנוב. "בד בבד אנו משגרים רגשות הזדהות עם הטרגדיה האחרת - של הילדים הנשאים בלוב ובני משפחותיהם", הוסיף.

 

שיחרור ששת הזרים הושג הודות למאמצים של רעיית נשיא צרפת, ססיליה סרקוזי, שבאה שלשום ללוב יחד עם יועצו הבכיר של הנשיא ונציבות יחסי החוץ של האיחוד האירופי, בניטה פררו-ולדנר. בין השאר נפגשה ססיליה סרקוזי עם הנשיא קדאפי ועם כמה מהילדים הנשאים ומשפחותיהם.

 

לפני מספר ימים דווח כי נשיא צרפת יבקר בלוב אם הנאשמים ישוחררו. שעה קלה לאחר הגעתם לסופיה אישר גורם נשיאותי צרפתי כי סרקוזי יגיע לטריפולי "בימים הקרובים". דוברו של סרקוזי אמר מוקדם יותר לטלוויזיה הצרפתית כי הנשיא "לא ישן כל הלילה" והמתין לשיחת הטלפון המכרעת מאשתו.

 

סרקוזי עצמו אמר לעיתונאים כי לא צרפת ולא האיחוד האירופי העבירו ללוב תשלום כלשהו תמורה שיחרור הזרים. עם זאת הוא יצא מגדרו להודות לקאטר על מאמצי התיווך שלה בפרשה, ורמז כי ממשלת קאטר סייעה להביא לפיתרון המיוחל. "זוהי הזדמנות עבורי להודות לשלטונות קאטר על התיווך וההתערבות ההומניטרית. הם יגידו אם ברצונם להוסיף ולהתבטא על הפרשה", אמר סרקוזי.


חגיגות השיחרור בנמל התעופה של סופיה (צילום: רויטרס)

  

עוד על הפרשה:

 

גורם לובי אישר כי שיחרורם של הזרים התאפשר במסגרת הסכם "שותפות מלאה" בין לוב לאיחוד האירופי. לדבריו, בתמורה לשיחרור יעניק האיחוד ללוב חבילת סיוע רפואי וכלכלי. בין השאר הוסכם כי לוב תקבל ציוד רפואי עבור בית החולים בבנגזי, שם עבדו הזרים בשנות ה-90, וכן תדאג לטיפול עבור הילדים הנשאים והחולים. הוא גם ציין הבטחה של האיחוד האירופי לשפר את יחסיו עם לוב, ולחתום עימה על הסכם סחר חופשי. "כל ההיבטים הפוליטיים סוכמו", אמר הגורם הלובי. גורמים באירופה ברכו על "ההחלטה ההומניטרית" וציינו לשבח גם את מאמציה של קאטר לסייע להסכם.

 

פררו-ולדנר, נציבת יחסי החוץ של האיחוד האירופי, ברכה על השיחרור ואמרה כי הוא סולל את הדרך להידוק היחסים בין לוב לאיחוד. "יחד עם זאת, מחשבותיי נתונות גם לילדים מבנגזי. אמשיך להעניק לכולם את התמיכה שלי", אמרה ולדנר.

 

הודו בשל עינויים - ונדונו למוות

חמש האחיות והרופא נעצרו בשנת 1999 ובשנת 2004 נגזר עליהם עונש מוות בתום משפט פומבי. שלטונות לוב טענו כי הדביקו יותר מ-400 ילדים באיידס במסגרת ניסוי, והיו אף שטענו כי מדובר במזימה של המוסד הישראלי וסוכנות הביון האמריקנית. בדצמבר 2005 זכו השישה למשפט חוזר, אך בית המשפט השאיר את עונש המוות על כנו.


ששת הנאשמים בבית הכלא בלוב (צילום ארכיון: AFP)

 

מצוקתם בכלא - הם טענו כי הודו באשמה לאחר שעונו - ועונש המוות שריחף מעל ראשם, הביא להתגייסות של מדינות רבות באירופה. מומחי איידס בכירים נשלחו להופיע כעדים במשפט בלוב, וניסו לשכנע את השופטים כי ההדבקה באיידס התרחשה, על פי כל הראיות, בשל בעיות היגיינה בבית החולים בבנגזי, והדבר קרה ב-1997 - כשנה לפני שהזרים הגיעו לעבוד שם.

 

בית המשפט העליון דחה את הערעור, והותיר לששת הזרים את האפשרות לעתור עתירה אחרונה וסופית בפני המועצת הצדק העליונה - הגוף המשפטי הבכיר בלוב הנמצא בשליטת הממשלה. במקביל החלו דיווחים על הסכם פיצויים אותו קידמה צרפת בשיתוף עם סייף אל-איסלם, בנו של הנשיא קדאפי. במסגרת ההסכם הובטח כי ארגון הקורבנות והמשפחות יקבל כ-400 מיליון דולר פיצויים, מכספי חובות שהיו ללוב בבולגריה. 

 

הסכם הפיצויים נטע את התקווה לפריצת דרך במשבר ארוך השנים. בשבוע שעבר, לאחר שהושג הסכם הפיצויים, המתיקה מועצת הצדק העליונה של לוב את עונשם של ששת הנאשמים למאסר עולם. זה היה האות לפניה של בולגריה ללוב לשחרר את הזרים ולאפשר להם לרצות את עונשם בכלא בבולגריה.

 

לוב יצאה מבידוד דיפלומטי ארוך ב-2003, כשוויתרה על תוכנית הנשק הגרעיני שפיתחה, והגיעה להסכם פיצויים עבור קורבנות הפיגוע האווירי בלוקרבי. אולם פרשת האחיות העיבה על הידוק נוסף של היחסים בינה ובין המערב.

 

גורמים בלוב אמרו כי כעת נסללה הדרך לשיפור היחסים בין ארצם לאיחוד האירופי. גם נשיא נציבות האיחוד האירופי, ז'וזה מנואל ברוסו אמר כי האיחוד יוכל לנרמל כעת את היחסים עם טריפולי. בשבוע שעבר פתחה לוב את מאגרי האנרגיה הגדולים שלה לחברות זרות וארצות הברית שיגרה לטריפולי שגריר ראשון מזה 35 שנה.


פורסם לראשונה 24/07/2007 08:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האחיות יורדות מהמטוס בסופיה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
השיגה את השיחרור. ססיליה סרקוזי
צילום: רויטרס
אנחת רווחה. האחיות עם קרובי משפחתן
צילום: איי אף פי
מומלצים