שתף קטע נבחר

"טורקיה אינה איראן"

סילביו עובדיה, נשיא הקהילה היהודית באיסטנבול, אינו מודאג מתוצאות הבחירות הכלליות במדינה, שבהן הצליחה מפלגת השלטון האיסלאמית להתעצם. לדבריו, דווקא העובדה שהמפלגה הגדילה את כוחה תחייב את העומד בראשה, ראש הממשלה ארדואן, לנקוט קו מתון יותר ולפנות לקהל רחב יותר

"אנחנו לא חוששים מאיסלאמיזציה של טורקיה. גם בתקופת האימפריה העותומאנית הסולטאן היה נוח מאוד ליהודים, כך שאנחנו לא חוששים לחיים היהודיים במדינה". כך אמר אמש (ג') ל-ynet נשיא הקהילה היהודית של טורקיה, סילביו עובדיה.

 

בראיון מיוחד שהעניק בעקבות הבחירות שהתקיימו במדינה השבוע, לא נשמע עובדיה מודאג יתר על המידה מפני העתיד הקרוב בטורקיה. "טורקיה היא לא איראן. אין לנו כאן מולות. יש כאן אמנם קהילות דתיות אבל זה לא אותו הדבר. הם מודרניים יותר מאיראן, ובניגוד לאיראן, המגזר החילוני בטורקיה מאוד חזק".

 

"חוץ מזה", הוסיף עובדיה, "מפלגת השלטון של ארדואן, AKP, לא חושבת שהיא כל כך חזקה עד שתוכל לשנות את הסדר הפנימי בטורקיה. ועוד בניגוד לאיראן, לנו אין נפט וגז כמו לאיראן, ולכן אנחנו תלויים במדינות חיצוניות ועל כן אנחנו פגיעים הרבה יותר. ראוי לציין עוד שהעם הטורקי הוא קודם כל טורקי, שלא כמו האיראני שהוא קודם כל מוסלמי ורק אחר כך איראני. כך למשל יש כאן נשים כסויות ראש שהצביעו עבור המפלגה החילונית, CHP, כך שהדת כאן היא בעיקר בין האנשים לבין עצמם ולא בינם לבין המדינה", סיכם.

 

ביום שאחרי הבחירות בטורקיה הולך ומתברר עד כמה אהודה מפלגתו של ארדואן בציבור הרחב, ולא רק בקרב מיעוטי היכולת. כל אחד, גם עובדיה, יכול להסביר בקלות מדוע ארדואן זכה. "אין מה לומר, בשנותיהם בשלטון הם עשו הרבה למען הרבה אנשים. אין כאן אינפלציה, המטבע התחזק והבורסה פורחת. הגדלנו את הייצוא ואת היבוא, הממשלה הפריטה חברות רבות, מכרו אותן לזרים והכניסו מיליארדים לכלכלה הטורקית. זו לא הסיבה היחידה שהצביעו לו רבים כל כך. צריך לזכור שהמפלגת האחרות פשוט לא נראות טובות יותר והכישלון שלהן הביא לניצחון שלו".


נשים עוטות רעלות במרכז איסטנבול (צילום: רועי נחמיאס)

 

למרות שהסקרים ניבאו למפלגתו של ארדואן ניצחון - עובדיה היה מופתע מגודל הניצחון, אך הוא סבור שגם בכך יש דברים חיוביים. "איש לא ציפה שמפלגת השלטון תזכה לתמיכה נרחבת כל כך. לקראת הבחירות הללו ניסתה מפלגת השלטון לשנות את פניה, הכניסה עשרות נשים משכילות כמועמדות לפרלמנט, ולכן נשים משכילות רבות הצביעו למפלגת השלטון. ארדואן הוא כריזמטי, יש לו מצע טוב ולכן הצביעו לו. אולם, העובדה שהוא זכה בכמחצית מהקולות תחייב אותו לשבור למרכז. לא תהיה לו ברירה אלא להיות איש מתון - וניתן היה לראות זאת בנאום הניצחון שלו, שבו דיבר כאיש מרכז".

 

מידה מתבקשת של זהירות

לא פשוט להגיע למשרדו הפרטי של עובדיה. המשרד, ששוכן ברחוב צדדי ביותר באחת משכונותיה של איסטנבול מסתתר מאחורי דלת חסרת שלט, המוגנת במצלמות במעגל סגור. ישנה סיבה הגיונית ביותר לזהירות הזאת - הפיגוע הקשה שאירע בבית הכנסת היהודי "נווה שלום" באיסטנבול בנובמבר 2003. כשהוא נשאל האם יש חשש בקרב הקהילה מפני פיגועים קרובים של אל-קאעידה או גורמים קיצונים אחרים, הוא אומר: "איננו חוששים אבל אנחנו נוקטים את כל אמצעי הזהירות במוסדות הקהילה, מתגברים אותם ומגדילים את ההוצאות על אבטחה".

  

זאת ועוד: מתברר שאם תזדמנו לאיסטנבול ותרצו לבקר בבית הכנסת היהודי של העיר לא תוכלו לעשות זאת באופן חופשי. כל אדם שחפץ לבקר בבית הכנסת צריך למסור קודם כל את פרטיו האישיים וזאת כדי שהקהילה תוודא שאכן מדובר באדם תמים ולא בגורם עוין.


המסגד הגדול "איה סופיה" באיסטנבול.  אין מולות (צילום: רועי נחמיאס)

 

כ-23 אלף יהודים חיים כיום בטורקיה. 20 אלף מהם חיים באיסטנבול ולדברי עובדיה מצבה של הקהילה טוב ויציב. "יש לנו יחסים טובים מאוד עם הממשלה ועם מוסדות המדינה ויחד עם זאת אנחנו גם קרובים מאוד לקונסוליה ולשגרירות של ישראל, וחוגגים יחד איתם את החגים היהודים. במקביל, אנחנו שולחים צעירים ללמוד באוניברסיטאות בישראל, ללמוד בישיבות ולהשתתף במשחקי המכבייה בישראל ובאירופה".

 

על מצב האנטישמיות בטורקיה מספר עובדיה: "ישנם מאמרים אנטישמיים בעיתונות הרדיקאלית, אבל אני נוהג להפריד בין אותם מאמרים לבין חיי היום-יום. מדובר בכלי תקשורת שמנסים להסוות את האנטישמיות ולהציגה כאילו מדובר בביקורת לגיטימית על ישראל וצעדיה נגד הפלסטינים אבל כשהכותרת היא 'יהודי צמא דם' ברור לי לגמרי שזאת אנטישמיות. בכל מקרה, אין מדובר במצב שונה מאשר זה שנהוג בכל אירופה. אם יהיה שלום בישראל, ואנחנו רוצים שיהיה שלום, הדבר ישליך גם על מצב האנטישמיות שתרד וגם על כל המצב במזרח התיכון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדיה. המגזר החילוני חזק
צילום: רועי נחמיאס
ארדואן. דיבר כאיש מרכז
צילום: רויטרס
מומלצים