שתף קטע נבחר

אהבה הונגרית ומרק של רווקים

לקראת יום האהבה העברי עופר ורדי נזכר בסיפור ההיכרות של סבתא וסבא, מתאר איך עושים את זה בהונגרית ונותן מתכון למכתבי אהבה אכילים ולמרק תופס רווקים

סרטלק (Szeretlek) היא ה"אני אוהב אותך" של ההונגרים, וכמו לקוסונום בוזק הבלתי נשכח של רבקהל'ה מיכאלי, כך גם במילה האהובה הזו ניתן להשתעשע, כי הרי מהי האהבה בסופו של דבר אם לא סרט – ואחר כך לק?

 

"סרטלק" העז סבא ארתור לומר לסבתא ננה רק שבועות ארוכים לאחר שמבטיהם נצטלבו בפעם הראשונה. היא סיפרה שנפגשו בטאנץ אישקולה, בית ספר לריקודים סלוניים בבודפשט, שהיה בשנות ה-30 של המאה שעברה ה-מקום לתפוס בו חתן או לכל הפחות בילוי ללילה. היום יקראו לזה פיק-אפ באר. לשיעורי הוואלס והטנגו הסוערים הגיעו הגברים הצעירים חבורות-חבורות, לבושים במיטב מחלצותיהם ומעוטרי שפם ראשון - שיא האופנה באותם ימים. הבחורות, יפות מתמיד ונרגשות לא פחות, באו מלוות באימותיהן חמורות הסבר, שהקפידו לברור את המחזרים בעיניים בוחנות ובפנים חתומות.

 

אלא שכשסוף-סוף אזר סבא אומץ, ניגש לאמה של סבתא ננה וביקש ממנה ללוות את בתה הקטנה הביתה בתום ריקוד סוער, לא הרשתה זאת ושלחה אותו בנימוס לכל הרוחות. כן, זוג האוהבים ייאלץ ללמוד עוד כמה צעדי מחול בטרם יעלה על רחבת הריקודים. בין המחפשים אהבה במועדון היו גם חמשת אחיה הגדולים של סבתא ננה. גם עליהם התחבב סבא, ומהר מאוד היה לאחד מהם. גם כשהתגלע בינו לבינה ריב גדול, והשניים החליטו להיפרד לזמן מה, המשיכו הבנים כולם לבלות ביחד, מותירים בבית את האחות הקטנה, את האקסית, עד שנענתה להפצרותיהם וחזרה לזרועותיו.


סבא ארתור וסבתא ננה. לאחר מותו נותר התליון

 

אפילו לאחר שהלך לעולמו, נשאר אהוב חייה קרוב ללבה ולא עזב אותו. על צווארה ענדה תליון מזהב שקנה לה סבא ארתור. בתוך הענק, שהיה מקושט בתבליט מעודן של פרחים, נחה תמונתו למזכרת. וכשסיפרה לנו, כפי שביקשנו שוב ושוב, את סיפור האהבה הזה: איך נשק לה ודאג לה כל כך, ואיך התגנבה מדי סוף שבוע לבסיס הצבאי שם שירת בזמנו רק כדי להיות בקרבתו – כמעט כמו בסרט "גבעת חלפון אינה עונה", צחקנו - גלשה ידה אל העדי המוזהב וליטפה אותו בערגה ובגעגועים.

 

כדי לצוד אהובים ולהפיל אותם ברשתן מכינות הבנות ההונגריות – ערמומיות שכמותן – Legényfogó Leves, לגנייפוגו לבש או בתרגום חופשי לעברית: מרק תופס רווקים, ומשקות בו את אלה שסיחררו את ראשן. אם הצליח המרק, יתאהב הבחור במבשלת המוכשרת, מאמינות ההונגריות. אם לא יערב לחיכו, נראה שמן הראוי לחזור למטבח. במרק העשיר בבשר ובירקות נוהגים בבודפשט לכבד גם את האורחים בסעודת החתונה, כאילו כדי לחזק עוד את הקשר בין האוהבים – ליתר ביטחון: שהחתן לא יברח חלילה.

 

ביום ולנטיין הקדוש, הוא ט"ו באב של ההונגרים, מעניקות הבנות ליקירי ליבן מכתבי אהבה עשויים מבצק פריך ממולאים מכל הלב. בתוך העוגיות, שזכו לשמן בגלל צורתן המזכירה מעטפה, מחית אגוזים מתוקה והן מפודרות באבקת סוכר. כל גבר הונגרי יודע היטב: אם קיבל סרלמש לבל - ולא מהדוור - עליו להשיב רק במילה אחת: סרטלק.

 

מכתבי אהבה (Szerelmes levél)

המרכיבים:

לבצק:

1/2 ק"ג קמח

200 גרם חמאה

100 גרם סוכר

6 חלמונים

מיץ מלימון 1

קמצוץ מלח

למילוי:

6 חלבונים

קליפת לימון מגוררת

300 גרם אגוזים טחונים

250 גרם אבקת סוכר

1 חבילת סוכר וניל

1 חלמון, למשיחה

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הבצק: מפוררים את הקמח בחמאה.
  2. מוסיפים חלמונים, סוכר, מיץ לימון, מלח ולשים לבצק. קורצים ממנו כופתאות קטנות, ומניחים במקום צונן למשך כשעתיים.
  3. מרדדים כל אחת מהכופתאות ליריעה דקה בצורת ריבוע.
  4. מכינים את המילוי: מקציפים את החלבונים ומוסיפים תוך תנועות קיפול אגוזים, גרידת לימון, אבקת סוכר וסוכר וניל.
  5. מרכיבים את העוגיות: מניחים מן המילוי במרכז כל פיסת בצק. מקפלים מן הצדדים פנימה ליצירת צורת מעטפה. מושחים במעט חלמון ואופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני במשך כרבע שעה עד שמזהיב. מפדרים באבקת סוכר – ומגישים.

 

הארה: ניתן להעשיר את הבצק במעט שמנת חמוצה או בשמנת מתוקה ליצירת בצק רך יותר. למילוי אפשר להוסיף מעט רום. יש המוסיפים לבצק גם 20 גרם שמרים שתססו ובטרם מרדדים מניחים לתפוח במקום חמים. גרסה נוספת למילוי: מרתיחים תוך כדי ערבוב מתמיד 2 כוסות חלב, 100 גרם סוכר, 4 ביצים, 100 גרם קמח וגרידת לימון. לאחר שהסמיך, מסירים מעל האש ומוסיפים 300 גרם אגוזים טחונים.

 

מרק תופס רווקים (Legényfogó Leves)

המרכיבים:

1/2 ק"ג ירך חזיר או בשר בקר חתוך לקוביות

100 גרם שורש פטרוזיליה

100 גרם גזר

100 גרם אפונה

100 גרם פטריות

1 סלרי

1 קולורבי

1 בצל סגול

1 חבילת שמנת חמוצה

1 כף שמן

20 גרם קמח

1/2 זר פטרוזיליה

ציר מרק בשר או מעט אבקת מרק

פלפל לבן טחון לפי הטעם

מלח לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את הירקות לקוביות קטנות.
  2. מטגנים קלות את הבצל עד שהופך לשקוף. מוסיפים את חתיכות הבשר ומקפיצים אותן. מתבלים.
  3. מוסיפים את הירקות ומבשלים עוד כמה דקות. מכסים בציר בשר או במים מתובלים באבקת מרק. מרתיחים ומוסיפים לבשל על אש קטנה עד שהבשר מתרכך.
  4. מערבבים את השמנת ואת הקמח ליצירת עיסה חלקה. מסמיכים בה את המרק תוך בחישה מתמדת, ומבשלים עוד כמה דקות ליצירת מרק אחיד וחלק. מעטרים בפטרוזיליה קצוצה ומגישים.

 

עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעיקר מתוצרת הונגרית, שלא יודע לסגור את הפה. אפשר ליצור איתו קשר כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לגזור ולשמור. מרק תופס רווקים
צילום: עופר ורדי
מומלצים