שתף קטע נבחר

איראן מתקשה להסתגל להקצבת הדלק

מעט יותר מחודש עבר מאז שבאיראן נכנסה לתוקף תקנה חדשה המגבילה את צריכת הדלק הפרטית ל-100 ליטרים בחודש, ונראה שהמדינה עדיין לא התרגלה למצב החדש. הפגיעה העיקרית היא, כמו תמיד, בשכבות החלשות - אך בצפון טהרן האמידה העניינים כרגיל. "הדלק היה זול מדי ועכשיו אין בעיה לקנות דלק בשוק השחור אם צריך", אמר צעיר איראני ל-ynet

האם נשיא איראן יצליח לעמוד בלחץ הפנימי המופעל עליו בעקבות התוכנית להקצבת הדלק? בינתיים, מחמוד אחמדי-נג'אד אינו מהסס. אם שואלים אותו בנושא הוא ישיב כי נותרו עוד שנתיים לתום כהונתו, ובמונחים של פוליטיקאי משופשף כמוהו מדובר בהרבה זמן. בראיון טלויזיוני שנערך איתו בשבוע שעבר הדגיש הנשיא האיראני כי הוא נחוש להמשיך בתכנית קיצוב הדלק והגדיר אותה "ניצחון גדול" לאומה האיראנית.

 

במסגרת התוכנית מקבל כל אזרח במדינה 100 ליטרים בחודש, כמות שמספיקה בקושי ולכן רבים נאלצים לעבור לתחבורה ציבורית או לרכוש דלק בשוק השחור. ב-26 ביוני בלילה, שלוש שעות לאחר פרסומה, נכנסה התקנה לתוקף - למרות שהאפשרות הזאת נדונה בשיח הציבורי מזה זמן רב. בתגובה פרצו מהומות ברחבי המדינה, תחנות דלק הוצתו והמון זועם יצא לרחובות. תומכיו של הנשיא טענו כי מדובר בהחלטה הכרחית ואמיצה. אך מנגד טענו המבקרים כי זוהי מדיניות כלכלית כושלת, וכי לממשלה לא היתה ברירה אלא לנקוט צעד דרסטי כדי לקצץ בהוצאותיה.

 

כמו כל גזירה כלכלית - הפגיעה מורגשת ביתר שאת בשכבות החלשות. אם שואלים את תושבי צפון טהרן, החלק העשיר של הבירה האיראנית, עבורם קיצוב הדלק לא משנה את אורח חייהם. "הדלק היה זול מדי באיראן ואין בעיה להשיג דלק בשוק השחור אם צריך", אמר צעיר איראני ל-ynet. לעומת זאת, בדרום העיר, מעוז התמיכה של הנשיא האיראני, סביר להניח שהפגיעה קשה יותר ומורגשת יותר.

 

בנוסף על השוק השחור, שהצליח לספק מיד את צרכיו של כל מי שבזבז את קצבת הדלק שלו בטרם עת, דווח באיראן על בעיות נוספות, חמורות לא פחות. בין השאר, דווח על דליקות בבתים עקב אחסון לא בטיחותי של מיכלי דלק, רופאים שהתלוננו כי המחסור בדלק מקשה על עבודתם ואף על חקירת משטרה ששובשה לאחר שהחוקרים טענו כי אזל להם הדלק. (לצפייה בקריקטורה בנושא מעיתון רפורמיסטי, לחצו כאן ) 

 

גם המתים לא הרבו נחת מן הגזירה. מנהל בית הקברות הגדול בטהרן הזהיר כי אין די דלק ל-15 כלי הרכב שמפנים את המתים בעיר והוא עלול להיגמר בסופי שבוע.

 

סוכנות הידיעות האיראנית איסנ"א דווחה כי ההקצבה פוגעת גם בתעשיית השטיחים הפרסיים. גורם בהתאחדות יצרני השטיחים בעיר משהד אמר כי רוב מפעלי השטיחים נמצאים בכפרים ובעיירות מרוחקות - ומגבלות הדלק מקשות על מפקחי העבודה להגיע אליהם מדי שבוע כבעבר.

 

איראן היא אמנם יצואנית הנפט הרביעית בגודלה בעולם אך אין לה את היכולת לזקק אותו בשטחה והיא נאלצת לייבא חלק ניכר מתצרוכת הדלק ולסבסד אותו לאזרחיה. מומחים טוענים כי עדין מוקדם מדי לשפוט האם קיצוב הדלק היה צעד נכון מצד ממשלתו של אחמדי-נג'אד וכי יידרשו עוד מספר חודשים כדי להעריך נכוחה את השפעת התוכנית על משק האנרגיה האיראני.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר הנפט האיראני. הודיע על ההגבלות
צילום: איי פי
מומלצים