שתף קטע נבחר

משפטן בכיר: אולמרט עשה סיבוב פרסה

דרישתו של ראש הממשלה לעיין בחומרי ועדת וינוגרד שהובילו למסקנות הקשות נגדו, נראית תמוהה בעיני גורם משפטי בכיר: "זה חותר תחת ההיגיון שעמד מאחורי הקמת הוועדה במתכונת זו". אולם פרופ' קלוד קליין, מומחה למשפט חוקתי, סבור שלאולמרט לא ניתנה אפשרות מספקת להתגונן: "אם הוא ייפנה לבג"ץ - יש לו סיכוי טוב להצליח"

"מבחינת האתיקה הציבורית והסיבות להקמת ועדת וינוגרד, תמוה 'סיבוב הפרסה' שנעשה כאן עם הדרישה להענקת זכויות פרוצדורליות מלאות" - כך אמר ל-ynet גורם משפטי בכיר בעקבות הודעתה של ועדת וינוגרד כי לא תתיר לראש הממשלה, אהוד אולמרט, לעיין בחומרים שהביאו למסקנות הקשות נגדו. 

 

המשפטן הסביר עוד כי אולמרט והדרג המדיני הם אלה שדווקא קידמו את מתכונת ועדת וינוגרד כוועדת בדיקה ממשלתית ולא ועדת חקירה ממשלתית. זאת, על בסיס הרצון להוריד את רף הרשמיות של הוועדה. "הדרישה להענקת זכויות פרוצדורליות מלאות למעשה חותרת תחת ההיגיון שעמד מאחורי הקמת הוועדה במתכונת זו", הוסיף הגורם. כזכור, אולמרט כינה בשעתו את האפשרות להקמת ועדת חקירה ממלכתית כ"תקלה למדינת ישראל" ואף הבטיח: "לא אתן לזה לקרות".

 

השבוע ביקש פרקליטו של ראש הממשלה, עו"ד אלי זוהר, לקבל את העדויות אשר הביאו לניסוח הטענות כלפיו בדו"ח החלקי על מחדלי מלחמת לבנון השנייה. אולמרט לא ביקש להתייצב מחדש בפני הוועדה, אם כי הוא אינו שולל זאת בעתיד.

 

עם זאת, הדגיש המשפטן הבכיר כי "מהבחינה המשפטית הפורמלית - יש טעם בטענה שהחלטות בעלות אופי פוגעני חייבות להתקבל רק לאחר שניתנה זכות טיעון מלאה לנוגעים בדבר, ובכלל זה, זכות עיון בעדויות רלוונטיות".

 

פרופ' קלוד קליין, מומחה מוביל למשפט חוקתי, הוסיף כי "מה שהשתנה מאז ההחלטה להקים ועדת בדיקה ממשלתית, שהיא איננה ועדת חקירה ממלכתית עם כל מה שמשתמע מזה, הוא שהגולם קם על יוצרו. אולמרט חשב שאנשים יהיו יותר צייתנים, כשיפורסמו התוצאות.

 

"נכון שזה עומד בסתירה עם מה שהוא עצמו אמר בהתחלה, ונכון ושזה האינטרס שלו היום. אבל מעבר לאינטרס של אולמרט יש נושא המכונה עקרון 'הצדק הטבעי', וצריך לתת לו הזדמנות להתגונן. למרות שכל הסיפור עלול לגרום לקרקס, כאשר מדובר במעמדם הציבורי של אנשים, לי נדמה שאם הוא ייגש לבג"ץ, יש לו סיכוי טוב להצליח".

 

פרופ' קליין סבור כי הוועדה, בניגוד לטענתה, לא עמדה במתן זכות הטיעון, התגוננות, למי שעשוי להפיגע ממסקנותיה. "מה שעומד על הפרק זו הקריירה של אותם אנשים, בהם גם קצינים, ולא ניתנה להם אפשרות מספקת להתגונן. אולי צריך להמציא שיטה שלא תעורר את הקרקס הגדול שהיה בוועדות קודמות, אבל בהחלט לא מוצתה זכות הטיעון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה אהוד אולמרט
צילום: איי אף פי
השופט בדימוס אליהו וינוגרד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים