שתף קטע נבחר

אולמרט לוינוגרד: הסבירו ההגיון מאחורי הסירוב

אחרי שביקש מוועדת וינוגרד עדויות וסורב - שיגרו פרקליטיו של ראש הממשלה מכתב נוסף לוועדה. במכתבם מבקשים הפרקליטים הסברים באשר לסירוב. לפי שעה הוחלט בעצה אחת עם אולמרט, כי יש להמתין לבג"ץ הסניגוריה הצבאית נגד וינוגרד. אם בג"ץ יפסוק לטובת הסניגוריה, יהנה גם אולמרט מהתקדים - ויקבל לידיו את החומרים

על רקע סירובה של ועדת וינוגרד לאפשר לראש הממשלה לקבל לידיו את העדויות שבידיה, ממתינים פרקליטיו של ראש הממשלה להסברים אותם הם תובעים מוועדת וינוגרד - ולבג"ץ. בית המשפט הגבוה לצדק אמור לפסוק בעתירת הסנגוריה הצבאית נגד הוועדה - עתירה המבקשת חומרים, וקוראת לוועדה לשלוח מכתבי אזהרה למי שעלול להיפגע ממסקנותיה. אם יחליט בג"ץ להעביר לסנגוריה עדויות אשר גרמו להפללתם אנשי צה"ל בפני וינוגרד, יוכל גם ראש הממשלה ליהנות מהתקדים. בשלב זה, אין פרקליטי אולמרט מתכוונים לעתור לבג"ץ בעצמם.

 

בינתיים סבורים פרקליטי אולמרט, עורכי הדין אלי זוהר ורועי בלכר, כי לא קיבלו הסבר מספק לשאלה מדוע לא יקבלו את העדויות המפלילות. בתכתובת המתנהלת בינם לבין ועדת וינוגרד, הם טענו לזכותו של ראש הממשלה לראות את חומר העדויות נגדו. זאת על פי סעיף 15 בחוק ועדות חקירה, אשר מקנה זכות לאדם המופלל להתמודד מול החומר שצברה הוועדה נגדו. ל-ynet נודע כי במכתב שיצא ב-31 ביולי, הם תובעים מוועדת וינוגרד הסבר, בניסיון להבין את ההגיון מאחורי ההחלטה לדחות בקשתם לקבלת החומרים.

 

אולמרט תבע למעשה את החומרים, כיוון שלמרות היותו ראש ממשלה, אין בידיו את מלוא העדויות אשר הוגשו לוועדה. באין בידיו חומרים אלה, אין הוא יכול להפריך את העדויות המפלילות נגדו, אשר גרמו לגיבוש מסקנות הביניים של וינוגרד, ובוודאי לא של המסקנות הסופיות. פרקליטיו ביקשו את העדויות של שרי הממשלה, אנשי צה"ל ויתר העדים, כדי להיערך לאפשרות להתייצב שוב מול הוועדה, או להעביר את תגובתם לטענות בכתב.

 

לעת עתה לא השיבה הוועדה על מכתבם של עורכי הדין זוהר ובלכר. בעצה אחת עם ראש הממשלה הם ממתינים עתה להחלטת בג"ץ, בעניין עתירת הסנגוריה הצבאית. אם יורה בג"ץ לוועדת וינוגרד למסור את החומרים לפרקליטים הצבאיים, הרי שגם הם יוכלו לקבלם. רק לאחר החלטה זאת, החליטו אולמרט ופרקליטיו, הם ידונו בדרכי פעולתם. כך או כך, לעת עתה מאוכזב ראש הממשלה מהדרך בה נהגה וועדת וינוגרד בבקשתו זאת.

 

אתמול שיגר גם שר הביטחון לשעבר, ח"כ עמיר פרץ, מכתב לוועדה ובו דרש להופיע בפניה שוב לצורך שימוע, בטרם יגובשו ההמלצות בעניינו. בין השאר, דרש פרץ לאפשר לו - או לבאי כוחו - לחקור עדים מול הוועדה.

 

מלבד מכתביהם של אולמרט ופרץ, פנתה כאמור הסניגורית הצבאית הראשית, אלוף-משנה אורנה דוד, לבג"ץ בדרישה להנחות את הוועדה לשגר מכתבי אזהרה - או להימנע מהמלצות אישיות כלשהן. בעתירה נטען כי הוועדה מחויבת לאפשר למי שעלול להיפגע ממנה את זכות הטיעון. ועדת וינוגרד סבורה מנגד כי במכתבי העדות, בצירוף הנאמר בפרק השלישי של דו"ח הביניים, כבר מומשה זכות זו. לבג"ץ הזה ממתין אולמרט ולאחריו יחליט על צעדיו הבאים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה. מבקש עוד הסברים
צילום: גיל יוחנן
מח"כים לבג"ץ. וינוגרד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים