שתף קטע נבחר

איך מרוויחים כאשר הבורסה נמצאת בירידה?

גם בימים שבהם נרשמות ירידות חדות בבורסה עדיין קיימות בפני המשקיעים דרכים נוספות להרוויח. שורה של פעילים בשוק ההון מצביעים על הכלים הפיננסיים בהם כדאי לסחור בתקופה של ירידות בשוק

גם בימים שבהם יש ירידות בבורסה עדיין קיימות מגוון של דרכים פיננסיות להרוויח, עבור משקיעים בשוק ההון. נביא כאן את הכלים הפיננסיים המקובלים בשוק ההון כדי לסחור בשוק יורד.

 

תעודות סל בחסר

תעודות סל בחסר הם אחד מהמכשירים הפיננסיים המאפשרים למשקיע להרוויח בשוק הון יורד. את תעודות הסל ניתן באופן עקרוני לרכוש בבורסה והן מהוות מעין "השאלה" של מניות למשקיע תמורת התחייבות להחזירן לגורם שממנו השאלנו. זהו מכשיר סטנדרטי שיש בו את אותה תוספת סיכון כמו בתעודת סל רגילה.

 

 

בתעודות סל חשוב לשים לב למכפיל של תעודת הסל שאותה אנו מתכוונים לקנות, משום שמכפיל הרווח בתעודות סל בחסר גדל מעל לכל נקודה בזמן שהשוק עולה. תעודות סל מסוג זה הן ממונפות ולכן יש לבחון את המכפיל שלהן בזהירות. למשל: משמעותה של קניית תעודת סל בחסר של short נדל"ן היא שאם מדד הנדל"ן יעלה המקיע מפסיד - ואם מדד הנדל"ן יירד הוא מרוויח.

 

מסחר באופציות

יש שתי דרכים להרוויח באופציות כשהשוק יורד: דרך ראשונה היא קניית אופציית PUT, המעניקה את האפשרות למכור נכס מסוים במחיר מסוים.

 

לדוגמה: קונים PUT 1,100 ב-3,000 שקל. זה אומר שקונים את האפשרות למכור מדד ת"א 25 לפי 1,100 נקודות. כל נקודה בפקיעת האופציה שווה 100 שקל. אם השוק יפקע ב-1,070 נקודות ומטה - כל נקודה מתחת, קונה האופציה ירוויח 100 שקל. נקודת האיזון תהיה ב-1,070 ומקסימום ההפסד יהיה מחיר האופציה של 3,000 שקל. הפקיעה הנוכחית תתקיים ב-30 באוגוסט.

 

דרך שנייה היא כתיבת אופציית CALL - הכתיבה משולה למכירה בחסר. אם חושבים שהשוק אמור לרדת ניתן לכתוב, כלומר למכור, אופציית CALL 1,100. המכירה, או הכתיבה, תשלשל לכיס של הרוכש את סכום מחיר אופציה. אם בזמן הפקיעה מדד השוק יהיה מתחת ל-1,100 נקודות, האופציה תהיה שווה אפס שקלים והרוכש לא ייאלץ לשלם עליה דבר לכותבי האופציה.

 

מנגד, אם השוק יהיה מעל רמת 1100 נקודות, אזי עבור כל נקודה מעל ייאלץ הרוכש לשלם 100 שקל. במצב בו המדד לפקיעה יהיה 1,110 נקודות - שם תהיה נקודת האיזון. אופציה זאת מסוכנת מאד ואינה מומלצת כיוון שההפסד יכול להיות בלתי מוגבל.

 

סער צפריר, מנכ"ל בית ההשקעות קריפטונייט, המתמחה בניהול תיקי אופציות באופן סולידי, מסביר כי משקיעים צריכים לפעול תמיד על פי אסטרטגיות המגדילות את הסיכוי להרוויח ומקטינות את הסיכון. לפי אסטרטגיה זאת יש לרכוש אופציות PUT בכסף סביב המדד (נכון לכתיבת שורות אלו עומד המדד על 1,050) וכותבים אופציית PUT 1,030.

 

עלות האסטרטגיה היא כ-600 שקל, המהווה גם את ההפסד המקסימלי ואילו הרווח המקסימלי במקרה בו תהיינה המשך ירידות מסתכם ב-1,400 שקל. מקסימום הרווח יתקבל כשנקודת הפקיעה תהיה מתחת ל-1030 נקודות ומטה. נקודת האיזון תתקבל בעת פקיעה על רמה של 1,044 נקודות.

 

מוצרים פיננסיים יעודיים

אורן בארי, סמנכ"ל מוצרים פיננסיים באקספרט פיננסים, מציין כי במסגרת המוצרים הפיננסיים החדשים שהושקו לאחרונה, הושק אג"ח מובנה צמוד מדד המבטיח תשואה חיובית גם כשהמדד יורד.

 

לדבריו, "שחרית יורוסטוקס" הצמודה למדד יורוסטוקס 50 מבטיחה למשקיעים תשואה חיובית, בערך מוחלט, גם אם המדד האירופאי יירד עד לרמה של 80% מערכו (יירד ב-20%) במהלך 18 החודשים המהווים את אורך חיי המוצר. במקרה והמדד יעלה, המשקיע יקבל את מלוא ערך עליית המדד.

 

על פי תשקיף האג"ח, אם המדד האירופי ירשום ירידות מרמה של 20% ומטה, מחזיק האג"ח עובר למסלול הצמדה מלאה למדד (ללא ריבית) עד לסוף תקופת האג"ח. מוצר זה למעשה מציע תחליף אטרקטיבי לתעודות הסל על מדד היורוסטוקס (נכון להיום ישנן חמש כאלו) או כתחליף לאחזקת מניות בתיק.

 

שוק המטבעות והסחורות 

"יש הרבה אירוניה בהשקעה בדולר", אומר ניר יפה, מנכ"ל פינוטק ישראל. "המשבר הנוכחי בשוק ההון החל למעשה בארה"ב ומשקיעים שבורחים משוק ההון בישראל בעצם 'שוכחים' את הפרט החשוב הזה".

 

לדברי יפה, הדולר הנמצא בתהליך התחזקות אל מול השקל עושה זאת משום שהזרים שמוכרים אג"ח ומניות בישראל קונים דולרים - מתוך אמונה שזהו אי של יציבות. אולם חשוב להזכיר כי הדולר היה לפני פרוץ המשבר במגמה של החלשות הנובעת מקצב הצמיחה המתון בארה"ב ומשבר ריביות הסאב פריים המשפיע על הכלכלה האמריקנית.

 

באשר ליין, מציין יפה כי אנו עדים להתחזקות היין אל מול הדולר כתוצאה מהמשבר בשווקי ההון ברחבי העולם. למעשה אנו רואים כי הדולר מתחזק אל מול מרבית המטבעות בעולם ורק אל מול היין הוא נחלש. רוב עסקאות המט"ח נעשו באמצעות עסקאות Carry Trade שמטרתן להנות מהפרש הריביות בין היין (0.5%) לבין הדולר (5.25%) מטרתן של עסקאות אלו הוא ליצור רווח של % 4.75. בעסקאות אלו מוכרים יין (לוקחיםן הלוואה ביין) וקונים תמורתם דולרים (קונים פיקדון דולרי).

 

עסקאות אלו שנסחרו בהיקפים אדירים לא אוהבות את התנודתיות הרבה של שוק ההון בימים האחרונים משום שתנודות אלו מבטלות את הריווחיות של עסקאות אלו. ולכן, משקיעים מוסדיים רבים קונים יינים ומוכרים דולרים - וזוהי הסיבה להתחזקות היין.

 

לצד שוק המט"ח מציינים בפינוטק כי הנפט הגיע לרמה של 78.5 דולר לחבית - רמות שלא נראו מזה מספר שנים. מיד לאחר הגעתו לרמות אלו, צנח שער חבית הנפט ונסחר כעת סביב רמות של 76 דולר חבית.

 

משקיעים המעוניינים להגן על השקעתם מפני ירידות מחירים יכולים למכור חוזה עתידי על הנפט בשער מסוים לתקופה נקובה מראש. אם עד תום החוזה העתידי על הנפט יירד שער הנפט אז יוכל המשקיע לקנות חזרה את החוזה במחיר נמוך הרבה יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
איך לנצל את הירידות בשוק?
צילום: רויטרס
מומלצים