שתף קטע נבחר

גאורגיה: הותקפנו על ידי מטוסים רוסים

טביליסי טוענת כי שני מטוסים רוסים חדרו לשטחה וירו טיל שלא התפוצץ. רוסיה מכחישה את הדיווח וטוענת כי מטוסיה לא טסו באזור. חילופי ההאשמות הן שלב נוסף במתיחות השוררת ממילא בין רוסיה והרפובליקה הסובייטית לשעבר, שהפנתה לה עורף ב"מהפכת הוורדים" ומעדיפה קשרים עם וושינגטון ואירופה

גאורגיה טענה היום (ג') כי שני מטוסי קרב רוסים חדרו לשטחה וירו טיל שלא התפוצץ, באירוע שכונה על ידי גורמים בטביליסי "מעשה תוקפנות". רוסיה מכחישה את ההאשמות.

 

דובר משרד הפנים הגאורגי שוטה אוסטיאשווילי אמר כי התקיפה התרחשה אמש, כששני המטוסים חדרו לשטח גאורגיה באזור גורי, בצפון מערב המדינה. הם ירו לדבריו טיל שנפל מבלי שהתפוצץ ליד הכפר ציטלובני. אוסטיאשווילי אמר כי הוא בעצמו בחן את הטיל, שנחת בפאתי הכפר, 25 מטר מבית.

 

כתב סוכנות הידיעות רויטרס הגיע לכפר, כ-65 ק"מ מערבית לטביליסי, וראה את הטיל, במשקל של כ-700 ק"ג, שנחת בקצה שדה ירקות והתחפר באדמה במכתש של כ-5 מטר. חבלנים סגרו את האזור כולו והעבירו את שרידי הטיל לבדיקה.


מומחה בוחן את שרידי הטיל שנחת באזור גורי (צילום: AFP)

 

שר הפנים הגאורגי, ונו מרבישווילי, אמר: "זה קרה אתמול בשנה 7 וחצי (שעון מקומי). שני מטוסי SU-24, שלפי הרדארים שלנו טסו מכיוון רוסיה, ואז שבו על עקבותיהם... זהו מעשה תוקפנות". משרד החוץ הגאורגי זימן את שגריר רוסיה בטביליסי לשיחה בנושא.

 

נשיא גאורגיה מיכאיל סאאקשווילי גינה את התקרית. "הפרובוקציה הזאת נועדה לעורר פאניקה ולערער את היציבות של גאורגיה ולקרוא תיגר על מדיניותה. אנחנו מצפים להסבר רשמי מרוסיה", אמר.

 

דובר חיל האוויר הרוסי, הקולונל אלכסנדר דרובישבסקי הכחיש את הטענות. "מטוסים רוסיים לא ביצעו גיחות מעל האזור המדובר ולא חדרו לשטחה של גאורגיה", אמר.

  

יחסים מתוחים

היחסים בין רוסיה וגאורגיה, רפובליקה סובייטית לשעבר, מתוחים מאוד מכמה סיבות, ובראשן העובדה שגאורגיה הפנתה עורף לרוסיה כשהדיחה את המשטר הפרו-רוסי של אדוארד שוורדנדזה ב"מהפכה הוורדים" ב-2003.

 

התמיכה והנאמנות שמפגין מאז הנשיא מיכאיל סאאקשווילי בארצות הברית לא מתקבלת בעין יפה במוסקבה, שרואה כיצד היא מאבדת עוד ועוד מדינות שהיו בעבר במעגל השפעתה לטובת המערב. גם המאמצים של סאאקשווילי להתקבל לנאט"ו ובהמשך לאיחוד האירופי מדאיגים מאוד את רוסיה במישור הצבאי והכלכלי.

 

סלע מחלוקת קשה בין המדינות הם שני המחוזות הפורשים, אבחזיה ודרום אוסטיה, שהתנערו מסמכות השלטון של טביליסי, הכריזו על אוטונומיה ועל שאיפתם לעצמאות - או סיפוח לרוסיה. מוסקבה מעניקה לשני המחוזות תמיכה עקרונית וכלכלית, אך נמנעת מסיוע צבאי פיזי מחשש לעימות גלוי עם גאורגיה.

 

רק היום דווח בעיתון הבריטי "גרדיאן" על עסקת ענק רוסית לרכישת חומרי גלם לבניה מאבחזיה, לטובת תנופת הבניה לקראת אולימפיאדת החורף ב-2014 בעיר הרוסית סוצ'י.

 

גאורגיה טוענת כי התמיכה הרוסית היא ניסיון של מוסקבה לערער את יציבות השלטון. רוסיה מצידה טוענת כי טביליסי מנהלת מדיניות אנטי-רוסית.

 

לרוסיה יש עדיין שני בסיסי צבא בשטח גאורגיה - שרידים מהתקופה הסובייטית. החיילים אמורים לחזור לרוסיה בשנה הבאה אך נוכחותם על אדמת גאורגיה אינה מתקבלת בברכה בטביליסי. גאורגיה מצידה טוענת כי אזרחיה העובדים ברוסיה סובלים מאפליה ומיחס רע מצד השלטונות, על רקע הבעיות הפוליטיות בין שתי המדינות.

 

זאת ועוד, גאורגיה תלויה לעת עתה באספקת גז רוסי אולם בשנים הבאות, עם פתיחתו של צינור הגז של חברת BP מאזבייג'ן לטורקיה, תצטמצם התלות הזו - למגינת ליבה של רוסיה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שברי מתכת שגאורגיה טוענת שייכים לטיל הרוסי שנחת בשטחה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
נשיא גאורגיה, מיכאיל סאאקשווילי. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים