שתף קטע נבחר

פרסום ראשון: חמאס הקים חיל-ים בעזה

בעוד שבמצרים מחפשים פתרונות להפיכה ברצועה, שוקד החמאס על בניין הכוח בעזה. אחרי שהקים זרוע מודיעינית וגייס אלפים לכוח הביטחוני, ל-ynet נודע כי החמאס הקים גם זרוע ימית. לפי שעה, אין עדיין ספינות - והחמאס מסתפק בתותחים על החוף. אחד הפעילים מתגאה: "הישראלים כבר הפסיקו לירות אפילו על ספינות של דייגים"

ברמאללה אולי חולמים עדיין על איחוד מחודש בין הגדה לרצועה, אך בתנועת החמאס, השולטת בעזה, ממשיכים ליצור עובדות בשטח. ל-ynet נודע כי התנועה הקימה כבר לפני כשבועיים מנגנון ימי, מעין "חיל ים", שבראשו יעמוד ג'מיל אל-דהשן. אל-דהשן הוא אחד ממפקדי הכוח הביטחוני המיוחד של הארגון, ומשמש כמפקד הכוח בדרום העיר עזה.

 

בחמאס שוקדים באחרונה על בניין הכוח, כדי להתכונן לקרבות העתידים לבוא - בין אם מול ישראל ובין אם מול כוחות מחודשים שיאסוף הפתח. כבר לפני כשבוע פורסם ב-ynet על אודות מנגנון המודיעין החדש שהקימה התנועה בעזה. במקביל נודע כי חמאס מגייס אלפים לכוחות הביטחון.

 

כעת, כאמור, שוקדים ברצועה גם על בנייה והקמה של חיל הים החמאסי. משימתו של החיל, שככל הנראה לא מחזיק בכלי שיט, תהיה אבטחת חופי הרצועה מפני פעילות ימית של צה"ל ומפני פעילות פלילית - בעיקר של סוחרי סמים. כמו כן, אמור החיל למנוע שיתוף פעולה של פלסטינים עם צה"ל. זאת, לאחר שלטענת החמאס נתפסו באחרונה מספר מקרים בהם פלסטינים בספינות דיג לקחו חלק בהעברת מידע ושיתוף פעולה עם צה"ל  - ואף הודו בכך. על פי החמאס, משתצפי הפעולה עוברים מספינות הדייגים אל ספינות חיל הים הישראלי, מוסרים מידע, ושבים לרצועה.

 

הנשק הכבד - ירושה מהפתח

פעיל בתנועת החמאס סיפר ל-ynet כי אנשי המנגנון הימי פרסו מספר מקלעים כבדים ומרגמות, שנועדו לפגוע בספינות חיל הים אם אלה יתקרבו לחופי הרצועה. לדבריו, המנגנון הימי אינו מתיימר להתמודד ככוח שווה מול חיל הים הישראלי, אולם יש ביכולתו לשבש חלק מפעילות צה"ל הימית. מאז השתלטות החמאס על הרצועה, הוא אומר, לא נרשמה כל פעילות של צה"ל קרוב לחופי הרצועה.


בינתיים, רק ספינות מדבר. חוף עזה (צילום: איי.אף.פי)

 

"הישראלים כבר הפסיקו לירות אפילו על ספינות של דייגים פלסטינים, כפי שעשו בעבר", אומר אותו פעיל. "לדעתי הם יודעים שיש ברשות לוחמי החמאס והמנגנון הימי החדש חלק מהנשק הכבד של מנגנוני הביטחון של הרשות ברצועה. הוא נתפס במפקדות המנגנונים עליהן השתלטה החמאס". על פי הפעיל, הכוח החדש "מורכב מפעילי חמאס והארגונים המקורבים לתנועה וחלק ממתגייסיו אף נמנה בעבר על הכוח הימי של הרשות".

 

בתוך כך, ל-ynet נודע כי בעוד נשיא הרשות מחמוד עבאס (אבו מאזן) מדבר על-כך שתנועת החמאס חייבת להחזיר את המצב לקדמותו ברצועה לפני כל דיאלוג עימו ועם הפתח, ולהשיב את המפקדות הביטחוניות לידי הרשות, ממשיכה תנועת החמאס בביסוס אחיזתה ונוכחותה ברצועה - במיוחד בצירים רגישים.

 

"שיקבלו את המציאות כפי שהיא" 

החמאס הוציאה לפועל לאחרונה "תוכנית דמוגרפית" שתכליתה לשכן חלק מאנשי התנועה, פעיליה, בכיריה ומנגנוניה באזורים שעד להפיכה ברצועה היו אסורים למגורי אנשי חמאס. כך לדוגמא, עד להפיכה בעזה נאסר על אנשי החמאס להתגורר ברחובות שסביב למתחם הנשיאותי בעזה ובמתחם המפקדות הביטחוניות. "אם אבו מאזן רוצה לחזור לעזה, יהיה עליו לקבל את המצב ואת המציאות כפי שהם", אומרים בחמאס.

 

בינתיים ממשיכים גורמים ערביים, בעיקר במצרים, לשקול נוסחאות פשרה לפתרון המצב ברצועה כשאחת האפשרויות הנשקלות היא שחלק מהמוצבים של הרשות שעליהם השתלטו בחמאס - בשלב הראשון באזור דרום הרצועה - יימסרו לידי אנשי ביטחון מצריים. זאת, עד למציאת פתרון למשבר בין שני הצדדים. נושא זה עדיין נמצא בדיונים ראשונים בין מצרים, אבו מאזן והנהגת החמאס. בחמאס נוטים לקבל את הפתרון כבסיס לתחילתו של דיאלוג. עם זאת דורשים שם כי הכוח הפלסטיני המוסמך יהיה המשמר הנשיאותי ולא מנגנוני המודיעין או הביטחון המסכל, כפי שהיה עד כה. את הביטחון המסכל דורשים בחמאס לפרק באופן מוחלט ולפזר את אנשיו בין המנגנונים השונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בניין הכוח. חמאס ברצועה
צילום: איי אף פי
צילום: חגי אהרון
לא כוח שווה. סטי"ל
צילום: חגי אהרון
חוף עזה. נגד משת"פים
צילום: איי פי
צילום: מרה תמרוף, דובר צה"ל
כבר לא יורים. ספינת דיג פלסטינית
צילום: מרה תמרוף, דובר צה"ל
אבו מאזן מזן מחמוד עבאס
צילום: איי פי
מומלצים