שתף קטע נבחר

יו"ר הכנסת לניצולי השואה: כולנו מכים על חטא

בצל ההסכמים בין הניצולים לממשלה, נערך דיון מיוחד בכנסת בנושא הטעון. השר איתן נזכר בצעדת המחאה הקשה; יו"ר הכנסת איציק הכתה על חטא הממשלות לדורותיהן; ופינס תהה למה הייתה זוכה אנה פרנק, אילו שרדה ועשתה עלייה

דיון הפגרה המיוחד, שנערך היום (ב') בכנסת בנושא מצבם של ניצולי השואה, התקיים כאשר ברקע - ההסכם הטרי בין לשכת ראש הממשלה לארגוני הניצולים. יו"ר הכנסת, דליה איציק, ניצלה את הבמה כדי להתנצל שוב, בשם המדינה, בפני הניצולים על שמצוקותיהם לא זכו למענה במשך עשרות שנים.

 

"מדינת ישראל ידעה לדרוש את כספי הפיצויים מגרמניה, אך לא השכילה לנתבם באופן הגון והגיוני למי שהיו ראויים להם וזקוקים להם", אמרה איציק. "כולנו כחברה צריכים להכות על חטא. כלל ממשלות ישראל מאז הקמת המדינה נושאות באחריות להזמנה זו. היום אנחנו כאן כדי להביט קדימה, כדי לתקן את הטעון תיקון, כדי שנוכל להביט בענווה בעיני הניצולים, ולומר להם בשם מדינת ישראל, בשם החברה בישראל - סליחה".

 

אתמול, כזכור, סיכמו נציגי ארגוני ניצולי השואה עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, כי ניצולי מחנות ההשמדה, שלא מקבלים קיצבה חודשית, יקבלו כ-1,200 שקלים בחודש. בנוסף הוחלט להעניק

 הטבות נוספות לכ-100 אלף ניצולי השואה שהיו במחנות ההשמדה. עם זאת, לגבי מרבית הניצולים, המוגדרים "המעגל השני", רובם עולים חדשים שברחו בזמן המלחמה לרוסיה - לא הושגה הסכמה. בנוגע לקבוצה זו, הכוללת כ-150 אלף ניצולים, הובטח כי יימצא פתרון עד תחילת החגים.

 

על החלוקה בקצבאות אמר ח"כ אופיר פז-פינס (עבודה): "על פי החלטת הממשלה, לו אנה פרנק הייתה בחיים, היא לא הייתה מוכרת כניצולת שואה מכיוון שלא הייתה במחנה. זה רק ממחיש עד כמה החלטת הממשלה אבסורדית. יש אלפי 'אנה פרנקים' שבדרך נס ניצלו וחיים בתוכנו, והוצאו מהחלטת הממשלה מכיוון שהם מוגדרים כ'מעגל השני'".

 

במהלך דבריה הסבירה דליה איציק כי "סיבות רבות ומגוונות, כמו גם תירוצים אין ספור ואילוצים שונים, מנעו במשך עשרות שנים – מהקמת המדינה ועד עצם היום הזה – תיקון של עוול, תיקון של עיוות, בכל הקשור למחוייבותה של מדינת ישראל לניצולי השואה החיים בה. הניצולים הגיעו לכאן, בנו בתים, הקימו משפחות, בנו בזיעה את מדינת ישראל ותרמו תרומה מכרעת, בעלת משקל סגולי עצום, לביסוסה של ישראל כבית לאומי לעם היהודי. החברה בישראל הבינה, אולי מאוחר מהמצופה, את חובה העצום לאותם ניצולים".

 

איפה היינו 60 שנה?

השר לענייני גמלאים, רפי איתן, היה מהבולטים בין חברי הממשלה שפעלו במסגרת מאבק הניצולים. "לאחר ההתלהטות והשיח בחודשים האחרונים, אני רוצה לפנות לניצולים", אמר מעל בימת הכנסת. "אנחנו בני אותו דור וכולנו ניצולי אותה התופת. יש בינינו שנאלצו לעבור על גופם את מאורעות השואה, יש מאיתנו כאלו שהתמזל מזלם להיוולד ולחיות בזמנים טובים יותר, רחוקים מאירופה המדממת של מלחמת העולם השנייה. אבל כולנו שותפים לגורל וגורלנו אחד. אני תקווה שצעדה כמו זו שהתקיימה לפני שבועיים לא תתקיים יותר במיוחד בבירת ישראל".


'מצעד החיים'. "מקווה שלא תהיה יותר צעדה כזו" (צילום: גיל יוחנן)

 

השר איתן התייחס גם לדו"ח מבקר המדינה על מצב ניצולי השואה וציין כי "רוב הדברים בו נכונים. הוא אמנם הגיע באיחור אבל הוא עזר להבין את התמונה הכוללת". הוא ציין עוד במהלך השבועיים הקרובים יתכנסו צוותי המשא ומתן של ארגוני הניצולים ושל הממשלה כדי לדון בקצבאות למעגל השני של הניצולים - אלו אשר לגביהם לא הושגה אתמול הסכמה.

 

חברת הכנסת שרה מרום-שליו (גמלאים), ניצולת שואה, אמרה במהלך הדיון: "אני שואלת את עצמנו איפה היינו 60 שנה? יש לנו חלק גדול מאוד בבניית מדינת ישראל. האם לא מגיע לנו שיתנו לנו את מה שממשלת גרמניה נותנת עד היום? אני חושבת שהגיע הזמן שאחת הממשלות תשלם לניצולים את מה שמגיע להם. אני לא מבקשת יותר. לצערי זה נפל על הממשלה הזאת".

 

ח"כ מרום-שליו הזהירה את הממשלה לבל תמסמס את יישום ההסכמים ותעכב את העברת הכספים לניצולים: "אנחנו לא בגיל שאפשר עוד לחכות. אתמול הייתי בלוויה של חבר טוב, ניצול שואה שנפטר, הוא מת ללא כלום. אני מבקשת מהממשלה ומהכנסת לא לאשר את תקציב המדינה עד שלא ייגמר הסיפור של ניצולי השואה. אני מצטערת שהיו"ר של מפלגת הגימלאים (השר רפי איתן) צריך לענות היום בשם הממשלה, זה לא צריך היה להיות מתפקידו. אני במקום ארגוני הניצולים לא הייתי חותמת על ההסכם, אבל טוב משהו במקום כלום. אני מבקשת משר האוצר שהכסף יגיע לפחות עד החג לאלה שהחליטו שיגיע להם". בתום נאומה נזקקה ח"כ מרום-שליו לטיפול רפואי בכנסת, לאחר שלא חשה בטוב.

 

חברת הכנסת קולט אביטל (עבודה), יו"ר השדולה למען ניצולי השואה בכנסת, הביעה שביעות רצון מהסיכומים אתמול: "אני מברכת את הממשלה ואת העומד בראשה על כך שקיבלה החלטה לאחוז את השור בקרניו ולהתמודד בצורה אמיתית עם הבעיה, על כל רבדיה והיבטיה, ולנסות לפחות להיטיב את מצבם של ניצולי שואה שאינם מסוגלים לגמור את החודש בכבוד, שחיים בחרפת רעב ונאלצים לבחור בין מצרכי יסוד לבין תרופות".

 

מי שנשמע ספקן בנוגע למימוש ההסכמים בין הניצולים לממשלה היה ח"כ יולי אדלשטיין: "אני אינני סומך על הממשלה שתעמוד בהבטחותיה ל-85 אלף הניצולים הנוספים שיקבלו את הקיצבאות עד ראש השנה ובכלל הייתי מציע לארגונים לא לנוח על זרי הדפנה ולהמשיך להיאבק למען הניצולים".

 

גם ח"כ זהבה גלאון (מרצ) לא עשתה הנחה לממשלה, למרות הסיכום עם הניצולים. "חמור שממשלת ישראל מבחינה בין הניצולים וחמורה מכך העובדה שלרובם המכריע עדין לא נמצא פתרון", אמרה. ח"כ משה כחלון (ליכוד) הוסיף: "למה לא פתרו את הבעיה של היהודים מטוניס ולוב? אני מהממשלה הזו מיואש. אין לה רגישות, אין לה בושה. לוקחים אוכלוסיה שלמה ומוציאים אותם מחוץ לגדר. למה? בגלל שהיא לא מרומניה?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דליה איציק. מתנצלת בשם המדינה
צילום: דודי ועקנין
קולט אביטל. סוף סוף התמודדות אמיתית
צילום: שי רוזנצוויג
רפי איתן. "כולנו שותפים לגורל אחד"
צילום: גיל יוחנן
פינס. אנה פרנק כמשל
צילום: קוקו קליק
מומלצים