שתף קטע נבחר

הנקודה ברורה: אפשר לשנות ערכים בוויקיפדיה

בוויקיפדיה האנגלית ישנם למעלה משני מיליון ערכים ולעולם יהיו בעלי אינטרסים שירצו לשנות את כולם. המרדף אחריהם הוא אינסופי

הביקורת המרכזית נגד האנציקלופדיה החופשית ויקיפדיה, באופן מוזר, היא מה שמפעיליה זוקפים לזכותה: כל אחד יכול להיכנס ולשנות שם ערכים קיימים או לכתוב חדשים. המתנגדים טוענים כי זה מאפשר לבעלי עניין לבצע מניפולציות בערכים, ואילו התומכים טוענים כי ישנים מספיק אנשים שיבחינו במניפלציות הללו ויתקנו אותן.

 

הסאטיריקן סטיבן קולבר הגדיר זאת "להפוך את המידע לדמוקרטי", ואף קרא באחת התוכניות שלו לצופים לשנות את הערך על פילים, ולכתוב כי האוכלסיה של הפילים צומחת. ג'ימי וויילס, מייסד האנצילופדיה החופשית, התארח מספר חודשים לאחר מכן בתוכנית והגיב על התרגיל של קולבר "אחד הדברים הנהדרים ב בוויקיפדיה", הוא אמר, "הוא שדי קשה למישהו מסויים לשלוט בה ולעשות בה מניפולציות (...) כל אחד יכול לבוא ולתקן דברים".

 

לויכוח הבלתי נגמר הזה נכנס משתנה חדש - תוכנת ה-WikiScanner – שמאפשרת לבדוק מי ביצע את העריכות באנציקלופדיה החופשית. לא מדובר באיזו טכנולוגיה חדשה, אלא סך הכל בניתוח נוח יותר של מידע קיים - מי עומד מאחורי השינויים של כל ערך.

 

כך התגלה שאנשי CIA שינו את הערך של אחמדי-ניג'אד מצד אחד (הוסיף את המילה "Wahhhhhh!”, אם לדייק), והוסיפו תיקון לערך פרק של הסדרה "באפי" מצד שני.

 

ברור כי מייקל היידן, ראש ה-CIA הנוכחי, לא יושב ועורך רשומות בוויקיפדיה בהפסקות שבין משחק שולה מוקשים אחד למשנהו (שם יותר קל למצוא כלי נשק להשמדה המונית), אלא שמדובר בעובדים זוטרים יותר בארגון שלא חשבו באותו רגע שזה רעיון לא טוב לחמוד לצון מהמחשב של העבודה.

 

סוכנות הידיעות איי פי מפרסמת פרשיה חדשה. בעזרת אותה תוכנה, ככל הנראה, היא מנסה לחשוף מי עמד מאחורי הסרת הביקורת על מייק האקאבי, מועמד לנשיאות בארה"ב. על פי הידיעה, מדובר במחשבים השייכים לממשלת מדינת ארקנסו, מה שמעורר חשד לשימוש לא נאות במשאבי מדינה לצרכים פוליטיים, אך מהמדינה סירבו לומר לאיי פי באילו משרדי ממשלה בדיוק מדובר.

 

כל אחד ירצה לשנות משהו

על פי ויקיפדיה, בגירסה האנגלית שלה מצויים קרוב לשני מיליון ערכים (וזה אחת העובדות הבודדות שלא ניתן לערוך בוויקיפדיה). סביר להניח שעבור כל ערך יימצא לפחות בעל אינטרס אחד שירצה לשנות אותו. החל באנשים ידועים שרוצים לנקות את הביוגרפיות שלהם מאירועים לא נעימים וביקורת, וכלה במתנגדי פסיפלורה שחלקם אף יצאו להפגין נגדה ברחוב -

 

ברוב המקרים, Wikiscanner לא יעזור לנו לאתר את האינטרסנטים, כי הם דיסקרטיים יותר לשינויים שהם עושים. לכן, המרדף אחרי כל אחד מהאנשים האלה הוא פשוט אינסופי ולא ריאלי. כמו כל מידע שצורכים, גם את וויקיפדיה צריך פשוט לקחת בערבון מוגבל ולא להסתמך עליו כמקור יחיד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים