שתף קטע נבחר

מופז: ראינו איך נגמרו ריצות אמוק להסדר קבע

בכירי קדימה החליטו להשמיע את קולם בתגובה למגעים האחרונים בין ישראל לפלסטינים לקראת הוועידה הבינלאומית. השר מופז שלח מכתב לאולמרט ולחברי הסיעה, בו הזהיר מפני הסדר קבע עם ממשלה פלסטינית שברירית. גם השר דיכטר ביקש לוודא שהרשות מסוגלת למו"מ רציני, ואילו לבני קראה שלא להתעלם מהקשיים בהתנהלות ממשלת אבו מאזן

שר התחבורה, שאול מופז, שלח אמש (יום ב') אמש מכתב לראש הממשלה, אהוד אולמרט, ולחברי סיעת קדימה, בו הוא מציע לקיים דיונים במסגרתם יקבעו הקווים "האדומים והירוקים" של התנועה בנוגע לשיחות מול הפלסטינים, ואף יקבע המנדט שיקבל ראש הממשלה בנושא.

 

במכתב, שנשלח על רקע הוועידה הבינלאומית שיזם נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, הציג מופז את תוכניתו האישית בנושא, המתנגדת להסדר קבע עם הפלסטינים בשלב הנוכחי. בנוסף, טוען מופז כי יש לקבוע גבולות זמניים הכוללים את גושי ההתיישבות, וכי החזרת פליטים פלסטינים לשטח פלסטיני תיקבע במסגרת הסכם בלבד. מופז אף מתייחס במכתבו לנושא ירושלים, ומבקש שעתיד העיר ידון אך ורק במסגרת הסכם קבע. 

 

מופז התייחס במכתב לשמועות שנפוצו על כך שאולמרט מעוניין להגיע להבנות עם הפלסטינים עוד טרם הוועידה. "ועידת הפסגה הבינלאומית בנובמבר הקרוב פותחת חלון הזדמנויות להתקדמות בערוץ הפלסטיני. ברור לכל כי בעת הזאת, המציאות ברשות הפלסטינית אינה יציבה, ובתצורתה הנוכחית איננה פרטנר להסדר קבע. כתנועת השלטון, יש לנו אחריות להעניק אופק מדיני הן לאזרחי ישראל והן לעם הפלסטיני, ותקווה אמיתית לכך ששינוי המציאות הוא בר-השגה", כתב מופז.  לדבריו, על קדימה לפעול בראייה אסטרטגית ארוכת טווח, ש"עולה בקנה אחד עם האינטרסים הלאומיים של מדינת ישראל, לא מהמרת על ביטחון אזרחי ישראל, ולא נותנת פיקדונות בידי הפלסטינים בעת הזאת".

 

מופז הציע לרתום את מדינות ערב לבניית מוסדות השלטון ברשות הפלסטינית, אך טען כי הדרך היחידה להתקדם במגעים מול הפלסטינים היא באמצעות הסדר ביניים. "צריך לנצל את חלון ההזדמנויות, ולרתום את באי הפסגה לתהליך של בניית תשתית שלטונית למדינה פלסטינית עתידית, שאיתה ניתן יהיה ליצור הידברות במסגרת הסדר ביניים, ובעתיד לדון בהסדר הקבע". לטענתו, ניסיון להשיג הסדר קבע עם הרשות, שאיננה מסוגלת לאכוף את מרותה על אזרחיה, "כמוה כללמוד לרוץ לפני שלומדים ללכת, וזהו מהלך שנידון לכישלון".

 

"זהו ניסיון שיגרום יותר נזק מתועלת, וכבר ראינו כיצד הסתיימו ריצות האמוק להסדר קבע בעבר", כתב מופז. שר התחבורה הציע לבחון את הצלחות הרשות באמצעות הסדר ביניים. "רק בסיומו של כל שלב, תהיה התקדמות לשלב הבא", כתב מופז. "על הצעדים הישראליים להיות הפיכים, והסכם העקרונות צריך לכלול נושאים שהם בקונצנזוס". לדבריו, על קדימה מוטלת אחריות כבדה כתנועת השלטון. "הפסגה הבינלאומית בנובמבר היא חלון הזדמנות, שעלינו לנצלו באופן מושכל, זהיר ואחראי".

 

לבני: צריך להסתכל גם על הקשיים

מופז הוא לא היחיד מבין בכירי קדימה שהתייחס למגעים מול הפלסטינים. שרת החוץ, ציפי לבני, אמרה אתמול בכנס פעילים בחולון שישראל צריכה ללכת למהלך מדיני בצורה מפוכחת. "אני מאמינה גדולה בדיאלוג בינינו ובין הפלסטינים ומאמינה גדולה בדיאלוג עם הקבוצה שאפשר לנהל איתה דו-שיח. אני בעד הדיאלוג הזה, למרות שאני חושבת שמחובתנו לבוא ולהסתכל גם על הקשיים שיש. הקבוצה הזאת לא שולטת בכל שטחי הרשות הפלסטינית. על זה אנחנו משלמים מחיר יום יומי, ושילמו את זה היום ילדי הגן בשדרות". לבני ציינה, כי ישראל צריכה להבהיר לחמאס ברצועת עזה, שלא תבליג על ירי הקסאמים. "אנחנו צריכים להבהיר לפלסטינים בעזה, כי כשזה המצב, העסקים לא כרגיל".

 

גם השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, שרק בסוף השבוע נעמד בצורה חד משמעית מאחורי ראש הממשלה, אמר כי יש לגלות זהירות במגעים עם הממשלה הפלסטינית. "מאז השתלטות החמאס על הרצועה, הדברים הסתבכו מאוד. תפקדינו לוודא שהרשות הפלשתינית תעבור מספר שלבים לפני שנוכל לנהל איתה משא ומתן רציני", אמר דיכטר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מופז. מתנגד להסכם קבע
צילום: עמית שאבי
מאמינה בדיאלוג. לבני
צילום: חגי אהרון
לגלות זהירות. דיכטר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים