שתף קטע נבחר

צריך לשחרר את הטלפונים הסלולרים. דעה

הפריצה של מכשיר ה-iPhone בישראל ובמקומות נוספים מעוררת כמה סוגיות משפטיות. AT&T טוענת כי פיצוח הנעילה אינו חוקי, אך זו קביעה מוזרה למדי. טובת הצרכנים מחייבת פתיחה של מכשירים סלולריים ומעבר חופשי בין רשתות

מיד עם השקתו בחודש יוני, הטלפון-נגן iPhone של אפל עורר תשומת לב רבה. השלכותיו חורגות הרה מעבר לשוק האלקטרוניקה הצרכנית. המכשיר כפה על פוליטיקאים ורגולטורים להתעמת עם הצורך לשנות את המדיניות.

 

ה-iPhone משווק רק בארצות הברית בינתיים. אפל מסרה כי צרכנים באירופה יוכלו לרכוש את המכשיר בסוף השנה. ה-iPhone, כמו טלפונים ניידים רבים, "נעול" לספקית תקשורת אחת, ובארצות הברית מדובר ב-AT&T. אפל הוסיפה מגבלות על מנת למנוע מצרכנים להשתמש בטלפון ברשת של T-Mobile, סלקום או אורנג' בישראל, מטעמים

שיווקיים טהורים ולא טכנולוגיים.

 

יש צרכנים שיעדיפו את החופש לבחור

מפעילות סלולריות טוענות כי הן מוכרים טלפונים ניידים "נעולים" משום שהן מסבסדות את המכשירים ובתמורה הן מבקשות ליהנות ממחויבות לטווח ארוך של הצרכנים ובלעדיות.

 

בעוד האפשרות לרכוש טלפון במחיר מוזל עשויה לקרוץ לצרכנים רבים, אחרים אולי יעדיפו לרכוש מכשיר לא נעול במחיר מלא, ובתמורה ייהנו מהחופש לעבור בחופשיות מרשת סלולרית אחת לאחרת.

 

החירות הזו יעילה במיוחד לאנשים שמרבים בנסיעות, מאחר והם יוכלו להימנע מעלויות ה"נדידה" באמצעות העברת הטלפון שלהם לקו מקומי באמצעות כרטיס SIM מקומי. גישה זו הפכה מקובלת באירופה ובאסיה, במדינות בהן הצרכנים נאבקו בהצלחה במדיניות הטלפונים הנעולים. בישראל קיימת אפשרות לעבור מרשת אחת לאחרת, אך מפעילות הסלולר מערימות קשיים על צרכנים המבקשים ליהנות מכך - ראו מסגרת.

 

על אף שה-iPhone נעול ל-AT&T, מגבלה זו לא מנעה מכמה משתמשים מתוחכמים, כולל שלושה מהנדסי מחשבים ישראלים, להשתמש במכשיר כאן ועכשיו. כמה חברות הזדרזו להציע גירסאות לא נעולות של המכשיר,

 ובתגובה AT&T איימה לתבוע כל מי שיציע שירות למכשיר לא נעול.

 

טלפונים נעולים פוגעים בתחרות

מנקודת הראות של קובעי המדיניות, נראה כי טלפונים ניידים נעולים פוגעים במאמצים לעודד תחרות בשוק. מספר גדל והולך של מדינות הנהיגו תוכנית לניידות מספרים, המאפשרת לצרכנים לעבור בין מפעילות מבלי שייאלצו לשנות את מספר הטלפון שלהם. עם זאת, טלפונים נעולים מנגודים למדיניות הזו, מאחר והם כופים על הצרכנים לשלם אלפי שקלים על טלפון חדש רק כדי לעבור לרשת מתחרה.

 

פיצוח הנעילה של טלפונים סלולריים מעלה לדיון כמה סוגיות משפטיות מעניינות ובראשן השאלה,

האם מדובר במעשה חוקי? זו שאלה מוזרה למדי. הרי אף אחד לא יטיל ספק בזכותם של צרכנים לשכלל את מכוניתם או להמשיך להשתמש במקלט הטלוויזיה שלהם גם אם הם עוברים מחברת הכבלים ללוויין ולהפך. עם זאת, באופן כלשהו תעשיית הטלקום הצליחה לשכנע את הציבור כי פתיחת הטלפונים שלהן - קניינם של הצרכנים - היא לא חוקית.  

 

אתגרים למחוקקים

מוקדם יותר השנה הודיע בכיר בתעשיית הטלקום הקנדית כי "פתיחת הטלפון הנייד מפרה זכויות יוצרים". הוא טען כי כאשר צרכנים רוכשים מכשיר ממפעילה סלולרית, הטלפון כולל תכנות אשר זכויות היוצרים בו שייכות לייצרן. טענה זו אינה עומדת בקנה אחת עם חוקים רבים, על אף שמצב זה עשוי להשתנות, בעוד ארצות הברית לוחצת על מדינות להחמיר את חוקי זכויות היוצרים.

 

המצב המשפטי בארצות הברית מורכב יותר. כמה חוקים אוסרים מפורשות לעקוף הגנות דיגיטליות

על מכשירים ותוכנות. בשנה שעברה אושר חוק המתיר לצרכנים לפתוח נעילה של טלפונים ניידים, אך נראה כי החוק אינו מתיר לחברה להציע שירות מסחרי של פתיחת טלפונים. במילים אחרות, הרשות ניתנת לצרכנים בלבד ועל אחריותם.

 

קובעי המדיניות בארצות הברית עשויים לעמוד בפני לחץ גובר להגמיש את המדיניות, ומדינות נוספות יידרשו להתמודד עם סוגיה זו במסגרת מדיניות התקשורת שלהן. אם ברצונן כי צרכנים ייהנו מכל יתרונות התחרות, נכון לשמור חלק מתדרי הספקטרום עבור מכשירים "פתוחים", שאינם מוגבלים למפעילה מסוימת. כמו כן, עליהם לוודא כי החוק ישקף את זכותם של הצרכנים לפתוח את הנעילה מבלי שיחששו להיתבע.

 

מייקל גייסט הוא ראש מרכז לחקר האינטרנט והמסחר האלקטרוני בבית הספר למשפטים באוניברסיטת אוטווה. הוא זמין בכתובת האימייל mgeist@uottawa.ca ובאתר האישי שלו . 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שאלה מוזרה למדי
צילום: איי פי
מומלצים