שתף קטע נבחר

הפועלים: "נתונים מקומיים חזקים יחזירו את האופטימיות לבורסה"

כלכלני הבנקים צופים מסחר תנודתי בטווח הקרוב, אך צופים המשך עליות שערים בטווח הבינוני והארוך על רקע הנתונים הכלכלים הטובים. זאת בתנאי שמשבר המשכנתאות בארה"ב לא יתרחב למשבר אשראי בינלאומי. הדולר ימשיך להיסחר בהתאם למגמה בעולם ובהמתנה להחלטת הריבית בארה"ב

"כאשר תוסר העננה הגלובלית בטווח הבינוני והארוך, יחזרו הנתונים הכלכליים המקומיים להוביל את הבורסה המקומית". כך מציינים כלכלני בנק הפועלים ומסייגים בהנחה שהמשבר הגלובלי הנוכחי לא יהפוך למשבר ריאלי בר קיימא.

 

בסיכום שבוע מסחר תנודתי נרשמה בבורסה בת"א יציבות עם נטייה לירידות שערים: מדד ת"א 25 ירד ב-0.4%, מדד ת"א 100 ירד ב-0.1%, מדד התל-טק עלה ב-3.6%, מדד הנדל"ן ירד ב- 1.4% ומדד הבנקים סיים ללא שינוי. מחזורי המסחר היו נמוכים יחסית והממוצע היומי הסתכם בכ-1.3 מיליארד שקל.

 

"הנתונים המקומיים החזקים: צמיחה, שוק העבודה וביצועי החברות, יחזירו את האופטימיות לאחד העם", סבורים כלכלני בנק הפועלים.

 

כלכלני בנק לאומי מעריכים כי "הטלטלה בשווקים טרם הסתיימה ובטווח הקצר יתאפיין המסחר בשוק המקומי בתנודתיות רבה וכיוונו יושפע בעיקר ממגמת המסחר מעבר לים.

 

העלייה ברמת הסיכון בעקבות משבר הנדל"ן ושוק משכנתאות ה-SubPrime בארה"ב הביאה למעבר להשקעות בטוחות יותר כדוגמת אגרות חוב בארה"ב ופיקדונות ולעליית תשואות אגרות החוב בארץ, דבר שעלול להביא להמשך הקטנת אחזקות בשוק המניות".

 

מה לעשות עם הכסף? - התאמת החשיפה לרמת הסיכון

פועלים ממליצים ללקוחות המעוניינים בהמשך החשיפה המנייתית להתמקד במניות Large Cap, במניות בעלות מדיניות חלוקת דיבידנד ברורה ובסקטורים דפנסיביים. למי שמעדיף להפחית את דרגת הסיכון, מומלץ לצמצם את האחזקה במניות מן השורה השנייה והשלישית (Small cap), המאופיינות ברמת תנודתיות גבוהה מן הממוצע.

 

בבנק לאומי מסבירים כי "על רקע התנודתיות הרבה קיים יתרון באחזקת מניות בעלות אופי דפנסיבי יותר. עם זאת נראה כי חלק מן המניות נסחרות כעת ברמות מחירים המהוות נקודת כניסה מעניינת למשקיע אגרסיבי בעל אורך נשימה".

 

שוקי ההון נעים במחזורי גיאות ושפל, המשברים האחרונים נרשמו בשנים 2000, 1998 ו-1987. הכלכלנים לא יודעים להעריך מתי המחזור הנוכחי יגיע לקיצו, אך שחקנים מנוסים בשוק ההון מתחילים כבר להקטין נפחי פעילות.

 

גלובליזציה

הפרמטרים בישראל ממשיכים להצביע על שיפור בכלכלה: המשק צמח ברבעון השני בקצב שנתי של 6.1%, האבטלה ירדה ב-0.1% לרמה של 7.6% והמאזן בתקציב המדינה מתחילת השנה מסתכם בעודף של 7.6 מיליארד שקל.

 

עם זאת הנתונים בארה"ב מעורבים וקיים חוסר וודאות לגבי היקף משבר המשכנתאות, שעלול להוביל למשבר אשראי. כלכלני דיסקונט מסבירים: המשבר בשוק ה-subprime  ממשיך להקרין על סקטורים הולכים וגדלים בשוק ההון. מחנק האשראי הביא לעליית הריביות היומיות (overnight) אל מעבר לריבית המוניטרית.

 

הריבית על הדולר לדוגמא עלתה ל-6%, לעומת ריבית מוניטרית של 5.25%. התפתחות זאת חייבה את הבנקים המרכזיים להזרים סכומי כסף גבוהים למערכת הפיננסית, שהצליחו להוריד את הריבית אל מתחת לריבית המוצהרת".

 

משבר ה-sub prime - כ-2 מיליון איש יאבדו את בתיהם

כלכלני מנורה מבטחים מציינים שעל פי הערכות כ-2 מיליון איש יאבדו את בתיהם בעקבות משבר ה-sub prime בארה"ב. "נכון לסוף שנת 2006 היו בארה"ב כ-5.7 מיליון לווים, המוגדרים כלווי sub prime וסך שווי ההלוואות שנטלו מוערך בכ-4.1 טריליון דולר - 13% מסך שוק המשכנתאות בארה"ב.

 

הבעיה היא שמרבית הלווים לקחו משכנתאות בריבית שמתעדכנת עם הזמן (adjustable rate) ובחודשים הקרובים אנו נראה המשך של תהליך עדכון של הריבית על משכנתאות ה-sub prime לרמות גבוהות יותר (interest reset).

 

בנקים למשכנתאות כמעט ולא מאפשרים ללווי ה-sub prime לבצע מימון מחדש (refinance) למשכנתאות. כלומר לווים מוצאים את עצמם "תקועים" עם הלוואות בריביות גבוהות מאוד ללא יכולת למחזר בתנאים נוחים יותר".

 

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, ניסה להרגיע את הרוחות והודיע על נקיטת פעולות לעזרה ללווי המשכנתאות. המשקיעים ממתינים להחלטת הפדרל ריזרב ב-18 בספטמבר לגבי גובה הריבית, העומדת כרגע על 5.25%.

 

הגורמים התומכים במגמת ההתחזקות של השקל עדיין תקפים

השקל נסחר השבוע מול הדולר במגמה מעורבת, כאשר הוא מושפע בעיקר מהעולם. כלכלני הפועלים מציינים כי "המסחר במטבעות נמצא בעמדת המתנה עד לישיבת הפד הקרובה, כאשר כל נתון כלכלי שמתפרסם בארה"ב נבחן בעיקר בהקשר להשפעתו על המדיניות המוניטארית.

 

אי-הוודאות הינה רק לגבי שיעור ההורדה, רבע או חצי אחוז, כך שבעוד שבועיים נראה צמצום פער הריביות השלילי בין השקל והדולר ל-0.75% - 1.00%. אם השקל ישמור על חוזקו ויעזור לבלום את האינפלציה - תוגבל העלאת הריבית השקלית".

 

כלכלני בנק לאומי מעריכים כי "חוסנו של השוק המקומי וחשיפתו הנמוכה יחסית להשפעות הישירות של משבר ה-Subprime וכן הצפי להמשך הצטמצמות פער הריביות בין השוק המקומי לזה האמריקני, עשויים לתמוך במטבע המקומי בטווח הקצר.

 

עם זאת, במידה ושווקי העולם יחזרו שוב לתוואי של ירידות, עלול תוואי זה לגרור מהלך יציאה משווקים מתעוררים ומעבר להשקעות בטוחות יותר, מה שעלול להוות משקל נגד למגמה זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוסר וודאות לגבי היקף המשבר
צילום: איי אף פי
מומלצים