שתף קטע נבחר

"ישראל התכוונה לתקוף בסוריה טילים רוסיים"

הספקולציות סביב חדירת מטוסי חיל האוויר הישראלי אל שמי סוריה נמשכות: הבוקר מדווחת רשת הטלוויזיה "אל-ערביה" כי מקור ישראלי מסר שמטרת הגיחה הייתה לנטרל מערכת טילים מתוצרת רוסיה המוצבת לאורך החוף הסורי

מקור ישראלי שביקש לשמור על עילום שם מסר הבוקר (שבת) לרשת "אל-ערביה" כי מטוסי חיל האוויר שחדרו לשמי סוריה ביום חמישי בלילה, באו לתקוף "מערכת של טילים" מתוצרת רוסיה, המוצבים בחופי סוריה. לא צויין באיזה טילים מדובר והיכן בדיוק הוצבו.

 

בתוך כך מאשימים בחיזבאללה כי מטרת חדירת המטוסים הייתה "ללחוץ על איראן ולשלוח מסרים תוקפניים לסוריה", כך דיווח הבוקר העיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון.

 

ראש סיעת חיזבאללה בפרלמנט הלבנוני, מוחמד רעד, אמר בהקשר זה כי "מטרת החדירה האווירית מעל שמי סוריה

 היתה לסמן נתיב אווירי תוקפני וללחוץ על איראן ואנשי הסוכנות לאנרגיה האטומית - זאת לקראת העלאת סוגיין הגרעין של איראן בסוכנות הבינלאומית. כל זאת, בנוסף לשליחת מסרים תוקפניים כלפי סוריה, במיוחד אחרי שהובהר כי היא לא תשתתף בוועידת השלום בה יגנו על ישראל. זהו ניסיון להרחיק את סוריה מכל ערוץ של משא ומתן".

 

היום, במסיבת עיתונאים שערך בטהרן, התייחס גם דובר ממשלת איראן, רולאם-חוסין אלהם, לנושא הסורי-ישראלי. "בהסתמך על הדיונים של ארגון הוועידה האיסלמית, כל תקיפה נגד מדינה איסלאמית היא כמו תקיפה על כל המדינות האיסלמיות", אמר. "פלישה לכל מדינה איסלאמית תגרור תגובה של המדינות האיסלאמיות, זה עניין לגיטימי, מקובל ומוסכם".


איזור חדירת המטוסים. בישראל שומרים על עמימות

 

המתח בין סוריה לישראל עלה מאז יום חמישי, לאחר שבשעות הלילה חדר מטוס של חיל האוויר הישראלי - על פי חלק מהדיווחים מדובר בשני מטוסים - לתחום האווירי של סוריה. על פי דיווח סוכנות הידיעות הסורית הרשמית, מערכת ההגנה האווירית הסורית זיהתה את המטוס.

 

צבא סוריה הודיע כי המטוס נכנס למרחב האווירי הסורי מכיוון הים וטס בצפון סוריה לכיוון צפון-מזרח. הוא עבר את מהירות הקול ויצר "בום" על קולי. על פי ההודעה - המטוס הפיל חימוש כלשהו (לפי הדיווח בתחנת הטלויזיה "אל-ג'זירה" - ייתכן שמדובר במיכלי דלק נתיקים). "יחידות ההגנה האווירית התעמתו עם מטוסים וכפו עליהם לעזוב מבלי שגרמו לנזק לאנשים או לרכוש. סוריה מטילה את האחריות לאירוע התוקפני הזה על ישראל, ושומרת לעצמה זכות להגיב", נאמר בהודעה.

 

המערך הדיפלומטי הישראלי – בעיקר בצמרת משרד החוץ ובנציגויות בוושינגטון ובבירות אירופה - פתח מאז הפעולה בפעילות עניפה, בניסיון ללמוד את עומק האזהרה הסורית שבאה בעקבותיה ("אנו שומרים על זכות התגובה") ובניסיון להרגיע את הרוחות אצל בעלות בריתה של ישראל - כדי שיעבירו את המסר לדמשק. המסר העיקרי היה כי פניה של ישראל אינם לתוקפנות כלפי סוריה. במקביל הורו ראש הממשלה אהוד אולמרט ושר הביטחון אהוד ברק לצה"ל להגביר את הכוננות מחשש להסלמה ברמת הגולן ובלבנון.

 

שר התרבות, ראלב מג'אדלה, היה למעשה הגורם הרשמי הראשון שהתייחס לנושא, ובשיחה אתמול עם העיתון "א-סינארה" היוצא לאור בנצרת אמר: "ייתכן שנכנסו לגיחת צילום, או מתוך טעות". הוא הוסיף כי "חיל האוויר הישראלי נוהג להיכנס מדי-יום לשמיה של סוריה".

 

מקורות סורים אמרו אתמול ליומון הסורי הממסדי א-ת'וורה, כי העובדה שמצד ישראל התקבלו תגובות שונות "מעידה

 על התסכול והמבוכה הפוקדים את ישראל. הצהרות הבכירים הישראלים אתמול מעידות על הסתירות בעמדת ישראל ובאות להראות את ההונאה והולכת השולל אשר נוקטת בה ישראל וכן את הסתירות אשר מבטאות את חוסר המהימנות של העמדות הישראליות כאשר הם מדברים על שלום".

 

במקביל, אמר גורם דיפלומטי מערבי בביירות כי מטרת פעולת חיל האוויר בשמי סוריה הייתה לשלוח מסר לסורים, ולא יותר. בשיחה עם אתר האינטרנט הליברלי "אילאף" הפועל בלונדון, שלל אותו גורם כי אירוע שכזה עלול להתרחב לכדי מלחמה.

 

השתתף בהכנת הידיעה: דודי כהן
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביטאון חיל האוויר
מטוס F-16 של צה"ל. מה עשו שם?
ביטאון חיל האוויר
מג'אדלה. כניסות מדי יום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים