שתף קטע נבחר

מחקר: שינוי דרסטי באקלים באפריקה האיץ האבולוציה

שינוי דרסטי באקלים הטרופי באפריקה לפני עשרות אלפי שנים עשוי היה להיות הגורם שהאיץ את האבולוציה האנושית. כך עולה ממחקר חדש

שינוי דרסטי באקלים הטרופי באפריקה לפני עשרות אלפי שנים עשוי היה להיות הגורם שהאיץ את האבולוציה האנושית. כך עולה ממחקר חדש.

 

לפני כ-70 אלף שנים, האקלים במספר אזורים באפריקה השתנה לעיתים תכופות וכלל תקופות בצורת שגרמו לייבוש אגמים, ולהרג נרחב של צמחים ובעלי חיים.

 

עוד באתר "הידען": מי יציל את צבי הים?

 

ואולם לאחר תקופה זו, האקלים התייצב והפך רטוב יותר ואיפשר לגובה פני המים בנהרות לעלות באופן ניכר. בערך באותה תקופה, צמחו מושבות בני האדם הראשונות באפריקה והם החלו להגר מהיבשבת.

 

"האוכלוסיה התפשטה ובסופו של דבר גם ייסדה מושבות מחוץ לאפריקה. תהליך שהסתייע בזכות היציבות האקלימית, אומר ראש קבוצת המחקר, קריסטופר שולץ מאוניברסיטת סירקוז בניו יורק.

 

הצוות השתמש בגלעיני משקעים שנלקחו מאגם מלאווי – כחלק מפרויקט חפירה הממומן על ידי הקרן הלאומית למדעים) כדי לשפוך אור על שינוי האקלים בעבר באותו איזור. אגם מלאווי ממוקם בקצה הדרומי של עמק השבר המזרח אפריקני, בין מוזמביק, מלאווי וטנזניה.

 

ליבות הקרקע מן האגם הראו כי תקופות בצורת שלטו בחלקים של אפריקה הטרופית במיליון השנים אחרונות, כאשר גובה פני האגם היה מתחת ל-15% מגובהו הנוכחי, ואולם לפני 70 אלף שנים, עלו פני המים באגם.

 

"גלעיני המשקעים מאגם מלאווי מהווים את הרשומות הארוכות ביותר של השינויים האקלימיים האפשריים מהיבשות הטרופיות" אומר מנהל הפרויקט מטעם ה-NSF, פול פלימר. "הקשר בין העדויות על הגברת הלחות במזרח אפריקה לדוגמאות הקרקע מהאגם הם שלב קריטי באבולוציה האנושית, ולפיכך מדובר בתגלית חשובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השינוי האקלימי תרם לאבולוציה
צילום: איי פי
לאתר "הידען"
מומלצים