שתף קטע נבחר

צילום: אמיר כהן

הפצועים: רגל קטועה, רסיס בחזה

בבית החולים ברזילי באשקלון מאושפזים עשרות פצועים מפגיעת הקסאם בבסיס זיקים. להורים טענות על המיגון בבסיס: "אפשר היה למנוע את זה", אמר אב לחייל שנפצע. "למה מציבים בסיס טירונים במקום כזה?", שאל אב אחר. סגן מנהל בית החולים סיפר שלא קיבל הודעה מוקדמת על פינוי הפצועים: "זה חלום הבלהות של כל מנהל בית חולים". וברקע: אל-ג'זירה שידרה תמונות של ירי הקסאם הלילי

משפחות רבות של פצועים מהאירוע בבסיס זיקים, זרמו החל משעות הלילה (יום ג') אל בית החולים ברזילי באשקלון סמוך למיטת יקיריהן, או ליד חדרי הניתוח. 67 חיילים נפצעו בתקרית. רוב הפצועים הגיעו לבית החולים ברזילי באשקלון.

 

נכון לשעות הצהריים בבית החולים ברזילי עודם מאושפזים 37 פצועים, מתוכם חמישה במצב בינוני והיתר קל. בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים מאושפזים ארבעה חיילים, שניים במצב קל עד בינוני ושניים במצב קל. בבית החולים תל השומר מאושפזים שני פצועים, האחד במצב קשה, יצא מחדר ניתוח, והשני במצב בינוני. בבית החולים סורוקה מאושפז חייל שמצבו הוגדר בינוני-קשה וגם הוא מנותח.

 

עוד על הפגיעה בבסיס הטירונים:

 

 

משפחת וולפוס מקריית אונו, שוהה ליד מיטת בנה עופרי, אשר איבד את רגלו כתוצאה מנפילת הקסאם. היום הוא היה עתיד לסיים טירונות ולעבור ליחידת תזמורת צה"ל, שם אמור היה לשמש כחצוצרן.

 

החלום הזה, כך נראה, יוחלף מעתה בתהליכי שיקום לא פשוטים. "התקשרה אלינו בבוקר עובדת סוציאלית וסיפרה שהבן נפצע ואיבד רגל", סיפרה אמו ל-ynet. "מיד הגענו. זה סיוט שלא יתואר, הוא מבין מה קרה, הוא היה בהכרה כל הזמן. זה לא קל, אבל נעזור לו להיות בסדר".

 

האב שוקי אמר בעצב: "אפשר היה למנוע את זה. לאורך כל הדרך היה ברור שהם לא ממוגנים שם. למה צריך דווקא שם לקחת חיילים שהם לא ממוגנים? זה לא ברור".

 

משפחת שוורץ מבאר יעקב שוהה אף היא ליד מיטת בנה שנפצע. האם רותי סיפרה: "בסביבות השעה 02:00 הבן שלי התקשר לאחותו, כי הוא לא רצה שנקבל שוק. היא סיפרה לי על הפציעה שלו ומיד התקשרתי אליו. כששמעתי אותו כבר הרגשתי יותר טוב. הרגעים הראשונים היו מאוד קשים, כל ההמולה מסביב והאלונקות עם הדם. יש לו רסיס בחזה ואנחנו ממתינים שיוציאו לו את זה. זה נס".

 


"זה סיוט שלא יתואר". חיילים בכניסה לבסיס זיקים (צילום: איי.אף.פי)

 

אמנון וולף מהרצליה, אשר גם בנו אושפז בבית החולים, סיפר: "בארבע לפנות בוקר הבן התקשר, הוא סיפר שהוא נפצע. תוך שעה היינו בבית החולים, הוא עבר ניתוח להוצאת הרסיסים. הוא מרגיש עכשיו די טוב. יש קצת מחשבות למה מציבים בסיס טירונים במקום כזה, אני מבין את הבעייתיות בכך שיש כאלה שגרים כאן וסובלים מקסאמים, השאלה היא מה  הטעם להקים בסיס טירונים ללא שום הגנה במקום כזה?"

 

ללא התראה מוקדמת

בשעות הצהריים שידרה רשת הלווין הערבית אל-ג'זירה סרטון ובו מופיע לכאורה שיגור הרקטות הלילי. הסרטון מיוחס לזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי ולוועדות ההתנגדות העממית.

 

 

סגן מנהל בית החולים ברזילי, ד"ר רון לובל, מספר כי איש לא הודיע לבית החולים על התרחשות האירוע, דבר שמנע מבית החולים להיערך כנדרש לטיפול בפצועים. ד"ר לובל סיפר: "בסביבות השעה 01:30 קיבלנו חמישה פצועים שהגיעו מזיקים במצב קל, מבלי שקיבלנו כל התראה מוקדמת. זה התרחיש הגרוע ביותר שאנחנו יכולים לחשוב עליו.

 

"בדרך כלל יש לנו זמן בין חצי שעה לשעה להתכונן, להכין את חדר המיון ולהזעיק צוותים. בשעה כזו, צוות בית החולים מורכב בעיקר מתורנים בעלי מעט ניסיון באופן יחסי. מקרה בו פצועים מתדפקים ומודיעים 'אנחנו פה ויש עוד בדרך', זה המצב הגרוע ביותר. זה חלום הבלהות של כל מנהל בית חולים. המשמעות שלא ידענו היא שלקח לנו יותר זמן להתארגן".

 

יש לציין כי למרות שלא התקבלה הודעה המוקדמת, בית החולים התגבר בצורה טובה ומהירה על עומס הפצועים והטיפול בהם, ואף זכה לשבחים מחלק מהורי הפצועים.

 

קצין הרפואה של פיקוד דרום, אלוף משנה ד"ר כרמי ברטל, מסר בעקבות התקרית כי הפצוע הקשה ביותר באירוע נותח, ומצבו יציב. לדבריו, מרבית החיילים הפצועים באירוע סובלים מפגיעות רסיסים בכל חלקי גופם, והפצועים שנפגעו קשה נפגעו בראש, בבטן ובחזה. לדבריו, הטיפול המהיר בשטח ובבתי החולים מנע תמונה קשה יותר של האירוע.

 

השתתף בהכנת הידיעה: חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הורים בכניסה למחנה זיקים
צילום: איי אף פי
פינוי הפצועים בתקרית. בסיס זיקים
צילום: אמיר כהן
הבוקר שאחרי הקסאם. בסיס זיקים
צילום: איי אף פי
מומלצים