שתף קטע נבחר

אל-בראדעי: הדיבורים על תקיפת איראן מוגזמים

ראש סוכנות הגרעין של האו"ם נאם בפני האסיפה הכללית של הארגון והגיב באופן עקיף לקריאת שר החוץ הצרפתי להיערך למלחמה עם איראן: "לא הייתי מדבר על שימוש בכוח. הייתי מצפה שיילמד הלקח מהמלחמה בעיראק, שגבתה את חייהם של 70 אלף אזרחים בעקבות חשד שהמדינה מחזיקה בגרעין". גם ר"מ צרפת הסתייג מדברי השר, ואיראן מיהרה לגנותם

ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי, התייחס היום (ב') להתבטאויות האחרונות בדבר תקיפת איראן ואמר כי מדובר ב"הגזמות". בתגובה לא ישירה לדבריו מאמש של שר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר, אמר אל-בראדעי כי יש לשקול את האופציה הצבאית רק כמוצא אחרון ובאישורה של מועצת הביטחון של האו"ם בלבד.

 

"לא הייתי מדבר על כל שימוש בכוח", אמר אל-בראדעי בכינוס האסיפה הכללית של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם בווינה שבאוסטריה. "ישנם חוקים המסדירים שימוש בכוח, והייתי מצפה שכולם ילמדו את הלקח מהמלחמה בעיראק, שגבתה את חייהם של 70 אלף אזרחים חפים מפשע, בעקבות חשד שהמדינה מחזיקה בכלי נשק גרעיניים", הוסיף.

 

אתמול אמר קושנר בראיון שהעניק לתחנת הרדיו הצרפתית RTL ולתחנת הטלוויזיה LCI, בהתייחסו למשבר הגרעין האיראני: "צריך להתכונן לתרחיש הגרוע ביותר, שהוא מלחמה". קושנר הוסיף כי יש לנסות ולמצות את הערוץ הדיפלומטי מול איראן עד תום, אך הוסיף כי אם תחזיק טהרן בנשק גרעיני, יהיה הדבר "איום אמיתי על העולם כולו". בינתיים באיראן, מיהר נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד להבהיר: "לא נעצור את פרויקט הגרעין שלנו, הלחץ לא יעזור".


כינוס האסיפה הכללית של סוכנות הגרעין, היום (צילום: AFP)

 

איראן מגנה, ר"מ צרפת מרגיע, איטליה וגרמניה מסתייגות

התגובה האיראנית לדבריו של קושנר לא איחרה לבוא. דובר משרד החוץ האיראני, מוחמד עלי חוסייני, טען שמדובר בדברים "פרובוקטיביים", שאינם עולים בקנה אחד עם מדיניותו של האיחוד האירופי. "שימוש במלים פרובוקטיביות עומד בניגוד לעמדתה ההיסטורית והתרבותית של צרפת, ומנוגד לתרבות הצרפתית", טען חוסייני בהודעה שפרסם.

 

גם ראש ממשלת צרפת פרנסואה פיון נזעק לקרוא תיגר על דבריו של קושנר. "יש לעשות הכל כדי להימנע ממלחמה", אמר פיון לעיתונאים. "תפקידה של צרפת הוא להוביל את העולם לפתרון של שלום למצב שעלול להיות מסוכן ביותר", אמר, והוסיף כי קושנר צדק כאשר כינה את המצב הנוכחי מסוכן וטען שיש לקחת אותו ברצינות. 

 

גרמניה ואיטליה הביעו אף הן הסתייגות מהדברים. דובר משרד החוץ הגרמני, מרטין ייגר, אמר כי גרמניה מסרבת לראות במלחמה אפשרות פעולה - והוסיף כי ארצו עוסקת בדיפלומטיה נמרצת. "כל שאר האפשרויות כלל אינן עומדות לדיון", הבהיר. במקביל, אמר שר החוץ האיטלקי, מאסימו ד'אלמה, כי מלחמה חדשה באזור "לא תפתור כל בעיה - אלא רק תיצור טרגדיות וסכנות חדשות. "לפני שאנחנו מדברים על מלחמה, עלינו לתת ליוזמות הפוליטיות והדיפלומטיות את הזמן לו הן זקוקות", אמר. "לא נראה לי רעיון טוב לדון כעת במלחמה", הוסיף.

 

האסיפה הכללית של סוכנות הגרעין, גוף שבו חברות 144 מדינות, מתכנסת אחת לשנה כדי לאשר תקציבים, תוכניות ואת הנושאים שיועלו לסדר יומם של מועצת הנגידים וראש הארגון. השנה יציינו המדינות החברות את יום השנה ה-50 לייסוד סוכנות הגרעין. במוקד הדיונים, כמו בשנים הקודמות, המשבר סביב תוכניתה הגרעינית של איראן, אשר טהרן טוענת כי נועד למטרות שלום (הפקת חשמל) ובמערב ובישראל חוששים כי נועד למטרות צבאיות.

 

בדברים שנשא סגן נשיא איראן, רזה אגאזדה, המשמש גם כנשיא הסוכנות לאנרגיה אטומית של איראן, בפני האסיפה, הזהיר את המערב שלא לחתור לעימות עם ארצו. לדבריו, "מדינות המערב בחרו בדרך העימות - במקום בדרך ההבנה והיחסים האדיבים כלפי האומה האיראנית הדגולה", אמר באסיפת הסוכנות בווינה. "האומה האיראנית חרטה בזכרונה את התנהגותכם המפלה - ולא תשכח זאת", הוסיף.

 

בחודש שעבר חתמה איראן עם סוכנות הגרעין על "הסכם שקיפות", במסגרתו משיבה טהרן לשאלות הסוכנות בנושאים שונים הנוגעים לתוכנית הגרעין, בזו אחר זו. במערב מתחו ביקורת רבה על ראש סוכנות הגרעין, מוחמד אל-בראדעי, ואמרו כי ההסכם מאפשר לאיראן "למשוך זמן" מבלי שהנושא הבוער ביותר - הצנטריפוגות להעשרת אורניום - זוכה לטיפול.

 

הממשל האמריקני חושש כי טהרן מנצלת את ההסכם כטקטיקה כדי להימנע מסנקציות נוספות בגין סירובה להפסיק להעשיר אורניום, שבדרגות העשרה מסוימות יכול לשמש להפקת חשמל, ובדרגות העשרה אחרות לייצור פצצות אטום. מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה כי ביום שישי צפויים להיפגש בוושינגטון נציגי שש המעצמות הדנות במשבר האיראני, כדי לדון בניסוח טיוטת החלטה לסנקציות חדשות.

 

כמדי שנה, גם הפעם צפויות מדינות ערב החברות בסוכנות הגרעין הבינלאומית לאנרגיה אטומית להציג הצעת החלטה המגנה את ישראל על כך שהיא מחזיקה לטענתן בנשק גרעיני. הרקע הפעם למתיחות נוגע לטענות סוריה על תקיפה ישראלית בתחומה והדיווחים על נסיבותיה והחשדות שסוריה ואיראן רוכשות ציוד וחומרים גרעיניים מצפון קוריאה. ישראל נוהגת באופן מסורתי שלא לאשר או להכחיש את הדיווחים על יכולתה הגרעינית והצעות ההחלטה נמשכות או נדחות, בתמורה להסכמה ישראלית לקריאה להפיכת המזרח התיכון לאזור חופשי מכלי נשק גרעיניים.


פורסם לראשונה 17/09/2007 10:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-בראדעי: בלי הגזמות
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
בוש. מקדם עוד סנקציות
צילום: איי פי
מומלצים