שתף קטע נבחר

"השוק הישראלי לא יסבול מבעיות האשראי בעולם"

כך מעריך דני ברק, מנכ"ל לידר שוק הון, בוועידת ההנפקות; ברק מודה שישנן חברות שתומחרו לא נכון, אך מדובר בתופעה בשוליים בלבד; עידו נויברגר, מנכ"ל דש איפקס, סבור כי חוק החיתום החדש לא פותר את תחלואי ההנפקות, למעט אולי השקיפות

"השוק הישראלי לא יסבול מבעיות אשראי שקיימות עכשיו בעולם". כך אמר דני ברק, מנכ"ל לידר שוק הון, בוועידת ההנפקות השנתית של איגוד החברות הציבוריות ודי.סי פייננס, שהתקיימה היום בתל אביב.

 

לדבריו, בשנים האחרונות העולם כולו נהנה מסביבת ריבית נמוכה ובסביבה כזו קל מאוד לעשות טעויות בתמחור הריביות בהנפקות. "המינופים הגדולים הגבירו את הבעיה ויש לחץ להקטין אותם בצורה משמעותית. בנוגע למשקיע המוסדי הישראלי אני יכול רק לפרגן ונותן לו ציון גבוה. המשקיע הישראלי עושה בדיקות מעמיקות לפני שהוא מבצע פעולות חשובות. זה נכון שיש כמה חברות שתימחרנו לא נכון אך מי שרואה עשרות הנפקות וחושב שלא יהיו תמחורים לא נכונים - פשוט לא מבין באיזה עסק הוא נמצא. חייבם להבין שמדובר בתופעה בשוליים בלבד".

 

שרון יגר, מנכ"ל אקסלנס חיתום, התייחס בכנס למהפכת האשראי החוץ בנקאי וציין כי "עד היום אנחנו רואים שחברות קטנות חוששות לצאת מהפוזיציה בבנק. רוב מסגרות האשראי של הגופים הגדולים כמו אי.די.בי, גזית גלוב או החברות של פישמן, נמצאת מחוץ לבנקים. לעומת זאת החברות הבינוניות עדיין חוששות. חייבים אגב לזכור שבטחונות זה לא רק קובננטס אלא גם ערבויות של בעלים - מה שנפוץ מאוד בבנק, אבל אינו קיים בשוק האשראי החוץ בנקאי".

 


 

צחי סולטן, מנכ"ל כלל חיתום, חושב שישנה פריצת דרך בכל הקשור למימון חוץ בנקאי. לדבריו, "אני חושב שיש פריצת דרך במימון אשראי החוץ הבנקאי ביחס לשנים קודמות. אני זוכר לפחות 2 הנפקות בסדר גודל של מעל 2 מליארד שקל של גיוס ביום אחד. גם טווחי הזמן של אגרות החוב שהונפקו השתנה. ראינו תקופות חיים ממוצעות של 7-8 שנים אבל גם הנפקות עם תקופת חיים של 13.5 שנים או שתשלומי הקרן מתחילים ב-2020 ומסתיימים ב-2036. ההנהלה כבר תשב בדיור מוגן במועד החזרת התשלומים של הקרן".

 

עידו נויברגר, מנכ"ל דש איפקס, חושב שחוק החיתום החדש שמאפשר לתמחר את ההנפקה למכרז הציבורי עד חמש שעות בלבד מהמכרז המוסדי, שבעבר זה היה שבוע עד עשרה ימים. "חוק החיתום החדש לא פותר את התחלואים למעט אולי חלק מהשקיפות. אני מברך על הניסיון לעשות סדר חדש בחוק החיתום החדש, אבל כפי שציינתי התחלואים יישארו גם לאחר יישומו".

 

מנכ"ל מידרוג: "שחיקה בהנפקות המדורגות"

גיל גזית, מנכ"ל חברת מידרוג, התייחס להיקף ההנפקות וציין כי בחודשים ינואר-יולי 2007 הונפקו בשוק החוב החוץ בנקאי בישראל 58 מיליארד שקל, זאת לעומת 47 מיליארד שקל בכל שנת 2006 ו-12 מיליארד שקל בשנת 2003. באשר לדירוג החברות שהונפקו אמר גזית כי "90% מהכסף שהונפק קיבל דירוג אשראי ואני צופה כי עד סוף שנת 2007 היקף ההנפקות יגיע לכדי 75 מיליארד שקל, אלא אם נחווה קריסה של חברה נוספת".

 

"ישנה שחיקה קשה בהנפקות מדורגות. בתקופה זו הונפקו 261 הנפקות ביחידות, כאשר מתוכם דורגו 176 הנפקות שמהוות כ- 65% מההנפקות. נכון להיום ישנן כ-80 גופים שהנפיקו אג"ח בהיקף כולל של כ-6 מיליארד שקל, שאינן מדורגות. חברות אלה חלקן יכולות להיות מדורגות ברמת השקעה ספקולטיבית (Ba) וחלקן לא היו מגיעות כלל לדירוג וסביר מאוד להניח כי חלקן לא יוכלו להחזיר את החוב למשקיעים", ציין גזית.

 

עוד הוסיף כי "כיום חברות ציבוריות רבות מנפיקות בהנפקות פרטיות. אנו מעדיפים כי ההנפקות יהיו ציבוריות זאת על מנת למקסם את השקיפות עבור המשקיע, מעקב שוטף וקל אחר האג"ח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גיל גזית, מנכ"ל מידרוג
דני ברק, מנכ"ל לידר שוקי הון
מומלצים