שתף קטע נבחר

ארגון ישראלי לאו"ם: "למנוע מצור רעב על עזה"

הוועד הישראלי נגד הריסת בתים דורש את התערבותו של מזכ"ל האו"ם נגד החלטת הקבינט לביטחון לאומי להכריז על החמאס ברצועה כישות עוינת. בתוך כך, מתח האיחוד האירופי ביקורת על החלטת הקבינט וקרא לישראל שלא לנתק את אספקת החשמל והדלק לתושבי הרצועה. מנכ"ל הוועד, פרופ' ג'ף הלפר: "ההחלטה רק תוביל להסלמת האלימות בין הצדדים". תלונה דומה העביר הוועד גם לצלב האדום

ארגון ישראלי נגד ממשלת ישראל? הוועד הישראלי נגד הריסת בתים, הגיש הלילה בקשה דחופה למזכ"ל האו"ם, באן קי מון, בדרישה לכנס את מועצת הביטחון כתגובה להחלטת הקבינט לביטחון לאומי אתמול, פה אחד, להכריז על החמאס ברצועה כישות עוינת. בתוך כך, מתח הבוקר (ה') האיחוד האירופי ביקורת על החלטת הקבינט וקרא לישראל שלא לנתק את אספקת החשמל והדלק לתושבי הרצועה. "תגובתנו הראשונית היא דאגה עמוקה", אמר הממונה על מדיניות החוץ באיחוד, חוויאר סולאנה, "אנו חושבים כי אין לנתק את תושבי עזה מצרכים בסיסיים".

 

במקביל לפנייתו למזכ"ל האו"ם, העביר הארגון הישראלי תלונה דומה נגד החלטת הקבינט גם לצלב האדום הבינלאומי בז'נבה, המופקד על יישום אמנת ז'נבה האוסרת שימוש בענישה קולקטיבית. הארגון מתכוון לשלוח מכתבים נוספים בנושא אל ארגוני סיוע הומניטאריים בעולם, בבקשה "למנוע את מצור הרעב שישראל עתידה להטיל על עזה", כלשונו.

 

מנכ"ל הוועד הישראלי נגד הריסת בתים, פרופ' ג'ף הלפר, הסביר כי מטרת הפניה היא למנוע את יישום ההחלטה שעתידה ליצור לדבריו משבר הומניטארי ורעב כבד בעזה. "פגיעה באזרחים חפים מפשע אסורה על פי החוק הבינלאומי, בין אם הם אזרחי שדרות וקורבנות הקאסם, ובין אם הם תושבי עזה - כולם חייבים להימצא מחוץ למעגל האלימות", אומר הלפר.

 

"תוכנית ההתנתקות ניתקה את עזה מחבל הטבור של הכלכלה הישראלית, ול-2.5 מיליון בני אדם אין סיכוי להתקיים, ללא נמלי תעופה וים, או אפשרות לקיים מסחר. ההחלטה רק תחריף את המשבר ההומניטרי הכבד שממנו סובלים תושבי עזה, תגדיל את הייאוש, ותוביל להסלמת האלימות בין הצדדים", טוען הלפר.

 

בשיחה עם ynet ביקש הלפר להסביר את החלטת ארגונו לפנות לקהילה הבינלאומית ואמר: "אני לא בטוח שרבים שמו לב לכך שאתמול היתה זו דווקא הממשלה, שנקטה בצעד לא שגרתי. כל המלחמה שישראל מנהלת נגד הפלסטינים בשטחים טומנת בחובה מלחמה נגד אזרחים, דבר בלתי חוקי בעליל לפי החוק הבינלאומי.

 

"אתמול היתה הפעם הראשונה שממשלת ישראל הודיעה שהיא פותחת בצעד מלחמתי נגד אוכלוסיה אזרחית. זה צעד בלתי חוקי ובלתי מוסרי באופן קיצוני, ולכן פנינו לקהילה הבינלאומית כדי לעצור זאת. אני מאמין שהצעד הזה יעזור כי אם ישראל רוצה להיות חלק מהקהילה הבינלאומית, היא חייבת לציית לנורמות של הקהילה הבינלאומית ולא לעשות את מה שבא לה. כל ההחלטה הזאת - להכריז על עזה כיישות עויינת, אין דבר כזה בחוק הבינלאומי. ישראל המציאה את זה".

 

הלפר הוסיף ואמר: "לאחר שנטען, כי ההחלטה עברה את אישור הגורמים המשפטיים בארץ, לא נותר לנו מוצא אלא לפנות לאו"ם, על-מנת שיסכל את ההחלטה. ערב יום כיפור אני קורא לכל ישראלי לגנות את ההחלטה השרירותית והמיותרת הזו. הפגיעה כאן היא כפולה, גם בתושבי עזה שירעבו ללחם וגם בתושבי ישראל שיאלצו להתמודד עם תוצאות הרעב, הזעם, התסכול ותחושת אין האונים, שיחריפו בעקבות ההחלטה. אנו קוראים לממשלת ישראל לערוך מייד חשבון נפש, לפני שקולות הילדים הרעבים ייראו בעולם, ולחזור בהם מההחלטה הפסולה מוסרית הזאת".

 

הכרזת הקבינט 

הקבינט לביטחון לאומי, שהתכנס אתמול, אישר פה אחד את בקשתו של שר הביטחון, אהוד ברק, להכריז על רצועת עזה כיישות עויינת. זאת לקראת אפשרות של הטלת סנקציות כלכליות בעתיד - בהן צמצום הדלק וצמצום החשמל, בהתאם לייעוץ משפטי שיעמוד בתנאי הקהילה הבינלאומית.

 

נוסח ההחלטה קובע כי "ארגון החמאס הוא ארגון טרור שהשתלט על רצועת עזה והפך אותה לשטח עוין. ארגון זה נוקט בפעילות עוינת נגד מדינת ישראל ואזרחיה ומהווה את הכתובת האחראית לפעילות זו".

 

הדיון בקבינט נערך, בין היתר, על רקע ירי הקסאם שפצע בשבוע שעבר 69 חיילי צה"ל במחנה זיקים מדרום לאשקלון. כל שרי הקבינט, בראשם ראש הממשלה, הביעו התנגדות נחרצות לפעולה נרחבת לכיבוש עזה בעיתוי הנוכחי.

 

לישיבת הקבינט הגיעו גם צוותים משפטיים של משרד החוץ ושל הפרקליטות הצבאית, והציגו בפני שרי הקבינט את פסיקתם באשר ללגיטימיות הפעולות אשר עתידות להינקט נגד עזה וממשלת החמאס שבראשה. על פי היועצים המשפטיים של משרד החוץ, הקהילה הבינלאומית תוכל לקבל סנקציות שאינם עונש קולקטיבי כלפי כל האוכלוסייה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"למנוע מצור הרעב". הלפר
יתערב בהחלטה? באן קי מון
צילום: דודי ועקנין
ביקורת נוקבת. סולאנה
צילום: רויטרס
מומלצים