שתף קטע נבחר

סוכנות הגרעין מתחה ביקורת על ישראל

האסיפה הכללית של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית קיבלה ברוב קולות החלטה המותחת ביקורת על סירובה של ישראל לאפשר פיקוח גרעיני עליה. להחלטה אמנם אין משמעות מעשית, אך היא מעידה על המתיחות הגואה במזרח התיכון

נזיפה בין לאומית לישראל: האסיפה הכללית של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מתחה ביקורת על ישראל "בשל סירובה לאפשר הטלת מגבלות בינלאומיות על תוכנית הגרעין שלה". 53 מדינות הצביעו אמש (יום ה') בעד ההחלטה הביקורתית, 47 נמנעו ורק ארצות הברית וישראל הצביעו נגד.

 

האסיפה הכללית הינו גוף שבו חברות 144 מדינות, המתכנסת אחת לשנה כדי לאשר תקציבים, תוכניות ואת הנושאים שיועלו לסדר יומם של מועצת הנגידים וראש הארגון. השנה יציינו המדינות החברות את יום השנה ה-50 לייסוד סוכנות הגרעין.

 

ההצבעה בעניין ישראל, ממנה נעדרו נציגי 34 מדינות, היתה הפעם השנייה בלבד מזה 16 שנה שהנושא מובא בפני האסיפה. באופן מסורתי ישראל נוהגת שלא לאשר או להכחיש את הדיווחים על יכולתה הגרעינית והצעות ההחלטה נמשכות או נדחות, בתמורה להסכמה ישראלית לקריאה להפיכת המזרח התיכון לאזור חופשי מכלי נשק גרעיניים. כך, עד השנה שעברה, החלטות הסוכנות הנוגעות ל"יישום אמצעי הביטחון של סבא"א במזרח התיכון" התקבלו פה אחד.

 

אלא שב-2006 והשנה זו הפעם השנייה - ישראל התנגדה לנוסח ההחלטה ולמעשה כפתה הצבעה. הפעם ישראל התנגדה לשני סעיפים בנוסח ההחלטה - האחד קורא לכל מדינות המזרח התיכון "שלא לפתח, לנסות, לבחון או להשיג כלי נשק גרעיניים", והשנייה שדורשת ממדינות בעלות יכולות גרעיניות "להימנע מכל פעילות" שמעכבת את הפיכתו של המזרח התיכון לאזור ללא נשק גרעיני.

 

שתי הפסקאות כוונו באופן ברור כלפי ישראל, הנחשבת למדינה בעלת יכול גרעינית - וזאת על אף מדיניות העמימות בה היא נוקטת מזה שנים רבות.

 

למרות שלהחלטה אין משמעות מעשית כלפי ישראל, עצם העובדה שהקונצנזוס שהיה נהוג בעבר נשבר - מעיד על העמקת המתיחות במזרח התיכון.

 

"הדרך לבנות ביטחון הוא לכוון גבוה, אבל להתחיל בקטן ולהתקדם לאט לאט", אמר נציגה של ישראל גדעון פרנק, "חוסר האמון שבמזרח התיכון צריך להתפוגג באיטיות ולא באמצעות החלטות גורפות כמו מזרח תיכון ללא גרעין".


פורסם לראשונה 20/09/2007 22:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכור בדימונה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
בניין הסוכנות לאנרגיה אטומית בוינה
צילום: איי פי
מומלצים