שתף קטע נבחר

פשיטות הסיירת: "אין תחליף לעיניים ורגליים"

"טכנולוגיה לא יכולה להחליף אנשים", מסביר אחד ממפקדי סיירת מטכ"ל בעבר, נוכח הפרסומים הזרים על פעילות ביון קרקעית בעומק השטח הסורי. ח"כ וילן, בעברו לוחם ביחידה המובחרת, מסביר שלפעמים, ככל שהסיכון נראה גדול יותר - הוא דווקא קטן יותר. מנגד, מדען גרעין בכיר מטיל ספק רב בדיווחים על נטילת דגימות של חומר גרעיני: "זה הזוי"

הפרסומים בעיתונות הזרה אודות פשיטתם של חיילי סיירת מטכ"ל על מבנה בסוריה, מעלה שוב את השאלות בדבר הנחיצות שבפעולות קרקעיות בעומק שטח האויב, בעידן של איסוף מודיעין בשיטות טכנולוגיות מתקדמות. בשיחה עם ynet אומרים לוחמי הסיירת לשעבר ומומחים בתחום - מבלי להתייחס לאמיתות הדיווחים - כי אין תחליף לאיסוף מודיעין בשיטות הישנות. 

 

דורון אביטל, ממפקדי הסיירת בעבר, סירב להתייחס לדיווחים על הפעולה הספציפית שבוצעה לכאורה בסוריה, אך הסביר: "גם היום, שום טכנולוגיה לא יכולה להחליף אנשים בהשגת מודיעין. אין תחליף לאנשים, וזה נכון גם אצל האמריקנים. הם למדו את זה מהניסיון שלהם בעיראק, למרות כל היכולות הטכנולוגיות הקיימות".

 

ח"כ אבשלום וילן, בעברו חייל בסיירת מטכ"ל, הסביר גם הוא את החשיבות בפעולות קרקעיות: "מבלי להיכנס לפרסומים על פעולה כזו או אחרת, לעתים, למרות הטכנולוגיות הקיימות כיום באיסוף מודיעין באמצעות לווינים וכדומה, אין כמו מראה עיניים. מה שמגיע דרך הרגליים הוא בדרך כלל מידע חזק יותר מכל דבר אחד.

 

"באופן פרדוקסלי, לפעמים ככל שהסיכון נראה גדול יותר הוא דווקא קטן יותר. לפעולות מסובכות יש הכנות ארוכות. אם יש חישוב נכון של הפעולה, עם הכנה מסודרת ומעמיקה, היא לא בהכרח המסוכנת ביותר. לא בכדי לא פעם יש לנו נפגעים דווקא בפעולות חי"ר מהירות שאינן מתוכננות דיו, למשל בשכם או בעזה. מניסיוני רב השנים, ברוב המקרים, לא נלקחים סיכונים לא נכונים ומיותרים בפעולות מעבר לקווי האויב".

 

ח"כ וילן הוסיף ואמר כי "צריך להבין גם שכל פעולה מחוץ לגבולות המדינה עוברת אישורים של הדרגים המדיניים ונשקלת באורך רוח. כך שבדרך כלל פעולות חשאיות נעשות אחרי מחשבה מעמיקה ונעשות רק אחרי שמעריכים שבחשבון של סיכון מול תועלת - התועלת גדולה יותר".

 

איך לוקחים אורניום

העיתון "סאנדיי טיימס" דיווח כי מטרת הפעולה הקרקעית הייתה איסוף דגימות של חומרים גרעיניים.

 לטענת ד"ר אפרים אסכולאי - חוקר לבקרת נשק במרכז למחקרים אסטרטגיים ולשעבר חבר בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית - זו טענה מופרכת מיסודה: "אני חושב שהמילה 'הזוי' מתאימה במקרה הזה. כל יום אנחנו שומעים על גירסאות שונות ומשונות - זה כמו טוטו כדורגל שאיש לא יודע מי ינצח בו".

 

"על פי הדיווח", מוסיף ד"ר אסכולאי בשיחה עם ynet, "אפשר לחשוב שהגיעו, לקחו בקבוק של חומר ויצאו. זה נשמע כמו ביצה שלא נולדה בערב שבת. דגימה גרעינית אפשרית היא אורניום מעושר - מתכת כבדה שנראית כמו עופרת, ופלוטוניום - שהוא חומר מסוכן להובלה ידנית. מעבר לכך, מדובר באחד החומרים היקרים בתבל, השמורים בתוך כספות ומוגנים, במיוחד כשהם מוברחים ולא חוקיים. אני לא מבין איך אפשר לבוא, להיכנס לתוך מעבדות שמורות ולקחת דגימה שכזו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
צילום ארכיון
צילום: דובר צה"ל
צילום: גבי מנשה
בלי סיכונים מיותרים: וילן
צילום: גבי מנשה
מומלצים