שתף קטע נבחר

"אולמרט הופך את השרים למריונטות"

שרים בממשלה זועמים על הקמת וועדה שבה חברים ראש הממשלה ומקורביו, שר האוצר ושר המשפטים - שיכולה למעשה לבטל החלטות ממשלה: "הופכים את השרים למריונטות. זה לא דמוקרטי". מזכירות הממשלה: "השרים יכירו בחשיבות הרפורמה, השינוי נעשה מתוך כבוד כלפיהם"

אולמרט יחליט. ראש הממשלה העביר היום (א') בממשלה החלטה המאפשרת לו לבטל למעשה כל החלטת ממשלה קודמת. זאת, באמצעות ועדת שרים שיעמוד בראשה, ובה מכהנים שניים ממקורביו, שר האוצר רוני בר-און ושר המשפטים דניאל פרידמן.

 

  • לקריאת ההחלטה על מינוי הוועדה

 

בכיר בעבודה הגיב על המהלך ואמר: "זאת החלטה בלתי דמוקרטית בעליל. הופכים את השרים למריונטות". כמה משרי ש"ס אמרו כי "מדובר בהחלטה שמבחינה ציבורית קשה מאוד לעכלה". מנגד, מזכיר הממשלה עובד יחזקאל, ניסה להרגיע ואמר כי "מדובר בהליך שיאפשר שינוי החלטות שלא בוצעו. אין כוונה לפגוע בשרים ובהחלטות ממשלות קודמות".

 

החלטת הממשלה  מהיום מאשרת את הקמת ועדת השרים "למעקב ולבקרה על ביצוע החלטות הממשלה". חוץ מראש הממשלה ושני השרים שמונו לצידו, ישבו בוועדה מוזמנים שאינם בעלי זכות הצבעה: היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, מנכ"ל משרד ראש הממשלה רענן דינור ומנכ"ל משרד האוצר ירום אריאב.

 

על פי הצעת ההחלטה, כפי שהונחה על שולחן הממשלה ועוררה סערה בקרב השרים: "סברה הוועדה שיש לבטל החלטה או לשנותה באופן מהותי, יובא העניין (מחדש - ר.ס.) להחלטת הממשלה או להכרעת ועדת השרים הנוגעת בדבר". כלומר, אם הוועדה תחפוץ בביטול החלטת ממשלה כלשהיא, ניתן יהיה "לגלגל" אותה בחזרה לממשלה וכך להרוויח זמן או לבטלה כליל.

  

בדברי ההסבר להחלטה נאמר כי "הוועדה תהיה רשאית לשנות החלטות ממשלה, וזאת על מנת לאפשר את ביצוען. במקרים שבהם ראתה ועדת השרים צורך לבטל כליל החלטת ממשלה קודמת, או לשנותה באופן מהותי, יובא העניין להכרעת הממשלה, או להחלטת ועדת השרים הנוגעת לדבר".

 

כמה מהשרים ראו בהצעה מעשה אנטי-דמוקרטי. השר יצחק הרצוג הביע הסתייגויות לגבי רוח ההחלטה כפי שהובאה, אך לבסוף נמנע בהצבעה. שרי ש"ס ושניים משרי העבודה, בנימין בן אליעזר ושלום שמחון, התנגדו בחריפות והצביעו נגדה.

  

אחד משרי העבודה אמר ל-ynet בעקבות אישור ההצעה: "מה קורה פה? הופכים את השרים למריונטות? הם עושים מה שהם רוצים בממשלה. זה המשך ישיר לעניין חוק ההסדרים ונוהלים חדשים היורדים לממשלה חדשות לבקרים ואינם מאפשרים הליך דמוקרטי. זאת החלטה בלתי דמוקרטית בעליל. אנו שוקלים לפנות ליועץ המשפטי לממשלה, מכיוון שהדבר נותן כוח בלתי מוגבל לראש הממשלה ולאנשיו".

 

שר בש"ס אמר בתגובה להחלטה החדשה: "יש דרכים אחרות לבקר את עבודת השרים ולאו דווקא באמצעות מכשיר המאפשר ביטול החלטות ממשלה קודמות. זה עושה את עבודת השרים מיותרת".

 

לאור התרעומת, ולאחר פניית ynet בנושא - אמר סגן ראש הממשלה אלי ישי כי הוא וחבריו קיבלו הבהרות ממזכיר הממשלה, שהצעת ההחלטה לא מסמיכה את הוועדה לבטל החלטות, וכי "הסמכות היחידה היא להעלות את הנושאים מחדש בפני הממשלה או ועדת השרים הרלוונטים. עקב כך אנו שוקלים להסיר את התנגדותנו".

 

השרה רוחמה אברהם בלילא, אשר הצביעה בעד ההחלטה, אמרה: "אני מברכת על הקמת הוועדה. היות ונקלענו למצב בו בשנים האחרונות ובכלל, התקבלו החלטות ממשלה במאות, אשר לא בוצעו. הגיע הזמן לקחת אחריות בנושא ולוודא שממשלה שמציעה מדיניות מסוימת, תבצע אותה הלכה למעשה. איני חוששת לעניין הדמוקרטי, מכיוון שעל הממשלה הנוכחית יונחו רק החלטות ממשלה שיוכלו להגיע לביצוע. די להצהרות ולהתחיל לבצע את מה שהוחלט עליו", אמרה.

 

מזכירות הממשלה: "השרים יכירו בחשיבות הרפורמה"

במזכירות הממשלה הסבירו לאחר דברי השרים שהתנגדו כי "ההחלטה נועדה בסך הכול לשמש כלי עבודה בידי ולטובת השרים. אין חלילה שום כוונה לפגוע בסמכויותיהם, אלא להיפך. כולם מסכימים שחייבים להפסיק את המצב שבו החלטות לא מתבצעות".

 

עוד הוסיפו במזכירות הממשלה כי "הממשלה חייבת לעמוד בהתחייבויותיה לציבור. הוועדה החדשה תהיה כלי שיסייע לשרים בביצוע מלאכתם".

 

באשר לעובדה שהסמכות לדון בשינוי או ביטול החלטות ניתנה בידי ראש הממשלה ושניים ממקורביו, בר-און ופרידמן, אמרו בתגובה במזכירות הממשלה: "ההיגיון העומד מאחורי הרכב הוועדה הוא שמדובר בשלושה משרדים שהם משרדי מטה. רוב הקשיים בביצוע ההחלטות באים מההיבט התקציבי או המשפטי. לכן הוצע שהרכב הוועדה יכלול שני שרים אלה דווקא. אנו דוחים מכל וכל את הטענה שראש הממשלה בחר הרכב זה, מכיוון שמדובר במקורביו".

 

בנוסף, ביקשו להבהיר במזכירות הממשלה כי הרפורמות שאושרו יביאו לכך שלא יובאו הצעות החלטה חדשות ללא לוחות זמנים לביצוע, יכונן נוהל שימנע הצבעות שרים שנעדרים מהדיון ונקבע נוהל להעברת חוות דעת משפטיות. "בטווח הארוך, אין ספק שהשרים יכירו בתרומה ובחשיבות של הרפורמה". עוד ביקשו להדגיש שפעולתם בעניין נעשית "מתוך כבוד רב לכל השרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. בראש הוועדה
צילום: אלכס קולומויסקי
ישי. יסיר התנגדותו?
צילום: גיל יוחנן
צילום: דודי ועקנין
בן אליעזר. הצביע נגד
צילום: דודי ועקנין
יחזקאל. נתן הסברים נוספים
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים