שתף קטע נבחר

לא שומעים? שתו פחות אלכוהול

אם נכנסתם לבאר והנוכחים במקום נראים שמחים ועליזים, אך צעקנים במיוחד, לא בהכרח מדובר על השמחה הטבעית שלהם: זאת השמיעה שלהם שנפגעה - ולא בהכרח מהמוסיקה. שגיא קופר מרחיב על הקשר בין שתיית אלכוהול לבעיות שמיעה

בפעם הבאה שאתם יוצאים לבר או לפאב, אם נדמה לכם אחרי דרינק או שניים שעוצמת המוסיקה התגברה ושותפיכם לשיחה הפכו שקטים יותר, קחו בחשבון שיכול להיות שהם לא כל כך שקטים... זאת השמיעה שלכם שנפגעה. לפחות זמנית.

 

רופאים מכירים את הבעיה, לפחות באנגליה, כאשר אנשים מגיעים למרפאות אחרי ערב או מסיבה, ומתלוננים על פגיעה בשמיעה או "צלצולים" באוזניים. התופעה של זמזום גבוה וטורדני מוכרת (גם לי, אישית) כחלק מתופעת החמרמורת (הנגאובר). ברוב המקרים, גם בגלל שהמטרד עובר וחולף אחרי כמה זמן, הפציינטים הופכים לפציינטים-לרגע, ונשלחים אחר כבוד לביתם. מקסימום אומרים להם להימנע מלשהות בבר רועש.

 

מחקר חדש שהתפרסם באנגליה ב- 18 בספטמבר, מגלה שייתכן מאוד שאלכוהול פוגע בשמיעה שלנו, לא פחות מאשר המוסיקה הרועשת בבר או צעקות השכנים לשולחן, ואחרי דרינק או שניים אנחנו שומעים פחות טוב. במחקר השתתפו 30 מתנדבים, ששמיעתם נבדקה לפני ואחרי שתיית אלכוהול. שמיעתם של אלה נבדקה – לא בבר הומה ורועש, אלא במעבדת שמיעה – לפני השתיה ואחרי שהגיעו לרמת אלכוהול של 30 יחידות בליטר דם לפחות. זאת, אגב, רמת האלכוהול המותרת לנהגים בבריטניה.

 

אם מסתכלים באותיות הקטנות של המחקר, רואים שממוצע רמת האלכוהול של הנבדקים היה כפול – 62 יחידות בליטר. החוקרים אומרים אמנם שבחנו את הכושר המנטלי של הנבדקים, ואת יכולתם לענות על שאלון, אבל יש עדיין סבירות גבוהה לכך שהיו שם כמה וכמה נבדקים שלא הייתי מעלה, לא רק למכונית, אלא גם למעלית, מחשש לתוצאות...

 

בכל אופן: נרשמה פגיעה וירידה משמעותית ביכולת השמיעה, ללא ספק. נשים רגישות יותר לאלכוהול ושמיעתן נפגעת יותר. מבוגרים, במיוחד מי ששותים לעיתים קרובות, נפגעים יותר (נבדקו בני 20 – 40, ממוצע של 27). התדרים הנמוכים הם הרגישים יותר (ה"באסים") ובמיוחד סביב 1000 הרץ, תדר ה- Vowels.

 

המסקנה המיידית שלי היא שכמובן צריך קודם כל להוריד את הווליום בפאבים ובמועדונים, שלא לדבר על מקומות בילוי אחרים – לפעמים אפיל בתי קפה – שאי אפשרלנהל בהם שיחה שקטה. למה? כדי לא לפגוע בשמיעה של השתיינים, כמובן, שהופכת לרגישה יותר בהשפעת האלכוהול. לעניין הזה לא תזיק בכלל קצת מודעות.

 

הדבר השני הוא שחשוב להבין שאלכוהול – היות והוא חומר שמדכא פעילות עצבית – פוגע בהרבה מאוד אספקטים של פעולותינו: ראיה, שמיעה, או יכולת תקשור כללית. חשוב לשתות במתינות ולהיות מודעים לכמויות האלכוהול שנכנסות לגופנו בפועל, מה שבישראל הוא לא דבר קל.

 

רשויות החוק אמנם מתימרות לאכוף איסור נהיגה בשיכרות, אבל אין בארץ חוק שמחייב סימון כוסות ומידות, אין סימון של יחידות אלכוהול קבועות ומדודות על בקבוקי משקה, ובהעדר כל אלה, אין פלא שאנחנו לא יודעים כמה אלכוהול אנחנו צורכים בפועל. כמו שראינו בסקר שערכנו באתר "בקבוק" עם מכון "מותגים", לישראלים אין מושג – ברמות של 90% מאוכלוסית אלה ששותים משקאות אלכוהוליים – כמה אלכוהול יש בפועל בכוס יין, כוס בירה או משקה חריף. הם לא מבינים את מושג "יחידת אלכוהול" כי אין מידה קבועה כזאת בחוק, ובמצב הזה, לדרוש מהם לציית לחוקים לא מוגדרים כהלכה, בתנאים לא ברורים, זה לא הוגן. אין להסיר את האחריות מנהגים שיכורים, אבל צריך לתת בידינו את הכלים הדרושים על מנת לדעת כמה שתינו ומתי ולא רק בגלל תאונות דרכים, לכאורה, אלא בעיקר בגלל סיבות בריאותיות נטו, כמו שראינו כאן.

 

ולענייני יין

עודד "הדוש" כהן, הציג לאחרונה יינות מבצירים חדשים מהקטלוג שלו. מדובר, במי שלא מכיר, ביבואן של יינות איטלקיים ממחוז פיימונטה – ממחוזות היין הגדולים והחשובים של איטליה. עודד מיבא יין ממספר מצומצם של יקבים, אותם בחר אחרי שהות של מספר שנים באזור והכרות עם יקבים רבים, נוספים לאלה שהוא מביא. היקבים הם באמת יקבים משפחתיים, לא גדולים גם במושגים שלנו, לא רק של איטליה. מיינות השנה אציין כמה, בינהם שניים לבנים. עודד סיפר שהוא עומד להביא יינות נוספים, חדשים. לפרטים נוספים ולהזמנת יינות ניתן ליצור קשר דרך האתר.

 

Bianchi Lumina 2004 - יין לבן, קליל, עשוי ענבי ארבלוצ'ה - זן ענבים מקומי, עתיק יומין, שמקור שמו 'אור השחר' – 'Alba Lux' בלטינית. הוא בעל צבע קש חיוור, ובאף מעט מינרליות עם פרי לבן נעים - אפרסק, מעט מלון – ופרחים. בפה הוא קליל, נעים ופירותי, עם חמיצות מאוד מאוזנת. יתאים לגבינות קלות ולפירות של סוף הקיץ. 12.5% אלכוהול, (14/20). סביבות 50 שקל. קניה טובה.

 

Piemonte Chardonnay Cascina Orsolina 2005 - שרדונה בעל צבע זהב צלול, אף נעים, תפוח ירוק, אפרסק, מעט שקדים קלויים ברקע. בפה מורגש יין טוב, בעל נפח ומעט מנטה. סיומת ארוכה ומתובלת, מעט מינרלית. יין עשוי היטב. 14% אלכוהול, (14/20). 100 שקל.

 

Rinaldi Barbera D'Alba 2005 - הפתעה. עם עודף מ- 100 ש"ח אתם מקבלים כאן יין מצוין, טעים, בעל מגע מעט מריר, משהו של אספלט, עם ארומות טובות של שזיפים ודובדבן. בהחלט מומלץ לשתיה עכשיו, במזג האויר הסתווי שפוקד אותנו, ואפשר לשמור עוד שנתיים, שלוש. 13.5% אלכוהול (14.8/20). 87 שקל - קניה טובה ויותר מזה.

 

Bianchi Ghemme 1999 - כמה שנים של המשך התישנות במרתף או מקרר יינות טוב יעשו ליין הזה חסד וטוב. חלק, עדין ואלגנטי, היין, שעשוי 100% ענבי נביולו, נותן אף מתובל, פירותי עם שמץ של עץ שמשתלב היטב. הסיומת ארוכה וטאנית במידה. 13% אלכוהול, (14.8/20). 110 שקל – קניה טובה.

 

Rinaldi barbaresco 2003 - עשוי מ-100% נביולו, מאוד אלגנטי, מאוזן וקטיפתי. צריך לתת ליין עוד זמן, וקנייתו כרגע היא משוה יותר לשם התישנות. למרות זאת, לא הייתי מיישן יותר מדי: נגיד ככה: לא 15 שנה כמו שמציע היצרן. 13% אלכוהול (15.2/20). 186 שקל.

 

שגיא קופר עורך את אתר היין "בקבוק ".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
מה? אני לא שומע, שתיתי יותר מדי
צילום: גבי מנשה
מומלצים