שתף קטע נבחר

"לשתף את חמאס בשיחות שלאחר הוועידה"

חמישה בכירים לשעבר במחלקת המדינה ובפנטגון ניסחו מסמך מדיניות שנשלח למזכירת המדינה רייס, ובו הצעה לערוך סדרת פגישות לאחר הוועידה האזורית ולשקול לשלב בהן גם נציגים מהחמאס. בנוסף, קוראים הבכירים שלא לאפשר לפליטים פלסטינים זכות שיבה לשטחי ישראל

בכירים לשעבר במחלקת המדינה האמריקנית ובפנטגון ניסחו נייר עמדה המציע לשתף את החמאס במפגשים שייערכו בין ישראל לפלסטינים לאחר ועידת השלום האזורית שתערך בארה"ב בחודש הבא. במסמך שללו הבכירים הענקת זכות שיבה לפלסטינים במסגרת הסכם שייחתם בין שני הצדדים.

 

המסמך, בן שישה עמודים, נשלח למזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, על רקע ההכנות שעושה ארה"ב לקראת הוועידה, שתערך באנאפוליס, מרילנד. על פי ההצעה שגיבשו חמישה בכירים לשעבר, לאחר הקמת מדינה פלסטינית לצידה של ישראל תהיה ירושלים בירתן של שתי המדינות. בנוסף, שולל המסמך הענקת זכות שיבה לשטחי ישראל לפליטים פלסטינים במסגרת הסכם שלום. ההצעה גורסת שפליטים יורשו לעבור אך ורק לשטחי המדינה הפלסטינית שעתידה לקום, אולם המשתתפים מדגישים כי יש להגיע לפתרון בנושא "תוך הכרה בסבלם ובמצוקתם של הפליטים" והענקת פיצויים מצד ישראל.

 

הבכירים לשעבר התייחסו גם לוועידה הקרבה, וקראו לקיים אחריה שורה של פגישות בין הצדדים. על פי ההצעה, בפגישות שייערכו יש לשקול להזמין גם נציגים מהחמאס, שלא הוזמנו לוועידה האזורית בשל סירוב הארגון לעמוד בתנאים שהציבה ארצות הברית להשתתפות, בהם פירוק מנשק והכרה בישראל. מהמסמך עולה שהשתתפות החמאס במפגשים העתידיים תעיד בעקיפין על כך שהארגון מקבל את ההבנות שיושגו בוועידה האזורית ואף מכיר בקיומה של ישראל.

 

"זה יהיה קשה, אבל לא בלתי אפשרי, יש כאן מומנטום שמתחיל להיבנות", אמר רוברט פלטרואו, לשעבר עוזר מזכיר המדינה ושגריר ארה"ב במצרים, החתום על המסמך.

 "ישנם כמה נושאים אותם ניתן לחזק אם הם ינוסחו בצורה ראויה", הוסיף. לדבריו, נושא הפליטים הפלסטינים הוא הנושא הבעייתי ביותר במשא ומתן בין הצדדים, יחד עם נושא ירושלים. אדוארד ווקר, שגריר ארה"ב לשעבר במצרים ובישראל, התייחס דווקא לסוגיית החמאס, וטען שבמצב הנוכחי לא יהיה ניתן להגיע להבנה עם הארגון אלא אם כן הוא יסכים לשנות את דרכיו. "עם זאת, דברים רבים שנראים כעת בלתי אפשריים יכולים להפוך למציאות אם תהיה תקווה לגיבוש הסכם שלום אמיתי ויציב", אמר ווקר.  

 

מלבד ווקר ופלטרואו חתמו על המסמך גם תומס פיקרינד, ששימש כתת מזכיר המדינה וכשגריר ארה"ב בירדן ובישראל, סמואל לואיס, השגריר לשעבר בישראל, ופרדריק ס. הוף, בכיר לשעבר בפנטגון שעסק בנושא המזרח התיכון. ממחלקת המדינה האמריקנית נמסר שרייס נפגשה עם הבכירים וקיבלה מהם את המסמך, אולם היא סירבה להגיב לתוכנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
ווקר. תקווה להסכם שלום
צילום: זום 77
נפגשה עם הבכירים. רייס
צילום: איי אף פי
מומלצים