שתף קטע נבחר

רמון: החלטת וינוגרד תתרום ליציבות הממשלה

הפרסום ב-ynet לפיו ועדת וינוגרד לא תפרסם המלצות אישיות גרם לאנחת רווחה אצל מקורבי ראש הממשלה. השר חיים רמון, המקורב מאוד לאולמרט, אמר ל-ynet: "מטרת הוועדה לא היתה לערוף ראשים". בליכוד מפנים את עיקר הביקורת כלפי אהוד ברק, שהבטיח לפרוש מהממשלה עד הדו"ח הסופי. פורום "אחריות אישית": "ועדת וינוגרד היא ועדת טיוח"

המשנה לראש הממשלה, השר חיים רמון, בירך אמש (יום ב') על החלטת ועדת וינוגרד שלא לפרסם מסקנות אישיות, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet. רמון אמר ל-ynet: "אני חושב שמטרתה המרכזית של הקמת הוועדה היתה להפיק לקחים מהר ככל האפשר ולא לערוף ראשים". לדעתו, החלטה זו של ועדת וינוגרד תתרום לייצוב המערכת הפוליטית והקואליציה. בדו"ח הסופי של ועדת וינוגרד לחקר מלחמת לבנון השנייה לא יהיו המלצות אישיות נגד בכירים בממשלה או בצבא.

 

"אני סבור שהחלטת הוועדה תאפשר להפיק לקחים כמו שצריך מהמלחמה ולהשאיר לציבור לומר את דברו ביחס לאישים המעורבים במלחמה בדרך היחידה שבה הציבור צריך לומר את דברו, שזה בבחירות", אמר רמון. "אחד הדברים החמורים ביותר והפוגעים בדמוקרטיה הישראלית זה חוסר יציבות שלטונית. שיהיה ברור לכל הגורמים - כאשר הממשלה יציבה והבחירות אינן נראות באופק אזי יכולת המשילות של הממשלה תגדל, והיא תהיה הרבה יותר חזקה".

 

 

מקורביו של שר הביטחון, אהוד ברק, ציננו את ההתלהבות של מקורבי ראש הממשלה: "אנחנו לא מתייחסים לספקולציות. אי אפשר לדעת מה יהיה". שר בעבודה ציין כי "ההערכה שלנו היתה בכל מקרה שהמערכת הפוליטית מתייצבת, אבל אין ספק שהפרסום אודות המסקנות האישיות תורמת רבות לאהוד אולמרט". 

 

גורמים פוליטיים אחרים מתחו ביקורת קשה על החלטת ועדת וינוגרד. חרף ההחלטה, קראו בליכוד לאהוד ברק למלא התחייבותו לציבור ולפעול להקדמת הבחירות. הם הזכירו את מסיבת העיתונאים של ברק ביוני האחרון, אז אמר: "בכל מקרה, על סמך הדו"ח החלקי על ראש הממשלה להתפטר ואם הוא לא יעשה כך עד הדו"ח הסופי, העבודה תפעל לצאת מהממשלה". בליכוד אמרו כי "הם לא רוצים לאפשר לברק לברוח מההתחייבויות שנתן לבוחר, זה היה הטיקט שלו לבחירה".

 

עוד ציינו בליכוד כי "לא נדרשות המלצות, לאחר שכבר בדו"ח החלקי הופיעה המילה כשל מספיק פעמים וכולם כבר לקחו אחריות בדרך זו או אחרת למעט ראש הממשלה.  

 

גם ח"כ זהבה גלאון (מרצ) הצטרפה לביקורת. "ראש הממשלה מינה את חוקריו ובכך דן למוות את החקירה. ועדת וינוגרד היא כרוניקה של אימפוטנטיות ידועה מראש. לא ייתכן שמי ששלח חיילים ואזרחים לההרג  בקלות דעת ובפזיזות, לא ייתן את הדין על כך. בכך הכישלון הופך להיות יתום". 

 

התנועה לאיכות השלטון: זו אינה מדיניות סבירה

מ"מ יו"ר הקואליציה, ח"כ יואל חסון (קדימה), אמר בתגובה כי "העובדה שוועדת וינוגרד לא תשלח מכתבי אזהרה מבטיחה את יציבות הממשלה ונותנת לה אפשרות להמשיך וליישם את המסקנות הדו"ח באופן מלא. כעת למפלגת העבודה נגמרו התירוצים לפרוש מהקואליציה, וצפוייה לה עוד עשייה רבה בממשלה עד הבחירות בשנת 2010".

 

בתנועה לאיכות השלטון, שהובילה את המאבק נגד ועדת וינוגרד, אמרו כי "ויתור מראש על מסקנות אישיות אינו יכול להוות מדיניות סבירה מצד ועדת חקירה". "אחד המרכיבים המשמעותיים בתרבות שלטון הוא לקיחת אחריות", אומרים בתנועה, הימנעות מהסקת מסקנות אישיות "סותרת באופן יסודי מסקנות יסוד של מינהל תקין".

 

בפורום "אחריות אישית" - התארגנות פרטית שחבריה קוראים למנהיגים לקחת אחריות - טענו כי "ועדת וינוגרד היא ועדת טיוח שעלתה לציבור 14 מיליון שקלים". בפורום אמרו עוד כי על הוועדה "להציג מסר חד וברור למנהיגים: על כשלים משלמים מחיר אישי".

 

הסנגורית הצבאית הראשית, אל"מ אורנה דויד, שאחראית במידה רבה על ההחלטה

 שלא לשלוח מכתבי אזהרה ובכך גם להימנע מהמלצות אישיות, שבה והדגישה בשיחה עם ynet כי היא מצפה "להודעה רשמית של הוועדה, שתסיר את הערפל סביב עבודתה".

 

מנגד, פרקליטתו של האלוף בני גנץ, תא"ל (מיל') עו"ד רחל דולב, דווקא בירכה על הפרסום ואמרה בשיחה עם ynet כי "לגבי אנשי הצבא זה כבר מעשה עשוי, שכן המסקנות האישיות נגד מי שחלקו במלחמה נקבע כבר יושמו עוד בטרם הוועדה". לדבריה, "לגבי המדינאים, ממילא אם היתה הוועדה שולחת מכתבי אזהרה המדינאים היו מתגוננים וזה לא היה נגמר לעולם. עדיף שגזר הדין יונח כבר היום והציבור יידע מי אחראים למלחמה הזו".


פורסם לראשונה 08/10/2007 22:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ הכנסת
בלי מסקנות אישיות. וינוגרד
צילום: ערוץ הכנסת
חיזוק לאולמרט. רמון
צילום: יואב גלאי
גלאון. מבקרת
צילום: חיים צח
מומלצים