שתף קטע נבחר

דו"ח: אין נציגות ערבית בתכנון הערים בישראל

במינהל התכנון הארצי אין ולו גם נציג ערבי אחד. לעומת זאת, מתכנני ערים ערבים מובטלים דווקא יש בשפע

במינהל התכנון הארצי של משרד הפנים מועסקים 42 עובדים - אף לא אחד מהם ערבי. זוהי התמונה העגומה העולה מדו"ח בעניין העסקת עובדים מהמגזר הערבי בלשכות התכנון המחוזיות של משרד הפנים שערכו עמותת "במקום", העוסקת בחיזוק הקשר בין האזרחים למערכות התכנון, והמרכז הערבי לתכנון אלטרנטיבי. "ייתכן ואילו היו עובדים ערבים בלשכות הפער בין יישובים יהודים לערבים היה נמנע", אומרים בעמותה.

 

לשכות התכנון המחוזיות אחראיות על תהליכי התכנון במחוזות השונים ובערים. מנתוני הדו"ח, שהגיעו לידי ynet, עולה כי במחוז הצפון, שם מהווה האוכלוסייה הערבית יותר מ-50% ישנם 17 עובדים, רק אחד מהם ערבי. במחוז חיפה המצב חמור אף יותר: מתוך 12 עובדים, אין אפילו עובד ערבי אחד. גם במחוז בירושלים, שם מהווה האוכלוסיה הערבית כ-30% מכלל האוכלוסייה אין ייצוג למגזר הערבי. המחוזות בהם קיים ייצוג בולט יותר לנציגי המגזר הערבי הם מחוז המרכז ומחוז הדרום, בהם מועסקים שני עובדים ערבים.

 

"הנתונים הקשים הם חלק מתמונה כוללת של אפליה נגד האוכלוסייה הערבית", אומר ח"כ חנא סוויד (חד"ש) שהגיש בימים אלה לוועדת השרים לענייני חקיקה הצעה לתיקון חוק התכנון והבנייה. לפי ההצעה, יש לתת ייצוג הולם לאוכלוסייה הערבית בוועדת אלו. "אי ייצוג הולם מוביל לכך שהאוכלוסייה הערבית אינה מקבלת מענה הולם לתנאי החיים שלה, אם זה בהקצאת שטחים מסחריים, או בהקצאת מקומות לבתי חולים ומכללות", אומר ח"כ סוויד. לדבריו, "כך נוצר מצב שהאפליה היא כפולה: מצד אחד ישנם הרבה מתכנני ערים ואדריכלים ערבים מובטלים, ומצד שני כשאין מי שמכיר את הצרכים הבסיסיים של האוכלוסייה הטיפול הוא טיפול מפלה מהבסיס". בסוף החודש צפוי להתקיים דיון בנושא בוועדת הפנים של הכנסת.

 

החוק מחייב מתן ייצוג הולם לאוכלוסייה הערבית

חוק שירות המדינה מחייב מתן ייצוג הולם לאוכלוסייה הערבית במגזר הציבורי. עם זאת, בשנת 2000 דחה בג"ץ עתירה שהוגשה על ידי הוועד הארצי לראשי רשויות ערביות בדרישה למנות חברים

 ערבים ללשכה המחוזית של מחוז הצפון. בתשובתה לבית המשפט טענה המדינה, כי אין מועמדים מתאימים להתמנות כחברים בלשכה המחוזית מקרב האוכלוסייה הערבית העובדת במשרדים ממשלתיים. כדי לתקן את המעוות הוציאה נציבות שירות המדינה מכרזים במגזר הערבי לקליטת עובדים, אולם מהנתונים עולה כי היקפם של מכרזים אלו ביחס לכלל המכרזים שפורסמו נותר נמוך.

 

לדברי סזאר יהודקין, מתכנן ערים וחבר בעמותת "במקום", "נכון שבמשרד הפנים עושים בשנים האחרונות מאמץ לקידום תוכניות מתאר ביישובים הערביים, אך ייתכן שהמאמץ לא היה נדרש אם היו משלבים מתכננים ערבים בלשכות אלו, אז הפער היה נמנע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד קוולרצ'יק
טייבה. עיר בישראל
צילום: גלעד קוולרצ'יק
צילום: חגי אהרון
ח"כ סוויד. "מדובר באפלייה"
צילום: חגי אהרון
מומלצים