שתף קטע נבחר

מענה לדילמה של וינוגרד

ועדת וינוגרד חייבת לעמוד בדרישות הציבור להוציא דו"ח שלם ומקיף, ולא להימלט מסוגיית האחריות האישית והמוסדית. כדי לעמוד בכך עליה להוציא את הדו"ח הסופי בשני שלבים כמו ועדת אגרנט

לכאורה עומדות בפני ועדת וינוגרד שתי חלופות פעולה ושתיהן גרועות. האחת - לפרסם דו"ח סופי בתוך חודשיים, אך דו"ח זה יהיה חסר שיניים ולא יאמר דבר על אחריות אישית ומוסדית בסוגיות המרכזיות שלמענן הוקמה הועדה. חלופה שנייה היא להוציא מכתבי אזהרה ולדחות את כתיבת הדו"ח הסופי ופרסומו בחודשים ארוכים. כל אחת מחלופות אלו עלולה לפגוע באופן חמור באיכות המוצר הסופי ולאכזב את הציבור הישראלי שאין לזלזל בו כלל וכלל.

 

אולם אין אלו שתי החלופות היחידות: קיימת חלופה שלישית ש"נהנית" משני העולמות. לפי חלופה זו, ועדת וינוגרד תפעל בשני מהלכים עוקבים. המהלך הראשון יהיה פרסום הדו"ח אותו היא מתכננת לפרסם בסוף דצמבר. יהיה זה דו"ח סופי אך לא מלא. במקביל, תתכנן הועדה פרק נוסף שבו תבחן את האחריות האישית של ראשי המערכת ושל גופים מרכזיים הקובעים החלטות כמו הקבינט, הממשלה, המטכ"ל, פיקוד צפון ופיקוד העורף. פרק זה יידחה מכיוון שהועדה תיאלץ להוציא מכתבי אזהרה ולקיים תהליך ארוך של שמיעת עדויות נוספות. אך, עדויות אלו יוגבלו לתחום האחריות האישית בלבד. אין זה תקדים. גם ועדת אגרנט הוציאה את הדו"ח הסופי והוסיפה לו פרקים מאורח יותר.

 

בתחום האחריות האישית לא נותרה לועדה עבודה רבה. אין עליה לעסוק בקצינים מתחת לדרגת אלוף. רבים המועמדים למכתבי אזהרה התפטרו מתפקידם ולכאורה הסיקו את המסקנות בעצמם. אין טעם לעסוק באחריותם האישית: שר ביטחון, הרמטכ"ל, סגן הרמטכ"ל, אלוף פיקוד צפון ומפקד חיל-הים. גם ועדת כאהן שבדקה את פרשת סברה ושתילה לא מיצתה את הדין עם הרמטכ"ל בנימוק שהוא עומד לסיים את כהונתו.

 

מי נותר? ראשית, סוגיית כישלון הטיפול בעורף תאלץ את הועדה להזהיר לפחות שר אחד ואלוף אחד. סוגיה שניה היא קבלת ההחלטות בדרג העליון ביותר - ראש הממשלה והקבינט. יתכן שישנם מועמדים נוספים למכתבי אזהרה אך אינם רבים.

 

היתרונות של חלופה זו רבים: הדו"ח שיצא בעוד חודשיים יציג את מסקנות הועדה בלי לציין את האחראים בשמם אך יבהיר לציבור את קביעות הועדה בסוגיית האחריות המוסדית והאישית. הדו"ח יעורר כמובן דיון ציבורי רחב שבו ייחשפו עובדות נוספות וישתתפו בו מומחים ממקצועות שונים כמו משפטנים, חברי ממשלה בעבר, קצינים בכירים, ואחרים יתרום גם לעבודת הועדה לקראת כתיבת הפרק האחרון.

 

דומני כי בדרך זאת, הציבור ייצא נשכר, הועדה תצא נשכרת, הדו"ח הסופי והשלם יצא נשכר וגם ההגינות כלפי הנושאים באחריות תהייה שלמה.

 

ועדת וינוגרד זקוקה לחשיבה יוצרת כדי לעמוד בדרישות הציבור, להוציא דו"ח שלם ומקיף, ולא להימלט מסוגיית האחריות האישית והמוסדית. האם תעמוד באתגר? ימים יגידו.

 

אל"מ (מיל') ד"ר שמואל גורדון הוא ראש התוכנית לטכנולוגיה וביטחון לאומי במכון הטכנולוגי חולון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים