שתף קטע נבחר

"יציבות הבנקים בארץ נמוכה מממוצע המדינות המתועשות"

על פי מחקר השוואתי שערך בנק ישראל, הבנקים בישראל מדורגים נמוך מממוצע הבנקים במדינות המתועשות ביכולתם לספוג הפסדים ובשיעור החובות הבעיתיים; עם זאת, כבר בשנה שעברה הסתמן שיפור ביכולת הבנקים להתמודד במשברים של סיכוני אשראי

על היציבות הפיננסית של מערכת הבנקאות בישראל להשתפר כדי להגיע לממוצע של המדינות המתועשות (OECD). כך קובע מחקר השוואתי ראשון בסוגו שערך בנק ישראל לפי נתוני 2005 של קרן המטבע הבינלאומית. הבנק מציין עם זאת כי כבר בשנה שעברה הסתמן שיפור ביכולת הבנקים לספוג הפסדים במשברים של סיכוני אשראי.

 

ההשוואה נערכה בשני התחומים הראשונים בחשיבותם בהערכת יציבות הבנקים - הלימות ההון והחובות הבעייתיים. באשר להלימות ההון - יחס ההון לרכיבי הסיכון, שהוא המודד המוביל את כושר ספיגת ההפסדים - ישראל ניצבה ב-2005 במעמד נחות ועמדה על 10.7% בלבד בהשוואה ל-12.2% בממוצע במדינות OECD.

 

באשר להערכת החובות הבעייתיים - שיעור החובות שאינם נושאים הכנסה מתוך יתרת האשראי - ישראל אמנם נמצאה ברמה דומה (2.3%) לממוצע ב-OECD, אלא שעל פי ההגדרה המחמירה של הפיקוח על הבנקים, שיעור החובות היה גבוה פי כמה (9.5%) אם כוללים גם את החובות שבפיגור זמני.

 

המחקר של בנק ישראל מציין כי בשני התחומים הנ"ל במהלך 2006 יחס ההון לרכיבי הסיכון עלה ושיעור החובות הבעייתיים ירד. הבנק מקווה כי שיפור זה יימשך באופן שיתרום להגברת עמידותם של הבנקים בפני זעזועים מהסוג שפוקד לאחרונה את שוק ההון האמריקני עקב משבר הסאב-פריים בתחום המשכנתאות.

 

בהשוואה שערך בנק ישראל, מערכת הבנקאות בישראל מדורגת במקום שונה בכל אחד מהאינדיקטורים ליציבותה הפיננסית. באשר ליחס ההון לרכיבי הסיכון. ישראל היתה ממוקמת ב-2005 במקום ה-19 מתוך 23 מדינות ה-OECD, ובשיעור החובות הבעייתיים שאינם נושאים הכנסה ישראל עלתה למקום ה-14.

 

ההשוואה הבינלאומית התאפשרה לראשונה הודות למאגר הנתונים החדש שהקימה קרן המטבע הבינלאומית. הנתונים התקבלו מ-60 מדיניות, בתוכן ישראל, והם נכונים לסוף 2005. השיפור ביציבות המערכת הבנקאית נמדד לפי נתונים הפיקוח על הבנקים אשר טרם נכנסו למאגר הבינלאומי. הנתונים מבוססים על רשימה של כ-40 אינדיקטורים שהרכיבה הקרן.. הנתונים המתייחסים לישראל מתייחסים רק ל-5 קבוצות הבנקים הגדולים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל
צילום: ישראל הדרי
מומלצים