שתף קטע נבחר

בן עמי נפגש אמש עם דחלאן

מגעים מדיניים נמרצים בין ישראל והפלסטינים. במרכז הדיונים: מסמך גישור של קלינטון, הכולל "מקצה שיפורים" לסיכומי קמפ-דייוויד. ואפשרות להשגת הסכם מסגרת. עריקאת: ננסה להגיע לפיסגה בארה"ב

המגעים המדיניים הנמרצים נמשכים: אמש (שבת) נפגשו בישראל מפקד מנגנון הבטחון המסכל ברצועה, מוחמד דחלאן, ושר ההסברה הפלסטיני, יאסר עבד ראבו, עם שר החוץ שלמה בן עמי וישראלים נוספים מצוות המו"מ וביניהם גלעד שר. זו הפעם הראשונה זה חודשים ארוכים שמגעים כאלה מתנהלים בתוך ישראל.
בפגישה נידונה אפשרות חידוש המו"מ על בסיס מסמך הגישור שהגיש הנשיא קלינטון, אך עלו בה גם רעיונות נוספים. ביום שישי נפגש שר החוץ שלמה בן עמי עם סאיב עריקאת, לדון ברעיונות השונים לחידוש המו"מ.
דובר מחלקת המדינה של ארה"ב אישר כי השיחות עשויות לעבור השבוע לוושינגטון, ולהתקיים בתיווך אמריקני. סאיב עריקאת אמר בשבת כי מטרת השיחות היא להגיע לפיסגה נוספת בוושינגטון. יושב ראש הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, שוחח אמש בטלפון עם נשיא ארה"ב, ביל קלינטון. לדברי גורמים פלסטיניים, דנו שני האישים בחידוש המשא ומתן המדיני, וקלינטון הבטיח לעשות כל מאמץ כדי להציל את תהליך השלום.
גורמים פלסטינים אומרים ל-ynet כי במקביל למסמך הגישור האמריקני, שבבסיסו ויתור פלסטיני בסוגיית הפליטים, בתמורה לוויתור ישראלי בירושלים, והענקת ריבונות מלאה לפלסטינים במסגד אל-אקצה, קיימת גם אפשרות נוספת - והיא הגעה להסכם מסגרת בין הצדדים.
לדברי גורמים פלסטינים, הסכם המסגרת לא יכלול את הפרטים הקטנים, וניתן יהיה להשיגו תוך שבועיים. הסכם כזה, אמרו, יוכל ברק להעביר בבחירות, ולאחריהן, יתקיים מו"מ מפורט יותר על הסדר הקבע, שיתבסס בין היתר גם על הצעת הגישור האמריקנית. בינתיים, אומרים הפלסטינים, אין ההתלהבות בהנהגה הפלסטינית מהרעיון של הסכם מסגרת.

לחץ כבד

הגורמים הפלסטינים אומרים גם כי לחצים כבדים מופעלים על ערפאת ועל ההנהגה הפלסטינית, מצד המצרים, הירדנים והאירופים, לחתום על הסכם עם ישראל. לדברי אחד הגורמים, מבחינת האירופים והערבים, פחות חשוב כעת איזה הסכם זה יהיה, ויותר חשוב להגיע להסכם כלשהו, להרגיע את השטח ולעבור את המשוכות הפוליטיות הקרובות, בעיקר הבחירות בישראל, ולמנוע את עליית הימין.
שר פלסטיני אומר ל-ynet כי הלחץ האירופי על הפלסטינים הוא חסר תקדים. זו גם הסיבה, לדבריו, שהאירופים לא תומכים בשיגור כוח הגנה בינלאומי לשטחים. גורם פלסטיני אחר אמר כי מנהלי המגעים מטעם הפלסטינים אינם אופטימיים באשר לאפשרות כי המגעים יובילו להסכם.
בשיחה עם עיתונאים אמר דחלאן בשבת כי הפלסטינים לא יפסיקו את האינתיפאדה אפילו אם ישראל תתנה את חידוש המו"מ בהפסקתה. הוא אמר כי האינתיפאדה תחפסק רק לאחר ש"נשיג את זכויותינו הלאומיות".
"הסכם שלום איתנו הוא הסיכוי היחיד של ברק", אמר דחלאן, "אבל הרושם הוא שישראל אינה מעוניינת בהרגעת השטח, במיוחד הצבא הישראלי, שמסלים את המצב, לאחר שנדחק לפינה במהלך האינתיפאדה".

חילוקי דעות

בקרב הפלסטינים יש כעת שתי קבוצות: האחת שחותרת להגיע מהר ככל האפשר להסכם, וקבוצה שנייה שמעדיפה לנסות ולהשיג יותר באמצעות האינתיפאדה. בקבוצה הראשונה נמצאים ערפאת, אבו-עלא ואבו-מאזן, שאמר אתמול כי הפלסטינים מוכנים לחתום כבר מחר על הסכם עם ישראל, אם זה יהיה הסכם הוגן. בקבוצה השניה נמצאים סעיב עריקאת ויאסר עבד ראבו. קבוצה זו טוענת כי יהיה קשה מאוד להעביר בציבור הפלסטיני הסכם שאינו משיב את כל הזכויות שההנהגה הבטיחה לציבור לכל אורך הדרך, ובמיוחד בתקופת האינתיפאדה. עבד ראבו עצמו אמר שעדיין אין ממש ברעיונות שמועלים לדיון, וכי הישראלים מציעים הצעה אחת בבוקר, ובערב חוזרים בהם ומציעים דבר אחר.

ח"כ נווה: להפסיק ההתערבות האמריקנית בבחירות

בתגובה לדיווחים על ההסכמות לחידוש המו"מ המדיני קרא ראש צוות התגובות של הליכוד, ח"כ דני נווה, לממשל האמריקני היוצא לחדול מצעדים מדיניים שמשמעותם התערבות בבחירות בישראל.
מהליכוד נמסר בתגובה לחידוש המהלך המדיני: "ברק חותר להגיע להסכם עוד לפני הבחירות בכל מחיר, וכל זה על חשבון האינטרסים הלאומיים של ישראל ובראשם ירושלים".
לדברי הליכוד, "ברק נשאר עם תמיכה מועטה בעם וללא רוב בכנסת ובעוד כ- 50 הוא יפנה את כסאו ולשכתו ולכן לא יהיה ערך לשום הסכם איתו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:רויטרס
ערפאת. רוצה הסכם?
צילום:רויטרס
זום 77
עבד רבו. כועס על הישראלים
זום 77
צילום: אביגיל עוזי
ממשיך בדיונים. בן עמי
צילום: אביגיל עוזי
צילום: איי אף פי
קלינטון וברק: מקצה שיפורים לקמפ דיוויד
צילום: איי אף פי
מומלצים