שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות

    הצלחת של הנשיא הראשון

    בבית הנשיא הראשון הקפידו על ארוחות עשירות ובריאות ועל קיום טקס התה בכל יום בשעה חמש. עופר ורדי מציץ לצלחת של "מלך היהודים", חיים ויצמן

    אצל "מלך היהודים" - כך כונה ד"ר חיים ויצמן, הנשיא הראשון של מדינת ישראל - כלי האוכל היו כבארמון, והמעדנים שהוגשו בהם, גם בימי מחסור וצנע, נראו כאילו נלקחו מהאגדות. קולביאקה – מאפה שמרים ממולא בקרם דג סלמון טרי, באורז, בביצים קשות עם בצלצלים ועירית – למנה ראשונה, מרק ובעקבותיו צלי כבש ברוטב מנטה ופאי גבינת קוטג' וגלידה לקינוח, נכתב באחד מתפריטי סעודות הצהריים במעון הרשמי ברחובות.

     

    "ויצמן נהנה מאוכל טוב", העידה בזמנו פלורה סלומון, מי שהייתה חברתה הטובה של אשת הנשיא. "אך הוא התרפק על אוכל מזרח אירופאי, שאותו הכיר מילדותו".

     

    בטרם קום המדינה, חילק ד"ר ויצמן את זמנו בין הארץ לבין ביתו בלונדון. פעמיים בשנה הקפיד להגיע לפלסטינה: בפסח כדי להשתתף בליל הסדר ובנר חמישי של חנוכה כדי לחגוג עם אימו את יום הולדתה. "כשהוא היה מגיע, זו הייתה התרגשות גדולה מאוד", אומרת אחייניתו, מיכל ברנר. "הוא תמיד בא מלווה בפמלייה, מוקף באנשים שרצה בחברתם או כאלה שרצו בקרבתו. אני זוכרת שלקראת חנוכה הכנו לטקעס של תפוחי אדמה. הדודות עמדו שעות וגררו את תפוחי האדמה בפומפיות. אז עוד לא היה מג'ימיקס".

     

    בישול פירסט קלאס

    בהיכנסו לבית הנשיא, הייתה זו ורה אישתו שנטלה את המושכות לידיים. "בבית היא הייתה הבוס", סיפרה חברתה סלומון. "היא הייתה

    מארחת למופת ובישלה פירסט קלאס". מספרים עליה כי בכל מקום שבו אכלה - גם בבית מלון או במסעדה - אם מצאה חן בעיניה הארוחה, נהגה לבקש את המתכון. על פי עדותה של בתיה אברמוביץ', שהייתה המבשלת בבית הנשיא הראשון, הייתה הגברת ויצמן בעלת בית לתפארת. "היא קיבלה את פני הבאים בחום ובנדיבות, אך רק את אלה שרצתה בהם. היא הייתה בררנית בחברויות שלה, ויצרה לעצמה חוג חברים מצומצם", המשיכה סלומון.

     

    כמעט מדי יום, בשעה חמש בדיוק, הוגש בבית הנשיא התה, מספרת מרב סגל, אוצרת בית ויצמן ומנהלת הגנזך. בבגדים נאים הסבו באי המשכן לטקס, שאותו ניהלה ויצמן. הם לגמו מן המשקה המהביל ונגסו ברקיקים הקטנים מתוך כלים מתוצרת רוזנטל מעוטרים בעץ בונסאי. לכל אחד ממשתתפי הפולחן היומי הוגש גם קנקן קטנטן של חלב, ממנו צבע את התה לבן. עד היום ניצב בבית המקרר שבו נשמר אז החלב. היה זה אחד המקררים החשמליים הראשונים של חברת ג'נרל אלקטריק שהיו בארץ.

     

    כיוון שוויצמן הייתה רופאה במקצועה, היו נחשבו המנות שהוגשו לשולחן לבריאות, וכללו דגים וירקות לרוב. באחד הערבים הגישו הוויצמנים לשולחן סלמון אדום מעושן, תרד על צנימים, ביצים וגלידה לסיום הארוחה. בארוחת צהריים אחרת סעדו בבית הנשיא הראשון דג הרינג לפתיחה, המשיכו במרק, במקרוני אפויים, ואז סלט וגבינה וקינחו בסלט פירות. ארוחת ערב אחרת כללה סלט, כבש, פילה של דג, צ'יפס, פאי תפוחים או פודינג לקינוח. "ואם ורה הייתה חולה ובאו אורחים לארוחת צהריים, ויצמן ירד למטבח כדי לעזור", סיפרה סלומון. כן, נראה שאפילו מלך היהודים קצץ סלט ושטף את הכלים.

     

    מרק ארטישוק

    המרכיבים:

    1 ק"ג לבבות ארטישוק

    2 בצלים

    חמאה

    מים

    מלח לפי הטעם

     

    אופן ההכנה:
    1. מבשלים את לבבות הארטישוק עד שהם מתרככים.
    2. מזהיבים את הבצלים בחמאה. מוסיפים את הארטישוקים, מכסים במים ומבשלים עד שמתרכך.
    3. טוחנים במעבד מזון ומגישים בתוספת מעט חלב וקרוטונים.

     

    ג'לי תפוזים

    המרכיבים:

     

    12 תפוזים

    2 לימונים

    1/2 כוס סוכר

    1 כוס מים

    1 שקית ג'לטין

     

    אופן ההכנה:
    1. סוחטים את התפוזים ואת הלימונים. מתבלים בסוכר ומערבבים היטב.
    2. ממיסים את הג'לטין במים ומוסיפים למיץ. בוחשים היטב ומצננים.

     

    • עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעל הטור גולאש לגולש . אפשר ליצור איתו קשר כאן .

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: לע"מ
    חיים ויצמן
    צילום: לע"מ
    בית הנשיא ברחובות
    צילום: לע"מ
    מומלצים