שתף קטע נבחר

מדריך: וירטואליזציה - כמה מערכות הפעלה ב-PC אחד

חולמים להריץ שוב את המשחקים הישנים על המחשב החדש? רוצים להתקין לינוקס בלי לפרמט? כדאי לנסות את אחד מכלי הווירטואליזציה הבאים, שמאפשרים שימוש בכמה מערכות הפעלה על אותו המחשב

למרות שמדובר ברעיון בן כ-40 שנה, רק לאחרונה הווירטואליזציה – שיטה המאפשרת הרצת כמה מערכות הפעלה על אותו המחשב במקביל - מתקרבת למיינסטרים. יותר ויותר משתמשי מק, לינוקס ו-Windows לא מסתפקים במערכת הפעלה אחת בלבד, ומתקינים תוכנות שמדמות מערכת הפעלה נוספת, הפועלת בחלון כתוכנה לכל דבר. לרוב, מדובר בפתרון זול יותר מרכישת שני מחשבים נפרדים, ובטח ירוק יותר – מחשב אחד צורך פחות חשמל משניים.

 

מפתחים, למשל, משתמשים במערכת הפעלה וירטואלית כארגז חול לבדיקת התוכנה או האתר שלהם על מערכות הפעלה אחרות. בארגונים משתמשים בווירטואליזציה כדי לאפשר חיבור מהבית למחשב במשרד. כמעט כל משתמשי

מקינטוש שרכשו מחשב מהדור הנוכחי, הכולל מעבדים של אינטל, מסוגלים להריץ עליו גם את Windows וגם את מערכת ההפעלה האלגנטית של אפל, OS X, בעזרת תוכנת וירטואליזציה בשם Parallels.

 

אפל אמנם שיחררה תוכנה בשם BootCamp להרצת Windows על מקינטוש, אבל וירטואליזציה מאפשרת שימוש בשתיהן באותה העת, בלי להפעיל את המחשב מחדש.

 

בוויקיפדיה מוסבר כי מכונה וירטואלית היא תוכנה שיוצרת סביבה להפעלתן של מערכות הפעלה אחרות, ללא צורך בחומרה נפרדת. כך אפשר להקציב את המשאבים, כמו זיכרון RAM ומקום בדיסק הקשיח, לכל מערכת בנפרד, על אותו המחשב. ראשית הווירטואליזציה ב-1960, במחשב המחקר IBM M44, שידע לדמות מערכת אחרת בשם 7044. המפתחים, רוב נלסון ודייב סייר, נעזרו בו למטרות מחקר בלבד.

 

כיום השימוש במספר מערכות הפעלה על גבי אותו המחשב המארח פותר בעיות לכל מי שזקוק לתוכנה ספציפית, שעובדת רק על אחת מהמערכות (לרוב - Windows, אליה מכוונת רוב תעשיית התוכנה). עבור ישראלים, למשל, מדובר בסוג של פתרון לבעיית אתרים שנתמכים ב-Internet Explorer בלבד.

 

להלן רשימה של תוכנות וירטואליזציה לדסקטופ הביתי. קחו בחשבון שמחיר התוכנות המפורט כאן לא כולל את עלות מערכת ההפעלה השנייה (האורחת) עצמה.

 

הרב-תכליתית: VMWare Workstation

מחיר: 189 דולר לגירסה מלאה התומכת ב-Windows ו-Linux, חינם ל-30 יום ניסיון.

דרישות מערכת: מעבד אינטל או AMD במהירות 733 מגה-הרץ לפחות, 512 מגהבייט זיכרון מינימום, לפחות גיגהבייט אחד בדיסק הקשיח לכל מערכת הפעלה אורחת. מערכת הפעלה מסוג Windows או Linux.

 

VMWare היא אחת החברות המדוברות בתחום ויצרנית VMWare Station, שהפכה לשם נרדף לווירטואליזציה. התוכנה מציעה התקנה של כמה מערכות הפעלה שרק רוצים על מחשב אחד, בעיקר Windows ו-Linux, כשהמגבלה היחידה היא גודל הדיסק הקשיח. דרישות המערכת המינימליות הן בגדר פנטזיה בלבד - בפועל מדובר בכלי שדורש מחשב חזק מאוד.

 

אשף ההתקנה פשוט ומציע לכם לקבוע בעצמכם את גבולות מערכת ההפעלה הווירטואלית, מספר המעבדים, הזיכרון ועוד. מי שכבר מכיר את התוכנה, ימצא שגירסה 6 דומה מאוד לקודמותיה, אך קצת יותר מהירה. בגירסה זו התווספה תמיכה ב-USB 2.0, בריבוי מסכים וב-Vista - אלטרנטיבה טובה למי שחושש להתקין את הדבר האמיתי. קחו בחשבון שהתמיכה ב-DX מסתיימת בגירסה 8, כך שמשחקים חדישים לא באים בחשבון, וגם FireWire עדיין אין.

 


 

המקיסטית: Parallels Desktop

מחיר: 79.99 דולר, 15 יום ניסיון.

דרישות מערכת: Mac OS X Tiger 10.4 ומעלה. מעבד אינטל בטכנולוגיית Core של 32 או 64 ביט. 512 מגהבייט זיכרון (מומלץ: לפחות גיגהבייט אחד). 15 גיגהבייט מקום פנוי בדיסק הקשיח לכל מערכת הפעלה אורחת.

 

שתיים מהבשורות המשמעותיות שנולדו כתוצאה מהמעבר של אפל לארכיטקטורת X86 של אינטל הן BootCamp ו-Parallels. הראשונה מאפשרת dual-boot, כלומר בחירה בין XP ל-OS X בעת הדלקת המחשב. השנייה, בה עסקינן, מאפשרת להריץ את מערכת ההפעלה היפה והמלוטשת של אפל, כשעליה פועלת בתוך חלון לינוקס או Windows.

 

Parallels מריצה את DOS ואת Windows על כל גרסאותיה, מ-3.11 ועד Vista (במסגרת עדכון ששוחרר באוקטובר). החידושים של הגירסה האחרונה, 3.0, מציעים גם פתרון לבעיית הגיימרים, שחווים תסמיני גמילה במעבר למק: ב-Parallels יש תמיכה באמולציה של זיכרון גרפי בנפח של עד 64 מגהבייט, מה שעשוי לאפשר הרצה של משחקים מסויימים (אל תבנו על Crysis ודומיו) שמיועדים לחלונות בלבד על מקינטוש, כמו Half Life 2.

 

לעשות restart בכל פעם שזקוקים לתוכנה חלונאית כלשהי זה לא תענוג גדול. לכן Parallels נחשבת לכלי חובה כמעט בקרב משתמשי מק, בדגש על משתמשים שזה עתה היגרו לסביבת מקינטוש ועדיין זקוקים מדי פעם ל-Windows.

 


 

החינמית: Microsoft VirtualPC

מחיר: חינם

דרישות מערכת: מעבד x86 סטנדרטי או x64 במהירות של לפחות 1 גיגה-הרץ, כמעט כל סוג. כמות הזיכרון המינימלית תלויה במערכת ההפעלה האורחת שתרצו להתקין, והיא נעה בין 64 ל-512 מגהבייט. 0.5 עד 15 גיגהבייט מקום פנוי בדיסק הקשיח. נדרשת אחת ממערכות הפעלה הבאות: Windows XP Professional, Windows XP Tablet PC, Windows Server 2003, Windows Vista Business, Windows Vista Enterprise, and Windows Vista Ultimate.

 

ב-2003 רכשה מיקרוסופט את הבסיס ל-Virtual PC מחברה בשם Connectix. בעבר תיחזקה מיקרוסופט גירסה של VPC למקינטוש (מעבדי PowerPC, שאינם נמכרים יותר אחרי שאפל עברה לאינטל) ול-PC, אבל בדומה ל-Internet Explorer למק, הגירסה הזו מתה ואינה זוכה לגרסאות חדשות.

 

כיום VPC משמשת להרצת מערכות הפעלה אחרות על Windows. כנהוג במיקרוסופט, אין יותר מדי תאימות למתחרים: המערכות האלו חייבות להיות גרסאות אחרות של Windows. בעזרתה אפשר להתקין Windows 2000 ו-98 על ה-XP, למשל. חבל שאין תמיכה בחיבור התקני USB.

 

המחשב הווירטואלי אותו מדמה VPC מבוסס על מעבד אינטל פנטיום 4 של 32 ביט. VPC ניתנת בחינם, וכאן בעצם היתרון היחיד שלה. בהשוואה לכלים האחרים הקיימים, היא איטית יותר ומוגבלת יותר. מי שהתקין את Vista וחווה תסמיני גמילה קשים מ-XP - אך לא רוצה להשקיע כסף בתוכנת וירטואליזציה - יכול לנסות אותה.

 


 

הפתוחה: VirtualBox

מחיר: חינם בגירסה למשתמשים פרטיים.


דרישות מערכת:
Windows או Linux, אבל שימו לב - לא כל הפצות הלינוקס נתמכות רשמית, אלא רק ברשימה של ההפצות הפופולריות. המינימום ההכרחי -  לפחות 512 מגהבייט זיכרון, לפחות 10 גיגהבייט מקום פנוי בדיסק הקשיח. עדיף מעבד כפול ליבה ו-2 גיגהבייט זיכרון.

 

VirtualBox היא תוכנת וירטואליזציה שפועלת על Mac OS X, Windows או Linux (גירסת המק עדיין בבטא). מאז ינואר האחרון קיימת גירסה בתשלום ברשיון GPL, אבל הגירסה החינמית עדיין סגורת קוד. מערכת ההפעלה האורחת שתתקינו עליה יכולה להיות מסוג Windows או Linux בעיקר. היא אמנם לא מרהיבת עין כמו VMWare (למרות שמזכירה אותה מאוד במבט ראשון), אבל הביצועים שלה לא פחות מרשימים.

 

משתמשים מתקדמים יותר ימצאו אותה מעניינת: ניתן לשחק עם הממשק המודולרי שלה, לשלוט בה דרך שורת הפקודה ועוד. אפשר לשתף קבצים וספריות בין מערכת ההפעלה המארחת למערכות האורחות. אפשר לחבר התקני USB. ה-description של מערכת ההפעלה הווירטואלית שתצרו נשמר ב-XML, כך שניתן לייבאו למחשבים אחרים, למשל.

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים