שתף קטע נבחר

ברק לבג"ץ: המאחזים לא יפונו עד ינואר

שר הביטחון השיב לעתירה של "שלום עכשיו" שדרשה פינוי מיידי של מאחזים בלתי חוקיים, וטען כי מתנהלים "מגעים אינטנסיביים" עם ראשי המתנחלים. על פי תוכניתו יפונו מרבית המאחזים, אולם בנוגע לאחרים תיערך בדיקה נוספת כדי להגיע לפתרון מוסכם עם המתנחלים

שר הביטחון, אהוד ברק, ביקש היום (חמישי) מבג"ץ אורכה של כחודשיים בסוגיית פינוי המאחזים הבלתי חוקיים ביהודה ושומרון. זאת לטענתו מאחר שמתנהלים מגעים עם ראשי המתנחלים כדי לנסות להגיע להסכמה בנושא, ולהימנע מפינוי חד צדדי. 

 

בתשובתו לעתירה שהגישה תנועת "שלום עכשיו" שדרשה פינוי מיידי של המאחזים, טען ברק באמצעות עורך הדין ענר הלמן ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה כי לאחר כניסתו לתפקיד הוא למד את סוגיית המאחזים הבלתי חוקיים וגיבש הנחיות לגבי דרך הטיפול בהם. "על יסוד הנחיות אלה החלו פגישות בין נציגי משרד הביטחון לבין ראשי ההתיישבות ביהודה ושומרון, שהאינטנסיביות שלהן גדלה בחודש האחרון במגמה לגבש פתרון מוסכם בסוגיית המאחזים האמורים", נכתב בתשובת השר.

  

מהתגובה אף עולה שבמהלך המגעים הוצגה בפני ראשי ההתיישבות עמדתו של ברק, לפיה ראשית יפונו מרבית המאחזים הבלתי חוקיים, ובכללם המאחז מיגרון. בנוגע ליתר המאחזים יבוצעו בדיקות נוספות כדי לבחון האם ניתן לגבש לגביהם פתרון מוסכם בין הצדדים.

 

במהלך ההידברות עם המתנחלים מקווים במערכת הביטחון לגבש גם לוח זמנים שיתפרסם בזמן הקרוב, ובמסגרתו יפונו מאחזים בהסכמה. עם זאת, במסמך שהוגש לבג"ץ הובהר כי אם לא תושג הסכמה כזו, תפעל מערכת הביטחון כמחוייב לפינוי המאחזים. ברק אף ביקש מבית המשפט להעניק אורכה של חודשיים נוספים כדי להשלים את המהלך ולהימנע ממבצע פינוי חד צדדי, על כל הנובע מכך. מכאן, שעד לסוף חודש ינואר לא יבוצע פינוי מאחזים.

 

שלום עכשיו: לפנות מאחזים ללא דיחוי

מזכ"ל "שלום עכשיו", יריב אופנהיימר, התייחס לדברי ברק ואמר כי "על בג"ץ לא לקבל את תשובת שר הביטחון, ועליו לכפות על הממשלה לאכוף את שלטון החוק ולפנות ללא דיחוי את המאחזים לרבות המאחז מיגרון, שהוא נשוא העתירה".

 

מאז 2001 מתקיימות שיחות בין נציגי מועצת יש"ע לבין משרד הביטחון בנושאים הקשורים להתנחלויות ובעיקר למאחזים. השיחות הללו, שהתקיימו לאורך השנים בתקופות בהן כיהנו שרי ביטחון שונים, ידעו עליות ומורדות. מאז שהחל ברק לכהן כשר ביטחון הוא לא נפגש עם נציגי מועצת יש"ע והשיחות היו בדרג זוטר.

 

בתחילת ספטמבר הצהירה הממשלה כי בתוך שלושה חודשים תחליט אילו מאחזים נחשבים בלתי חוקיים - ויפונו. "אני מקווה שבתוך שלושה חודשים תוכל הוועדה לקבוע נהלים ברורים לגבי תכנון ובנייה ביהודה ובשומרון, לאחר 40 שנה בהן אין כללים ברורים לעניין", אמר המשנה לראש הממשלה, חיים רמון, לקראת כינוס ועדת השרים לענייני מאחזים בלתי חוקיים, שדנה בסוגייה למי נתונה הסמכות להורות על פינוי מאחז.

על רקע ההודעה התנהלו "מגעים שקטים" עם המתנחלים, אולם שר הביטחון דרש אז לעמוד על שלושה עקרונות: לא יועתק מאחז לא-חוקי למקום לא-חוקי; לא פותרים בעיה של מאחז לא-חוקי "תוך יצירת בעיה אחרת"; ולא יוקמו יישובים נוספים. 

 

עם זאת, במהלך חג הסוכות הקימו כאלפיים מתנחלים ופעילי ימין חמישה מאחזים חדשים בתגובה לחידוש דיוני הוועדה. למחרת כבר החלו כוחות צה"ל בפינוי המאחזים החדשים, בהם נותרו כמה עשרות מתנחלים בלבד. 

 

לפני כשבועיים החליטה מועצת יש"ע להפסיק את ההידברות עם משרד הביטחון בנושא המאחזים עקב החלטת שר הביטחון, אהוד ברק, להקפיא את אישורי הבנייה בהתנחלויות. בשבוע שעבר אף החלו להיערך במועצת יש"ע לפינוי אפשרי של מאחזים ביהודה ושומרון לקראת ועידת אנאפוליס שתיערך בקרוב. בבתי הכנסת חולק עלון בשם "יש"ע שלנו" , שקרא למאבק "חסר פשרות" נגד תוכנית הפינוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבקש הארכה. ברק
צילום: גיל יוחנן
מתנחלים מקימים מאחז (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים