שתף קטע נבחר

מומחים: מדד שחיתות? לציבור יש זיכרון קצר

מומחים לדעת קהל ולמהלכים אסטרטגיים התייחסו בשיחה עם ynet ל"מצעד המושחתים" שפורסם בכנס שדרות. ראש הממשלה דורג במקום הראשון והלא מכובד, אך המומחים קובעים: אין לו מה לדאוג, הציבור בישראל ציני ומיואש עד כדי כך שזה לא יזיז לו הרבה

"מצבו של אולמרט מבחינת מדד השחיתות בהחלט קשה, אך עם זאת לא בלתי ניתן לשינוי. דעת קהל ניתנת לשינוי, כי בסופו של דבר לציבור יש זיכרון קצר מאוד". כך אמר אמש (יום ד') ל-ynet היועץ האסטרטגי יובל פורת, מנכ"ל משותף ב"ספין מעצבי דעת קהל", בהתייחסו לסקר "מצעד המושחתים" שפורסם בכנס שדרות. במקום הראשון בסקר דורג ראש הממשלה.

 

"הרבה יותר קל לשנות את דעת הקהל בנוגע לדעותיך או לתפקוד שלך, אך הרבה יותר

קשה לשנות דימוי לגבי האישיות שלך", הסביר פורת, שהוביל את קמפיין הגמלאים בבחירות 2006 ואת הקמפיין הכתום של מועצת יש"ע לפני ההתנתקות. "בטווח הקצר, קשה מאוד לשנות עמדות לגבי תפיסות היסוד של האישיות - האם האדם מושחת או ישר, שקרן או אמין - אך בטווחים ארוכים היא ניתנת לשינוי.

 

"לאולמרט אין את הזמן הזה. מה שכן יכול לשחק לטובתו הוא זה שהציבור בישראל ציני ומיואש. ההשקפה של הציבור כלפי הפוליטיקאים היא הרבה יותר פסימית". 

 

לדעת פורת, "פוליטיקאי בישראלי מסוגל לצלוח דימוי של אדם מושחת מכיוון שהציבור למוד אכזבות, הציפיות שלו נמוכות מאוד ולכן הוא מוכן לקבל פוליטיקאים כאלה. הציבור כבר לא מבחין בפרטים, לא מבדיל בין הפרשיות, לא מבחין בשאלה מהי פרשה רצינית ומה לא".

 

פורת גורס כי מבחינת אהוד ברק - הסוגר את הרשימה במצעד מבין השרים - המצב שונה. לדעתו, קל יותר לשנות עמדה לגבי ביצועים, והרבה יותר קשה לשנות דימוי לגבי תכונות אופי. "ברק אמנם נמצא בתפקיד כמעט הכי נוח במדינת ישראל; כשר ביטחון הוא נתפס כפטריוטי מאוד, אך לא יספיק לו להיות שר ביטחון טוב. עליו לשנות את דימויו כאדם יהיר, פזיז ומתנשא".

 

פורת מסכם: "הפוליטיקה, בעיקר בישראל, היא ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות. בישראל, בניגוד לארה"ב, קיימת פחות הנורמה שאומרת 'נכשלת, לך הביתה'. אין פה תרבות של הטלת אחריות אישית כבדה וסילוק מהמערכת הפוליטית של מי שנתפס כנכשל".

 

איפה הפוליטיקאי שיאמר "חטאתי - תחקרו"?

ד"ר אסף מצקין, חוקר ומרצה במרכז הבינתחומי בהרצליה ובמכללה האקדמית ת"א-יפו בתחום שחיתות ודעת קהל, התייחס אף הוא בשיחה עם ynet לזיכרון הקצר של הציבור בישראל. לדבריו, ברק הוא דוגמה לכך. גם בנוגע אליו נבדקו חשדות לעבירות בנוגע לעמותות בעבר, אך רוב הציבור לא זוכר זאת.

 

מצקין סבור כי נושא השחיתות לא מעניין את הציבור. לטענתו, הציבור סבור שהפוליטיקאים לא אמינים ונגועים בשחיתות, ולכן לא מדובר בסוגיה שתרעיד את אמות הספים. העובדה שאולמרט נחשב מושחת נעוצה במידה רבה בפרשיות האחרונות, אשר הציבור רואה ושומע בתקשורת.

עם זאת, הוא גורס כי מיקומו של ראש הממשלה בסקר לא ישנה יותר מידי ולא יעלה על סדר היום הציבורי.  

 

לדעת מצקין, הדימוי של פוליטיקאי יכול תמיד להשתנות. כדוגמה הוא מביא את עמיר פרץ לאחר מלחמת לבנון השנייה. "אין בפוליטיקה מקרה אבוד, משום שהיום אין יושרה לפוליטיקאים", קובע מצקין. "אם רבין היה יכול להגיד בעבר 'חטאתי - תחקרו', כיום אין תופעות כאלה; לא על מחדלים ולא על שחיתות פוליטית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"קשה לשנות דימוי". פורת
אין לו זמן. אולמרט
צילום: פלאש 90
הציבור לא זוכר. ברק
צילום: גיל יוחנן
מומלצים