שתף קטע נבחר

יושנקו: "הנחנו יסודות חדשים ליחסי המדינות"

"ישראל ואוקראינה הן ידידות אמיתיות. אעשה ככל יכולתי למען המיעוט היהודי בארצי", אמר נשיא אוקראינה, ויקטור יושנקו, בנאום סיכום לביקורו בישראל. בין השאר דיבר הנשיא על ביטול ויזות לאוקראינה, חתימת הסכם סחר חופשי בין המדינות, שמירה על מוסדות יהודיים בארצו, ופיתוח תוכניות להנצחת השואה

"אני חושב שהביקור שלי כאן היה מוצלח", כך אמר היום (יום ה') נשיא אוקראינה, ויקטור יושנקו, בדברים שנשא במלון מצודת דוד בירושלים. במהלך הנאום דיבר יושנקו על היחסים בין ישראל ואוקראינה, ביטול ויזות, חתימת הסכם סחר חופשי בין המדינות ועל הרצון לאפשר לאזרחים של שתי המדינות נגישות יותר גדולה.

 

יושנקו הבטיח לפעול לקידום תשלומי פנסיות לאוקראינים בישראל, על חיזוק הקשרים עם הקהילה היהודית באוקראינה, על שמירה על מוסדות יהודיים, ועל פיתוח תוכניות להנצחת השואה באוקראינה. נאומו של יושנקו נערך במסגרת אירוע בשם "אוקראינה - ישראל, דיאלוג בשם העתיד", אותו ארגנה המועצה הישראלית ליחסי חוץ, הפועלת במסגרת הקונגרס היהודי העולמי. נאומו של יושנקו התקיים בפני קהל של פרופסורים, אנשי עסקים, עורכי דין ודיפלומטים ישראלים וזרים.

 

"אני מהפוליטיקאים שמאמינים שיחסים בין העם היהודי ואוקראינה הם היסטוריים", אמר נשיא אוקראינה. "אנו מאוחדים על ידי העבר ואני רוצה להגיד שלפעמים נוטים לשכוח את הטוב ולזכור את הרע, אך יש הרבה דברים טובים והגונים ביחסים בין שתי האומות שלנו. ישראל ואוקראינה הן ידידות אמיתיות. המטרה שלנו באוקראינה היא לעשות ככל יכולתנו למען המיעוטים ובכלל זה המיעוט היהודי".

 

יושנקו הסביר כי מטרת ביקורו בישראל היא להאיץ את היחסים הפוליטיים בין המדינות, בהיבטים החברתיים, הכלכליים וההומנים. "אנו צריכים למקסם את הדיאלוג בין שתי המדינות. כשמדברים על ישראל תהיה זו טעות לשכוח את השורשים האוקראיניים", הוא הדגיש.

 

לדבריו, בכוונתו לעודד ישראלים להגיע לאוקראינה למטרות עסקים, תקשורת, ספורט, תרבות, ביקורי משפחה ועוד. "לצורך כך אנו מתכוונים לאפשר לישראלים קבלת ויזה לאוקראינה, כדי להפוך את שתי המדינות ליותר נגישות זו לזו", הוסיף יושנקו.

 

"אנו גם חייבים לכונן הסכם חדש בין ישראל ואוקראינה, על מנת לעודד השקעות. אוקראינה הולכת להפוך בקרוב לחברת WTO (ארגון הסחר העולמי) ואני רוצה לקדם הסכם סחר חופשי בין אוקראינה וישראל. לצעד זה מחכים אלפי משקיעים וצריך להפוך את יחסי המסחר בין שתי המדינות לחופשיים", אמר.


יושנקו (מימין) עם מזכ"ל הקונגרס היהודי העולמי, מייקל שניידר

(צילום : יצחק אלהרר, "סקופ 80")

 

עוד סיפר נשיא אוקראינה כי לפני כמה חודשים הציע לאפשר לאוקראינים שעזבו לישראל לקבל תשלומי פנסיה. "ההגירה של אזרחים בין ישראל ואוקראינה היא של 8,000 איש בשנה", טען יושנקו, "ואני רוצה למקסם את המדיניות הזו - לאפשר לאנשים לחזור לאוקראינה, שיוכלו לבחור בחופשיות היכן לגור".

 

לדברי יושנקו, "אוקראינה פעלה רבות למען האומה היהודית. אפשרנו לשמר מוזיאונים ואנדרטאות ואנו רוצים שזו תהיה תוכנית נפרדת ביחסים בין ישראל ואוקראינה". יושנקו הסביר בהקשר זה כי צעדים בנושא הזה צריכים להיעשות על ידי שני הצדדים: "באוקראינה יש חמישה מקומות קדושים ליהודים וזה כואב לפעמים לראות באיזה מצב הם נמצאים. בחלק מהם אין תחזוקה בסיסית, וצריך לעבוד על תוכנית משותפת לתחזק את המקומות הקדושים ליהודים באוקראינה".

 

יושנקו דיווח כי במולדתו ישנם 109 מוסדות תרבות יהודיים, 84 מהם הועברו לקהילה היהודית, לצידם מעל 20 מוסדות שלא הועברו עדיין לידי הקהילה. "המקומות התרבותיים צריכים להימסר לשליטת המוסדות הדתיים, ואני מוכן לשתף פעולה עם הקהילה היהודית ולעבוד על כך. זה לא עניין פוליטי, זה עניין אנושי", הצהיר יושנקו.

 

לדבריו, בעיה נוספת ודחופה ביחסים בין המדינות הוא נושא השואה. "אני מוכן לשתף פעולה עם ממשלת ישראל בעניין הזה", אמר והוסיף: "אתמול, במהלך ביקור ב'יד ושם' אמרתי כי אוקראינה תעשה הכל כדי לגבש תוכנית נפרדת להנצחת זכר השואה.

 

"כל יהודי רביעי שמת בשואה בא מאוקראינה, והרבה מהשואה קרתה באוקראינה. לכן יש לנו אחריות פוליטית וגם ברמה האישית, כדי לפקח על מוסדות הנצחת השואה". לצורך כך, ציין יושנקו, זקוקה אוקראינה לעזרה טכנית מישראל, ואמר כי ישנו צורך לגבש תוכנית הנצחה משותפת שתיושם באוקראינה, ותהיה מתואמת עם מוסדות ישראליים.

 

בנושא זה הוסיף יושנקו: "החזרנו ספרי תורה (שהוחרמו מהיהודים) מהארכיונים לקהילה היהודית, והתחלנו לבנות את המוזיאון הגדול ביותר בעולם לזכר השואה".

 

"אני רוצה שתאמינו שלא ארשה שבממשלה שלי תהיה גישה לא נכונה לישראל ולעם היהודי. זו לא רק מחוייבות פוליטית אלא גם אנושית", אמר וסיכם: "אני מאמין שביקורי הניח יסודות חדשים ליחסים בין ישראל ואוקראינה. אני מודה לכם על שאתם מעריכים את היחסים בינינו והיה חשוב לי לבטא את הרעיונות האלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קשר היסטורי. יושנקו בנאום הפרידה
צילום : יצחק אלהרר "סקופ 80"
מומלצים