שתף קטע נבחר
צילום: גיל יוחנן

המבקר: אולמרט התערב במרכז ההשקעות למען חבר מרכז

המבקר קובע כי אולמרט התערב בפעילות מרכז ההשקעות כדי להשיג סיוע ממשלתי ממרכז ההשקעות לקבוצת מפעלים בבעלות רחמים בן שושן, חבר מרכז הליכוד. "נראה כי אולמרט חפץ ביקרו של היזם", כותב המבקר. אולמרט: "העברת הבקשה לטיפול מרכז ההשקעות הייתה חלק משגרת עבודתי". בן שושן: "אני לא חבר של אולמרט"

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, התערב בפעילות מרכז ההשקעות של התמ"ת כדי להשיג סיוע ממשלתי למפעלים בבעלות איש העסקים רחמים (רמו) בן שושן, חבר מרכז הליכוד. זאת, בזמן שהיה שר התמ"ת מטעם הליכוד. כך קובע מבקר המדינה.

 

מדובר בפרשה חדשה הקשורה באולמרט, שאינה קשורה ל"פרשת מרכז ההשקעות" לפיה סייע אולמרט לכאורה, שלא כדין, למפעל בבעלות מקורבו עו"ד אורי מסר להשיג סיוע כספי ממרכז ההשקעות.

 

בן שושן הוא בעליה של קבוצת מרינה, המחזיקה מפעלים לייצור מזון וקומפוסט מחומרים טבעיים. מבקר המדינה מצא פגמים בסיוע שהעניק התמ"ת ל-4 מפעלים מקבוצת מרינה. יצוין, כי שתיים מאותן השקעות נעשו לפני שאולמרט נכנס לתפקידו כשר התמ"ת.

 

"אולמרט חפץ ביקרו של היזם"

חברת "פיט סטופ", מקבוצת מרינה, ביקשה סיוע ממרכז ההשקעות בהקמת מפעל לפטריות. התמ"ת העביר את הבקשה לטיפול משרד החקלאות, בעוד שהתמ"ת סייע למפעל פטריות אחר, שלא בבעלותו של בן שושן. בן שושן התלונן על כך בפני אולמרט (מבקר המדינה סבור כי התמ"ת היה אמור להעביר את שני המפעלים - המפעל של בן-שושן והמפעל השני - לאחריות משרד החקלאות).

 

לאחר שבן שושן התלונן בפני אולמרט, פנה יועצו של אולמרט, עובד יחזקאל, ושלח מכתב למי שהיה מנכ"ל התמ"ת וממלא מקום מנהל המרכז, רענן דינור, ובו נכתב: "אהוד מבקש את בדיקתך האישית ועדכונו". מבקר המדינה מציין כי הבקשה יכלה להתפרש בידי דינור כהנחיה של אולמרט למתן עדיפות לבן שושן.

 

"מעורבותו של יחזקאל אינה עולה בקנה אחד עם הוראות התקשי"ר והנחיות היועץ המשפטי לממשלה", כתב המבקר בדו"ח, "למרות האיסורים, טיפל יחזקאל בפנית היזם באופן אישי ובדרך שיוצרת רושם כי השר חפץ ביקרו של היזם".

 

המנהל הבטיח לאולמרט: בן שושן מאושר

בסוף שנת 2002 ביקש בן שושן להרחיב את מפעל הקומפטס "טבע פוסט", גם הוא מקבוצת מרינה. בתחילת יולי 2003 נפגש אולמרט עם מי שהיה מנהל מרכז ההשקעות, שמואל מרדכי, ועם שלמה בוחבוט, ראש עיריית מעלות-תרשיחא שבשטחה נמצא אז המפעל. בפגישה הודיע מרדכי כי "המפעל יקבל מעמד של מפעל מאושר ליזם רמו בן שושן". זאת, למרות שמרכז ההשקעות דן בבקשה ואישר אותה באופן רשמי רק שלושה שבועות אחר כך.

 

"ההחלטה על הרחבת המפעל התקבלה בפועל כבר בתחילת החודש (בפגישה עם אולמרט, ת.ג.) ורוקנה מתוכן את ההחלטה (הפורמלית) של המינהלה", כתב המבקר בדו"ח, "מבקר המדינה רואה בחומרה את עקיפת המינהלה".

 

בתחילת 2005 פנה בן שושן ליחזקאל וביקש ממנו להתערב כדי להשיג למפעל סיוע של התמ"ת בעבודות פיתוח ותשתית. יחזקאל פנה שוב למרכז ההשקעות - הפעם למנכ"ל החדש, חזי צאיג,  במכתב רשמי של לשכת אולמרט, וכתב לו: "אודה לכם מאוד עם תעמדו בקשר עם בן שושן ותבחנו דרכים לסייע למפעל". המבקר סבור כי גם הבקשה הזאת של יחזקאל "יכלה להתפרש כביטוי להפעלת לחץ מצד אולמרט".

 

אולמרט: זאת חלק משגרת העבודה של השר

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "העברת פניית היזם לדרגים המקצועיים בתמ"ת נעשו כחלק משגרת העבודה בלשכת השר ועולה בקנה אחד עם ההנחיות המחמירות של היועץ המשפטי לממשלה בעניין היחסים בין חברי גוף בוחר (מרכז הליכוד, ת.ג.) ובין נבחרי ציבור (שרים).

 

"אכן, הלשכה מעבירה פניות המגיעות אליה לגורמים המקצועיים ומדרבנת אותם להחליט תוך זמן סביר. אבל התקשי"ר מתיר לעוזרי השר לפנות לדרג הניהולי הבכיר כדי לתת מענה לפונים, במידה שהוא אינו מתערב בהחלטותיהם. העברת פנייתו של היזם (בן-שושן, ת.ג.) למנהל מרכז ההשקעות עולה בקנה אחד עם הוראות התקשי"ר ואין בה משום התערבות בעבודת הדרג המקצועי. יחזקאל ביקש מהמרכז לבחון אם יש דרך לסייע למפעל ולעדכן אותו בהחלטתו, אך בקשתו לא הייתה הנחייה או הוראה. ליחזקאל לא הייתה כל כוונה להנחות את הדרגים המקצועיים במאומה".  

 

בן-שושן מסר בתגובה: "מעולם לא כיניתי את עצמי כ'חבר' של אהוד אולמרט, משום שאינני כזה. גם אם התהדרתי בקרבה לאדם מסוים, הרי שאין לכך כל משמעות ואין בכך כדי לשנות את המציאות".    

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רשא הממשלה, אהוד אולמרט
צילום: פלאש 90
מומלצים