שתף קטע נבחר

זמנים אחרים: הישראלים חוזרים לערי הגדה

צו אלוף אוסר אמנם כניסת ישראלים לשטחי הרשות הפלסטינית, אך בפועל - בלי הרבה רעש - שבה ונפתחת הגדה בפני ערביי ישראל. ברשות מקווים שכניסת ישראלים לג'נין תאפשר לחזק את הכלכלה המקומית ולשפר את האווירה

ישראל והרשות הפלסטינית מקיימות מגעים על פתיחתה של ג'נין לכניסה של אזרחים ישראלים, כדי לחזק את הכלכלה הפלסטינית ולשדר שיפור באווירה בין הצדדים - כך סיפרו ל-ynet מקורות פלסטינים.

 

לפי המקורות, בסביבת ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, שהחל לאחרונה לבדוק את הנושא מול גורמים בישראל, הביעו אופטימיות כי העניינים יתקיימו באופן חיובי. בחודשים האחרונים, ללא הרבה רעש, שבה ונפתחת הגדה המערבית בפני ישראלים וכיום, רק ג'נין ושכם סגורות למבקרים מישראל. את ערי הגדה גודשים עשרות אלפי ערבים-ישראלים שעושים שם את קניותיהם ובתי המלון של יריחו הפכו למקום מועדף בקרב הערבים מישראל.

 

בשבועות הראשונים של האינתיפאדה פירסם צה"ל צו האוסר על אזרחים ישראלים להיכנס לשטחי הרשות הפלסטינית, אולם במסגרת ההבנות בין ישראל והרשות בחודשים האחרונים, מאפשר הצבא כניסת ישראלים כמעט לכל השטחים, ומונע זאת רק כאשר מדובר ביהודים. לחברון למשל, ניתן להיכנס כבר יותר משנה ללא כל מניעה.

 

ברמאללה אוכף צה"ל רק לעתים נדירות את הצו ובטול כרם נהנים הערבים ישראלים משווקיה כבר כמה חודשים. יריחו מלאה בערבים ישראלים שבאים בעיקר בסופי השבוע לבתי המלון הזולים שלה. קלקיליה פתוחה כמעט שנתיים ורק לאחרונה הוגבלה הכניסה, משיקולים ביטחוניים, וכעת לא ניתן להיכנס אליה בכלי רכב.

 

"האנשים יהיו סבלניים לתהליך המדיני"

משמעות המגעים המתנהלים בנוגע לג'נין, היא שעשרות אלפי ערבים ישראלים תושבי הצפון ישובו לפשוט על העיר וישאירו את כספם בעיר שנחשבה פעם לבירת וספקית הפיגועים מספר אחת של האינתיפאדה.

 

גורם פלסטיני אמר ל-ynet כי "הדבר ישדר לרחוב הפלסטיני התקדמות רצינית בין הצדדים, לפחות ברמת השטח. גם אם איננו משלים את עצמנו שניתן להשיג הסכם מדיני מחר בבוקר, אבל לפחות האנשים יוכלו להרגיש שיפור כלכלי".

 

"פתיחת הערים, השיפור הכלכלי והזרמת כספים מהקהילה הבינלאומית, כפי שהתחייב טוני בלייר, תצביע על שינוי אמיתי ותהפוך את האנשים לסבלניים יותר סביב העניין המדיני", אמר הגורם.

 

בשבועות האחרונים משקיעה הרשות מאמצים ביטחוניים רבים כדי להשתלט על שכם, שהתאפיינה במאות חמושים ועשרות חוליות שלא היו כפופות לשום סמכות. שכם נחשבת להצלחה הגדולה של התוכנית הביטחונית שמיישמת הרשות וגורמים פלסטינים העריכו, כי היא אף עשויה להיות העיר הראשונה שתועבר לשליטת הפלסטינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילי צה"ל ברחובות ג'נין. ארכיון
צילום: איי אף פי
צילום: דובר צה"ל
מונית לג'נין. ארכיון
צילום: דובר צה"ל
מומלצים