שתף קטע נבחר

מערכת הביטחון: ללכת לוועידה, להיזהר בתמורה

נציגי מערכת הביטחון הביעו בישיבת הקבינט תמיכה בהליכה לוועידת אנאפוליס. עם זאת, אמרו גורמים ביטחוניים כי יש להקפיד עם הפלסטינים על עמידה בהתחייבויות. בשולי הדיון התעמתו המשנה לראש הממשלה רמון ושר הביטחון ברק על מידת הוויתורים

מערכת הביטחון הביעה בישיבת הקבינט היום (ד') תמיכה בהליכה לוועידת אנאפוליס. המסר שהועבר לראש הממשלה אהוד אולמרט בדיון היה: "הליכה לאנאפוליס חשובה לישראל, לפלסטינים ולמארחים האמריקנים". עם זאת, אמרו גורמים ביטחוניים בדיון כי בשלב יישום הצעדים שאחרי הוועידה - יש להקפיד עם הפלסטינים בסוגיות הביטחוניות ובהוכחת יכולת הממשל שלהם. "אם צריך להשהות את כל התהליך כדי להבטיח זאת - כך עשה", אמרו אותם גורמים.

  

במהלך הדיון התפתח עימות בין המשנה לראש הממשלה, חיים רמון, לשר הביטחון, אהוד ברק.

ברק אמר, ברומזו לויתורים שהציע חיים רמון וטענותיו על אי נכונות הממשלה ללכת בדרכו כי "אסור שנואשם שלא הלכנו מספיק לקראת הפלסטינים ובגלל זה נכשלנו".

 

"יש כאלה, אפילו מסביב לשולחן הזה, התורמים לכך שנואשם בהתעקשות, בכך שלא נתנו לפלסטינים מספיק", אמר שר הביטחון.

 

המשנה לראש הממשלה, חיים רמון, השיב בתורו לטענות שהעלה שר הביטחון: "אם היינו נותנים לפלסטינים ולו מחצית ממה שנתנו בקמפ דיוויד (בפסגה שנערכה ביולי 2000, ראש הממשלה דאז אהוד ברק היה מוכן לוותר לפלסטינים על מעל 90 אחוזים מהשטח - ר.ס.) בשיקול הדעת הראוי כמובן, היינו מגיעים לאנאפוליס עם מסמך שיכל לכלול הסכמה על נושאי הליבה. אם אנחנו לא נותנים, מה הפלא שאנו נראים עקשנים?" אמר.

 

מאוחר יותר תקף רמון, גם כן ברומזו לברק, את האמירות הדו-משמעיות של מערכת הביטחון. זאת, לאור הפרסום היזום הבוקר מצד מערכת הביטחון, על הענקת עשרות השיריוניות והתחמושת לפלסטינים, ימים אחדים לפני כינוס הוועידה. 

 

השרים שמעו על "מקרים ותגובות"

במהלך הדיון סקרו נציגי צה"ל והשב"כ את הצפוי לאחר הוועידה. הסקירות הובאו לשרי הקבינט באופן של "מקרים ותגובות". מחד, הוצגה האפשרות שהתהליך המדיני אכן יושק בוועידה. ומאידך, נבחנה אפשרות של כישלון באנאפוליס. מסקנת גורמי הביטחון, כפי שסיפרו מקורות מדיניים ל-ynet, היא כי יש לצאת לאנאפוליס, אך לנהוג באחריות ובשיקול דעת תוך הקפדה על הפרטים בשלבים שבהם תידרש ישראל לתת לפלסטינים את חלקה.

 

הדיון עסק בשאלה העקרונית אם ישראל צריכה להיוותר על המסלול המדיני שיתחיל בוועידה, או להותיר על כנו את הסטטוס-קוו המדיני. בבוחנם את האפשרות שישראל לא תלך לוועידה ולמשא ומתן, הזהירו גורמי הביטחון את ראש הממשלה ושרי הקבינט משתי מגמות: הראשונה, הדבר יביא להעלמות השלטון הפרגמטי והמתון של אבו-מאזן וסלאם פיאד, תוך דרדור המצב בשטחים לכאוס שבו ישתלט החמאס על יהודה ושומרון. לחילופין, יוקמו בשטחים הפלסטיניים תאי טרור של ארגוני איסלאם קיצוני שיובילו למצב כאוטי מסוכן לישראל.

 

הסכנה: לחץ בין לאומי והפיכה למדינה דו-לאומית

במערכת הביטחון הזהירו בדיון מפני מגמה אחרת שעלולה להתפתח במקביל: הגברת הלחץ הבינלאומי להקמת מדינה אחת לשני עמים. כלומר, מדינות העולם ילחצו על ישראל לספח את השטחים ולהפוך את הפלסטינים לאזרחי המדינה. במצב כזה, הזהירו, עלולה ישראל להפוך למדינה דו-לאומית, אשר תאבד את צביונה היהודית.

 

בסיכום סקירתם העריכו בכירי מערכת הביטחון כי ביטול ההשתתפות באנאפוליס עלול לגרום לישראל לאבד נכסים אסטרטגיים חשובים מאוד. בין היתר, נכסים כמו מפת הדרכים ומכתב הנשיא בוש לאריאל שרון מ-2003.

 

כמו כן, הוזהרו שרי הקבינט כי ישראל עלולה לאבד את ההערכה של הקהילה הבינלאומית אליה, כמי שמתאמצת למצוא דרכים להשכנת שלום ולהקמת שתי מדינות לשני עמים. זאת, בעוד שהפלסטינים מחוייבים מצידם לביטחון ולגבולות בני הגנה לישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק. ללכת לוועידה
צילום: אלון רון
צילום: חיים צח
רמון. עימות בצמרת
צילום: חיים צח
מומלצים