שתף קטע נבחר

ערב הוועידה: פעילות מואצת לאיתור מנהרות

צה"ל הרחיב בימים האחרונים את פעילותו לאיתור מנהרות מרצועת עזה לשטח ישראל. החשש: ארגוני הטרור מתכננים פיגועים באמצעות העברת אנשיהם במנהרות. גורם צבאי: "אנו עושים הכל כדי למנוע את זה"

איום המנהרות מרצועת עזה מתרחב. בימים האחרונים, על רקע החשש מפעילות מוגברת של ארגוני הטרור ברצועת עזה לקראת ועידת אנאפוליס, הורחבו הסריקות והחיפושים אחר מנהרות שנחפרו מרצועת עזה לתוך שטח ישראל בכוונה לבצע פיגועי טרור. כדי לסכל את ניסיון המחבלים נעשה שימוש בדחפורים ובכלי חפירה שונים, כפי שניתן לראות בתצלום מימין.

 

לפי שעה לא נמצאו ממצאים מוחשיים לקיום מנהרות אל תוך שטח ישראל, ואולם בפיקוד הדרום מודעים

לגודל האיום. "פיגוע באמצעות מנהרה עשוי להסתיים בצורה קשה, ואנו עושים הכל כדי למנוע את זה", אמר גורם צבאי.

   

אזור ארז מסומן במפות של צה"ל כמקום שבו עלולות להתגלות מנהרות. באזור נערכו גם בסוף השבוע סריקות נרחבות, כך גם אזור מעבר קרני וכרם-שלום. בצה"ל מסבירים כי גדר המערכת מקשה על אירגוני הטרור להוציא פיגועים דרך היבשה. "לכן", מסביר הגורם הצבאי, "ניתן לעשות זאת דרך ירי הרקטות, ואנו רואים את הקסאמים ופצצות המרגמה, דרך הים או מתחת לפני האדמה".

 

בכירים בצה"ל הודו כבר לפני חודשים ספורים כי לפי הערכות ישנן כבר כמה מנהרות שנחפרו מהרצועה לתוך ישראל, חלקן ככל הנראה כבר הושלמו. קצין בכיר אף העריך כי ישנן כעשר מנהרות, כשהתבקש לומר כמה כבר נחפרו וקיימות בשטח. לדבריו, עשויים ארגוני הטרור להשתמש במנהרות אלה כאשר יחפצו לבצע פיגוע.

 

בינתיים, התושבים בנתיב העשרה, בגבולה הצפוני של הרצועה, עוקבים בדריכות אחר פעולות הצבא באזור. רכז הביטחון, גיל תעסה, סיפר ל-ynet: "אנחנו מבינים שצריך פשוט לחכות שהוועידה הזו תסתיים. כולנו יודעים שהחמאס מנסים וינסו לעשות הכל בכדי לפגוע בנו כשאת המחיר הזה אנחנו משלמים, אבל באמת האנשים פה לא נשברים ועד כמה שזה נשמע מוזר, יש פה איכות חיים גבוהה מאוד ואנחנו נמשיך לשמור עליה".

 

ביום חמישי האחרון התבקשו התושבים להישאר בבתיהם בשעות הבוקר, עקב פעילות צבאית מוגברת. כיתת הכוננות הוקפצה ולמקום הוזרמו כוחות שלא נראו כמותם זמן רב ומסוקים חגו מעל היישוב. תעסה שיבח את פעילות הצבא ואמר כי "פלסטיני שינסה לחדור ליישוב, הוא פשוט מתאבד. אין סיכוי שהוא יצליח לעשות את זה".

 

השיטה: חפירה בחסות אזור מיושב

השיטה של ארגוני הטרור פשוטה לכאורה: מציאת מקום לחפירה בחסות מקום מיושב, לעתים שטח חקלאי או מקום לגידול בעלי חיים. החפירה נעשית לעומק של כ-15-10 מטר כדי למנוע גילוי של המנהרה. כל מהלך החפירה נשמר במידור גבוה כדי למנוע דליפת מידע.

 

המנהרות מיועדות ברובן להכנסת מחבלים לפיגועים, אך יש כאלה שנועדו להיות "מנהרות תופת", במטרה לפוצץ מטען כבד מתחת ליעד ישראלי - מוצב או יישוב. בנוסף, עדיין נותר האיום של חציית הגדר מעל לפני הקרקע, כפי שארע לפני שלושה ימים ליד נתיב העשרה.

 

פיגוע באמצעות מנהרה נחשב בקרב ארגוני המחבלים "איכותי", בעיקר בזכות גורם ההפתעה שלו. בצה"ל מודים גם כעת כי אין פתרון מוחלט לנושא, אם כי בשנים האחרונות הוקצו משאבים רבים - בהם גם פתרונות טכנולוגיים - על מנת להתמודד עם איום זה. גם מבקר המדינה נדרש לסוגיה זו באחד הדו"חות האחרונים שפירסם. 

 

הימים האחרונים, ערב ועידת אנאפוליס, מתוחים בעבור מערכת הביטחון, והחשש

המרכזי הוא כי מנהרה שכזאת עשויה להוות כלי לפיגוע דווקא על רקע הוועידה, בניסיון לסכל את המהלך.

 

השימוש הבולט במנהרה למטרת פיגוע התרחש ביוני 2006, שעה שחוליית מחבלים חדרה לאזור כרם-שלום, חטפה את החייל גלעד שליט והרגה שניים מחבריו לצוות הטנק. "התסריטים הללו ידועים. כאשר מתבצעת חדירת מחבלים דרך מנהרה לתוך ישראל קשה מאוד לסכל את הפיגוע, ולכן יש לעשות הכל כדי למנוע אותו", אמר גורם צבאי.


פורסם לראשונה 24/11/2007 19:53

 

בהכנת הידיעה השתתף שמוליק חדד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעילות צה"ל בגבול הרצועה
צילום: אמיר כהן
מומלצים