שתף קטע נבחר

ישראל חסון: ועידה אנמית, הקו האדום לא נחצה

ח"כים מש"ס ומישראל ביתנו מחזקים את ההנחה של לבני ודיכטר, לפיה - לפחות מבחינה קואליציונית - אפשר לישון בשקט. בעבודה נמשך הוויכוח על הבטחת ברק, לפרוש בעקבות דו"ח וינוגרד. ואולי מרצ תיתן לממשלה רשת ביטחון אחרי אנאפוליס?

ביום שאחרי ועידת אנאפוליס, במסדרונות הכנסת מנסים להתנבא עד כמה איתנה הקואליציה של אהוד אולמרט - והאם יוכל ליישם את שאיפתו להגיע להסדר קבע מוסכם במהלך שנת 2008. שריו הבכירים, ציפי לבני ואבי דיכטר, העריכו הבוקר שהממשלה תשרוד עוד זמן רב ואין סיבה שתתפרק.

 

יואל חסון, ממלא-מקום יו"ר הקואליציה, מסכים: "העובדה שמאנאפוליס

 יוצאים לתהליך הידברות, בכפוף לתוכניות המלחמה בטרור והוכחת הביצוע של הפלסטינים - היא כיוון נכון". לדברי ח"כ חסון, "הקואליציה חזקה ויציבה, כי הגורמים המרכיבים אותה מבינים שיש צורך בתהליך מדיני". ועם זאת, זה לא מובן מאליו: "כדי לשמר את חוזקה של הקואליציה, ראוי להתחיל בדיאלוג עם מרכיביה, כדי לגבש הסכמות על קו שתנקוט הממשלה במשא-ומתן לאורך זמן".  

 

לפי שעה, השותפות הקואליציוניות אינן ממהרות לפרוש. מסביר ישראל חסון (ישראל ביתנו): "אנאפוליס היא לא כישלון ולא הצלחה; זהו עוד מפגש. בוא נראה במה הנשף הזה יועיל ולאן הוא יוביל. ציפיתי וקיוותי שישראל וארצות-הברית יקראו מעל הבמה לסוריה להיכנס למשא-ומתן, ומאחר שהדבר לא נעשה, אני לא בטוח שהמפגש הזה יצר את האנרגיה הדרושה להמשך הדרך. ימים יגידו אם זה לא היה רק עוד מפגש".  

 

"באופן כללי", ממשיך חסון, "כשהקשבתי לנאומים, חשבתי שאני חוזר במנהרת הזמן לוועידות הקודמות. אני מאוד מקווה שלא ניאלץ לשלם כרגע את מחיר המאבק הפנים-פלסטיני, וניגרר עם זה לשום מקום. הוועידה הזו הייתה כל-כך אנמית, שהיא לא מעמידה בסימן שאלה שום קו אדום של ישראל ביתנו. אנחנו את הקווים האדומים שלנו אמרנו עוד לפני אנאפוליס. אני לא יודע אם התהליך הזה המריא, נחת או רק הפעיל מנועים. כל ניסיון לתת לזה תואר כלשהו - מחמיא למפגש הזה, כך שקווים אדומים לא רלוונטיים לדיון כעת. זה יהיה רלוונטי רק אם באמת יותנע תהליך".


אולמרט ואבו-מאזן באנאפוליס (צילום: אי.אף.פי)

 

ומה אומרים בש"ס? "הסדרי שלום והפרדה-אגב, הוכח שאין בהם כדי להבטיח את ביטחונם של אזרחי ישראל", אומר נסים זאב, שמפנה את תשומת הלב לנעשה בחזית עזה. גם הוא משוכנע כי "כל מה שהיה באנאפוליס זהו טקס רשמי, שלא מחייב את הצדדים". ומה הלאה? "אין מקום לפנות יהודים משום שטח בארץ-ישראל - זו תפישת עולמי. אני לא רואה את ש"ס יושבת בקואליציה אם יפונו שטחים כאלה".

 

האיום משמאל 

אבל מעל ממשלת אולמרט מרחף סימן שאלה לא רק מימין: ערב הפריימריז

 הבטיח אהוד ברק "לסיים את השותפות" בעקבות הדו"ח הסופי של ועדת וינוגרד - והמסמך צפוי להתפרסם בקרוב. מזכ"ל העבודה, איתן כבל, דבק בעמדתו שיש לפרוש מהקואליציה בעקבות הדו"ח הסופי. "אני מאמין שאנחנו נוביל את המדינה. אנחנו מחויבים לנושא השלום לא פחות מאולמרט, אם לא יותר. אני לא רואה שום סיבה שלא נעמוד בהתחייבותנו לציבור. ואם יתקיים תהליך מדיני אמיתי, גם הממשלה הבאה תהיה מחויבת לו".

  

עמיתתו לסיעה, נדיה חילו, חושבת אחרת: "חד-משמעית", היא אומרת, "אני בוחרת בשלום. גם אם דו"ח וינוגרד יהיה קשה, מבחינתי - השלום חשוב יותר, כל עוד מדובר בתהליך מדיני רציני. אסור למפלגת העבודה לעמוד כצופה מהצד - הציבור לא יסלח לנו על זה".  

 

אם בכל זאת הקואליציה תצטמק, תרחיש אפשרי הוא "רשת ביטחון" לאולמרט משמאל - במתכונת בה בוצע הדבר בתקופת ההתנתקות. זהבה גלאון, יו"ר סיעת מרצ, לא מוכנה להתחייב. "זה שבעתיד אולי אולמרט יעשה הסדר, לא נותן לו אשראי בלתי מוגבל. הוא ייבחן על כל צעד. על סמך הבטחה עתידית שאולי יהיה הסדר, אל מול וינוגרד והחקירות - אי-אפשר לתת רשת ביטחון קבועה; אין שום הצדקה לדבר. נבחן כל דבר לגופו, וכמובן - נתמוך בכל הסדר שיגיע לכנסת". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
לאן יוביל הנשף: חסון.
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: גבי מנשה
עדיין פורש: כבל.
צילום: גבי מנשה
לא מבטיחה: גלאון.
צילום: חיים צח
צילום: זום 77
אף שטח מא"י: זאב.
צילום: זום 77
מומלצים