שתף קטע נבחר

ערביי ישראל: אין לאבו מאזן מנדט לוויתורים

סקר של המרכז הערבי למחקר חברתי יישומי, מצא כי רוב מכריע בקרב ערביי ישראל סבור כי הצד הפלסטיני במו"מ מול ישראל אינו רשאי להסכים בשמם בנושאי הליבה. מבין נתוני הסקר: 65.6% מהנשאלים סברו כי הצד הפלסטיני אינו רשאי להכיר במדינת ישראל כמדינה יהודית, רוב מכריע (78.9%) סבר כי אין לפלסטינים הרשות לוותר על זכות השיבה ורוב גדול יותר (81%) סבר כי אין מקום לוויתורים בנושא ירושלים

עפ"י סקר שנערך בקרב ערביי ישראל - אין לאבו מאזן מנדט לוויתורים במו"מ. סקר של מכון מדא אל-כרמל, המרכז הערבי למחקר חברתי יישומי, מצא כי רוב מכריע בקרב ערביי ישראל סבור כי הצד הפלסטיני במו"מ מול ישראל אינו רשאי להסכים לחילופי שטחים, על חלוקת ירושלים, לוויתורים על זכות השיבה, והכרה בישראל כמדינה יהודית. "הפלסטינים אומרים לרשות הפלסטינית - אין לך זכות לדבר בשמנו על נושאים הנוגעים לעתידנו", מסביר עורך הסקר, פרופ' נדים רוחאנא.

 

הסקר, שנערך על רקע ועידת אנאפוליס, בקרב 500 נסקרים המהווים מדגם מייצג של הערבים בישראל, בטעות דגימה של 4.3%, התמקד בנושאי הליבה המהותיים במו"מ: זכות השיבה של הפליטים הפלסטינים, ההכרה הפלסטינית בישראל כמדינה יהודית, והתכניות הישראליות להעברת יישובים במשולש לשטח שבשליטת הרשות הפלסטינית תמורת מספר גושי התנחלויות יהודיות.

 

ממצאי הסקר העלו כי ערביי ישראל אינם נותנים אמונם בנציגי הצד הפלסטיני במו"מ מול ישראל, וסבורים כי אינם יכולים לבצע ויתורים בסוגיות הליבה. 65.6% מהנשאלים סברו כי הצד הפלסטיני אינו רשאי להכיר במדינת ישראל כמדינה יהודית. רוב מכריע (78.9%) סבר כי אין לפלסטינים הרשות לוותר על זכות השיבה ורוב גדול יותר (81%) סבר כי אין מקום לוויתורים בנושא ירושלים.

 

73% מהנשאלים בסקר סברו כי הצד הפלסטיני אינו רשאי להסכים לחילופי שטחים בין ישראל לפלסטינים. אחוז ניכר מהם (56.9%) הסביר את הסיבה להתנגדות היא בכך ש"זה משפיל את הפלסטינים בישראל, היות ונוהגים בהם ככלי שחמט".

 

62.2% הביעו חשש כי החלטה על חילופי שטחים תשלול מהם את זכויותיהם כאזרחים בישראל. 55.7% נימקו את התנגדותם בתנאי המחייה הקשים בשטחים הפלסטינים, ביחס לתנאים שלהם הם זוכים בישראל. 56% טענו כי השלטון הגרוע והשחיתות ברשות הפלסטינית, היא סיבה חשובה להתנגדותם להחלפת שטחים.

 

42.8% מהנשאלים: להשיב הפליטים לישראל

עד כמה סבורים ערביי ישראל כי החלפת שטחים הינה בת יישום? 13.1% סברו כי האפשרות שיבוצעו חילופי שטחים ויישובי המשולש יעברו לידיים פלסטיניות היא גבוהה מאד, 16% סברו כי האפשרות גדולה ו-21.9% בינונית.

 

רבים מהנשאלים (42.8%) סברו כי הפתרון ההולם ביותר לסוגיית הפליטים היא לתת להם הזכות לשוב לארצם בתוך ישראל. 18.5% קבעו כי יש לאפשר לפליטים לבחור בין שיבה לבין פיצוי. 6% השיבו כי הפתרון הוא יישוב הפליטים במדינות הערביות בהן הם חיים ופיצוי.

 

ממצא מעניין בסקר, הנוגע לסוגיות הפליטים והכרת ישראל כמדינה יהודית, הוא מודעותם של הנשאלים לסיבות לסירובה של ישראל לשיבת הפליטים. 32.9% מהנשאלים סברו כי שיבת הפליטים מהווה איום ביטחוני במובן של איום פיזי על חיי היהודים והמדינה. 30.9% קבעו בסקר כי שיבת הפליטים מהווה סכנה דמוגרפית, כלומר עליית מספרם של הערבים.

 

לדברי עורך הסקר, פרופ' נדים רוחאנא, שאלת הייצוג של הממשלה הפלסטינית את ערביי ישראל, מוטלת בספק. "אתמול אבו מאזן פנה לכל הפלסטינים, והדגיש כי הוא פונה לאלו בעזה ולפליטים, ובכוונה נמנע מלציין את ערביי ישראל. הסקר מוכיח כי הפלסטינים בישראל לא רואים באבו מאזן ובצוות שסביבו כמי שיכולים לקבל החלטות בענייני חילופי שטחים והמדינה היהודית - נושאים הנוגעים להם ולעתידם. אם בעבר היה להם ביטחון שערפאת לא יעשה ויתורים הנוגעים להם, היום אין להם אותה מידה של ביטחון במחמוד עבאס וצוותו".

 

פרופ' רוחאנא קובע כי בחברה הערבית בישראל, מתפתחת המודעות לסכנה של הכרה בישראל כמדינה יהודית. "הציבור מודע לעמדה הישראלית ולחששות שנובעות ממדינה דו לאומית, אבל חושש לא פחות משלילת זכויותיו במצב שכזה. הסקר מוכיח כי הציבור אומר למחמוד עבאס - אתה לא יכול להסכים לחילופי שטחים במשולש, ולא להכרה בישראל כמדינה יהודית".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אין לך זכות". אבו מאזן
צילום: איי פי
הכרה במדינה יהודית?
צילום: ודים דניאל
שאלת חלוקת ירושלים
צילום: רויטרס
מומלצים