שתף קטע נבחר

בכיר ברשות: הצעת ישראל בהר הבית "גרועה" מבעבר

לדברי הבכיר, ברק אינו מוכן להעניק לפלסטינים ריבונות מלאה בהר הבית. בן עמי: יותר משישראל ריבונית בהר הבית היא בת ערובה בידיו

"ההצעה הישראלית החדשה בנוגע להר הבית, גרועה יותר ממה שהוצע לפלסטינים בקמפ דיוויד, ולפיכך אנו דוחים אותה". כך אמר בכיר פלסטיני החבר בצוות המו"מ.
לטענת הבכיר, ההצעה הישראלית החדשה אינה מעניקה לפלסטינים ריבונות מלאה על הר הבית, אלא מדובר בריבונות המשאירה בידי ישראל את השליטה על חומות העיר העתיקה, ושותפות בריבונות עם הפלסטינים על השכונות במזרח העיר.
במקביל, תוקפים בכירים פלסטינים את ראש הממשלה אהוד ברק וטוענים כי הוא אינו רציני בכוונותיו להגיע להסכם עד הבחירות.

בן עמי: אנחנו בני ערובה של הר הבית

במקביל רמז היום שר החוץ שלמה בן עמי, בראיון לגל"צ, כי בפועל הריבונות על הר הבית כבר איננה בידי ישראל. "אנחנו חייבים למצוא פתרון בהר הבית שמקבע את המצב העכשווי במשמעות של השליטה האפקטיבית שקיימת היום בשטח. אנחנו ריבוניים בהר הבית היום, אבל בואו נסתכל על הדברים כמו שהם - יותר משאנחנו ריבוניים היום בהר הבית, אנחנו בני ערובה של הר הבית. בסופו של דבר יום יום בכל יום שישי, מתפללים שם פלסטינים, ולא יהודים".

"לא הושגה פריצת דרך"

בפגישה שהתקיימה אתמול בין בכירים פלסטיניים לשר החוץ בן עמי, לא הושגה פריצת דרך מדינית. כך אמרו מקורות פלסטינים ל-ynet. לדבריהם, עסקה הפגישה בבסיס לחידוש המו"מ.
הפלסטינים דורשים שהמו"מ יחודש על בסיס החלטות האו"ם, ודורשים הצהרה ישראלית כי אכן זה יהיה הבסיס למו"מ. לדברי המקורות, הפלסטינים פסימיים לגבי האפשרות להגיע להסכם עם ישראל בתקופה הקרובה.
ראש המנגנון הביטחון המסכל בעזה, מוחמד דחלאן, אמר כי ישראל אינה מעוניינת בהרגעת הרוחות וכי ברק אינו רציני בכוונותיו. יאסר עבד ראבו, מראשי צותת המו"מ, אמר כי הישראלים מציעים דבר אחד בבוקר, וחוזרים בהם ובאים עם הצעה שונה בערב. לדבריו, ברק מעוניין במו"מ ומדבר על חידושו, רק לצורכי הבחירות, כדי להבהיר לשמאל ולערבים בישראל שהוא איש שלום.
בכיר פלסטיני המקורב לדחלאן הוסיף כי ההנהגה הפלסטינית מטילה ספק באפשרות להגיע להסכם עם ברק. "ברק אינו רציני, אנו יודעים זאת, אך כשמזמינים אותנו למו"מ אנחנו חייבים להגיע. נכון שגם הראיס מאוד רוצה הסכם, אך עד כה לא הביאו הישראלים שום דבר חדש שישנה את פני הדברים".

ניסיון אחרון בוואשינגטון

העיתון "אל חיאת", היוצא לאור בלונדון, מצטט מקורות דיפלומטים מערביים בעמאן, בירת ירדן, האומרים כי אם לא תחול התפתחות של הרגע האחרון, צפויים נציגים פלסטינים וישראלים להיפגש במהלך השבוע הקרוב בוושינגטון, בניסיון אחרון להגיע להסכם מסגרת על הסדר הקבע, עד תום כהונתו של הנשיא ביל קלינטון, או לכל היותר עד לבחירות בישראל.
בגליונו היום כותב העיתון כי אין להוציא מכלל אפשרות גם את שובם לארה"ב של ערפאת וברק עצמם, אם אכן יתפתחו הדברים לכדי הסכם.

"גם שחרור של פולארד והעברת השגרירות"

לפי העיתון, העסקה הישראלית-פלסטינית הצפויה, תכלול גם שחרור של ג'ונתן פולארד, וגם את העברת שגרירות ארה"ב לירושלים. העיתון מציין כי הנשיא האמריקני החדש, ג'ורג' בוש, מתנגד לשני הדברים. העיתון מצטט מקורות הטוענים שההסכם יכלול נסיגה ישראלית מ-96% אחוזים משטחי הגדה, ועוד אחוז וחצי נוספים מהשטח שבין רצועת עזה והגדה, כשהשטח הסופי של המדינה הפלסטינית יהיה 97 אחוזים וחצי משטחי הגדה והרצועה.
העיתון שב וכותב כי ההסכם החדש יתבסס על הסיכומים שהושגו בקמפ דייויד, אך יכלול מקצה שיפורים בסוגיות ירושלים וההתנחלויות לטובת הפלסטינים, בתמורה להסכמה פלסטינית לדחיית הדיון בסוגיית הפליטים והשיבה.
כפי שפורסם אתמול ב-ynet מאשרים הפלסטינים מצדם קיום מגעים על בסיס רעיונות אלה, אולם מספר בכירים פלסטיניים, כולל מקורבי מוחמד דחלאן, שנפגש אתמול ביחד עם שר ההסברה הפלסטיני, יאסר עבד ראבו וסעיב עריקאת, עם שר החוץ שלמה בן עמי וראש לשכת ברק, גלעד שר, אמרו שהרעיון יידחה על ידי הפלסטינים, וכי הפלסטינים יחתמו אך ורק על הסדר קבע שיכלול את כל האפשרויות.
"אל חיאת" מוסיף כי טרם ברור כיצד אמורה להיפתר סוגיית הריבונות בהר הבית, האם תהיה זו ריבונות משותפת ישראלית-פלסטינית, או שפתרון הסוגיה יהיה במסגרת בינלאומית.

"צפוי ביקור של קלינטון"

מקורות העיתון "אל חיאת" צופים כי הנשיא קלינטון יבקר במזה"ת לפני תום כהונתו, כדי ליטול חלק במאמצים להביא את הצדדים להסכם מסגרת. המקורות טוענים כי אם יושג הסכם, יוכל ממשלו של הנשיא קלינטון להצדיק את העברת השגרירות האמריקנית לירושלים ואת שחרורו של פולארד, זאת במסגרת "התמיכה האמריקנית בתהליך השלום".
שני צעדים אלה צפויים לעזור לברק לשפר את הפופולריות שלו, שנפגעה קשות בתקופת האינתיפאדה.

שיחה עם הנשיא

אתמול שוחח יאסר ערפאת טלפונית עם הנשיא קלינטון, שהבהיר כי הוא נחוש לעשות כל מאמץ לסייע לישראלים ולפלסטינים להגיע להסכם, לפני תום כהונתו. השיחה נמשכה 45 דקות, ולדברי נביל אבו רודיינה, יועצו של ערפאת, קלינטון עודד את הפלסטינים להמשיך במגעים, ואמר לערפאת כי בתוך שבוע יבצעו האמריקנים הערכה של המצב, כדי להחליט על הצעדים שיש לנקוט. אבו רודיינה אמר כי אין לפי שעה כל דיבור על עסקה בין ברק וערפאת.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון ידיעות אחרונות
דחלאן. ברק לא רציני
ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: אביגיל עוזי
בן עמי. זו ריבונות?
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים