שתף קטע נבחר

צילום: דלית שחם

איזה גרזן: האוסף המדהים של סער

על קירות ביתו של סער בן ה-39 תלויים מאות גרזנים. לכל גרזן, מסתבר, יש סיפור משלו , ולסער יש ידע בלתי נגמר בנושא. וכן, יש לו גם אחד שנועד לעריפת ראשים

יותר משנה לקח לי לשכנע את סער (השם המלא שמור במערכת) בן ה-39 להציג את אוסף הגרזנים שלו. בסופו של דבר הוא התרצה, אבל בתנאי שלא אחשוף יותר מדי פרטים מזהים.

 

תופעה זו, של אספנים המחזיקים כלי נשק ונרתעים מעיתונאים כמו מאש אינה חדשה לי. האמת - זה גם די ברור. כי מדובר בכלים מסוכנים מאוד ואיש לא רוצה לקבל "ביקור" ידידותי בעקבות החשיפה לתקשורת. אני, אגב, עדיין "רודף" אחר אספן אקדחים, אחד שיש לו תתי מקלעים ישנים, מישהו עם חרבות סמוראיות, ועוד אחד האוסף מלכודות עכברים שנראה לי שנלכד באחת מהן.

 

 

אבל נחזור, ברשותכם, לסער. הוא מחזיק באוסף מדהים של גרזנים. העתיק ביותר הוא מהמאה ה-15 - ששימש במספנות לבניית ספינות עץ, משם אנו מטיילים למאה ה-17 ורואים גרזנים מקומיים שעוצבו ורוקעו בידי העותומנים, וממשיכים לגרזנים שניתנו כתשורות לראשי המפלגה הקומוניסטית ועליהם איורים מדהימים.

 

"גרזנים זה כלי מאוד מאוד עתיק", מסביר סער, הנחשב כאחד המומחים הגדולים בתחום בארץ ואף מעביר הרצאות בנושא: "הכלי לכאורה פשוט אבל גם מתוחכם", הוא מסביר. "הוא קבור אי שם בשחר הפרה-היסטוריה של האדם כשבשלב הראשוני הוא היה עשוי מחתיכת אבן שחוברה את לענף, ולאט לאט זה התפתח דרך נחושת, ברונזה, ברזל פשוט, ועד לחרושת פלדה מאוד מאוד מתוחכמת".

 

לשמוע את סער מדבר זה כמו לשבת באודיטוריום מול המרצה. בניגוד למספר אספנים שפגשתי שלא ידעו מאומה על הפריטים שלהם, כאן ניצבתי בפני אנציקלופדיה אנושית שהיממה אותי בכמות הידע האצורה בתוכה.  

 

הגרזנים מתחלקים לדברי סער לשני סוגים עיקריים – כאלו שנועדו לעבודה וכאלו שנועדו לקרב. המבחר שנועד לקרבות הרבה יותר מצומצם, אבל גם שם עבד המוח האנושי ויצר דגמים מיוחדים נגד שריון, כאלו שנועדו לפרשים, אחרים לחיל רגליים, ואפילו התפתחו תוספות מעניינות כמו חלק אחורי שנועד לפיצוח גולגלות, ועוד.

 

מבט במעלה הקיר בדירתו של סער מגלה גרזן ענק שנועד לעריפת ראשים והוא האהוב על האספן: "כמה שזה מחריד זה חלק מהאבולוציה האנושית ואין מה לעשות. הגרזן הזה עכשיו בפנסיה על הקיר שלי לצד 300 חברים טובים ואני ממשיך ואוסף את הכלים הללו באהבה רבה כי הם לדעתי חלק חשוב בהיסטוריה של כולנו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים