שתף קטע נבחר

פריז: עבאס יבקש מהעולם לפתוח את הארנק

נציגים מכ-90 מדינות וארגונים בינלאומיים הגיעו לוועידת המדינות התורמות שתתקיים בבירת צרפת. הפלסטינים מצפים לגייס 5.6 מיליארדי דולרים בתקווה להניח את היסודות למדינה עתידית. אולם גם למשלחת הישראלית יש אג'נדה משלה - להבהיר לעולם ש"לא תקום מדינה פלסטינית בלי ביטחון לאזרחינו"

יומם הגדול של הפלסטינים בפריז: הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן), מצפה להשיג היום (ב') הבטחה מכ-90 מדינות וארגונים בעולם לגיוס הון המוערך בכ-5.6 מליארד דולר להקמת מדינה בראשותו. אולם ישראל מזהירה הלילה בבירת צרפת: "הסיכוי היחיד להקמת מדינה פלסטינית מותנה בהענקת ביטחון לאזרחינו".

 

במרכז פריז, שם תפתח הבוקר ועידת המדינות התורמות בחסות נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, ערוכים לחג "נואל". העצים מכוסים בשרשראות תאורה כחולות, בזמן ששער הניצחון והגלגל הענק המוצב בפלאס הקונקורד שבמורד הרחוב מקושטים לעייפה. את הצרפתים, כפי שניתן להתרשם מאמצעי התקשורת המקומיים ומשיחה עם עיתונאים המסקרים את הוועידה, הדיאלוג הישראלי-פלסטיני פחות מעניין לעומת החג שבפתח.


מתכוננים לוועידת התורמים. פריז (צילום: AP)

 

הפלסטינים הגיעו לפריז עם משימה מאוד ברורה: ברצונם להשיג מענק כספי משמעותי, שיאפשר להם להגשים את חזון הקמת המדינה העתידית. ראשי המשלחת הפלסטינית מעוניינים שכ-70 אחוזים מכסף התרומות יועבר לפעילות השוטפת של הרשות ו-30 אחוזים נוספים לפרויקטים עתידיים. אבו מאזן וראש ממשלתו, סלאם פיאד, מקווים שגם העולם הערבי יפתח הבוקר את ארנקו. "הכלכלה הפלסטינית זקוקה מאוד לכסף הזה", אמר אמש פיאד. 

 

סרקוזי עושה כמיטב יכולתו להגשים את המטרה הכספית של הפלסטינים. אתמול נועד הנשיא הצרפתי עם אבו מאזן, עם שליח הקווארטט למזרח התיכון, ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר, ועם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, שבאה אף היא לוועידה בפריז. הבוקר ב-10:30 (שעון ישראל) יישא סרקוזי נאום בוועידת התורמות, שבה משתתפים ארגונים מרחבי העולם לצד כ-90 מדינות.

 

ישראל תנצל את הבמה הבינלאומית

בתי המלון של פריז מלאים בדיפלומטים, עוזריהם ועיתונאים מכל רחבי העולם. הבולטים שבין באי הוועידה הם שר החוץ הסעודי סעוד אל-פייסל, מזכ"ל האו"ם באן קי-מון, הממונה על מדיניות החוץ והביטחון באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, שרי החוץ של הליגה הערבית, נציגי קרן המטבע העולמית, נציגי הבנק העולמי, נשיאות האיחוד האירופי ועוד. מי שהנמיכו פרופיל, למרות שישלחו נציגים לוועידה, הן סוריה, תימן ועיראק. 

 

ראש המשלחת הישראלית לפריז היא שרת החוץ, ציפי לבני. ישראל אמנם אינה חברה רשמית בוועידה, אולם נוכחותה חשובה מאוד. בלעדי הלגיטמציה שהיא נותנת לתהליך, ספק אם חלק ממדינות וארגוני המערב היו משקיעים כאן את כספן. לבני מודעת לחשיבות השתתפותה בניסיון לגיוס הממון לרשות הפלסטינית.

 

עם זאת, בסיכום עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הוחלט לנצל את הבמה הבינלאומית להעברת המסר הישראלי: "מטרת הקמת המדינה הפלסטינית - מתן ביטחון לאזרחי ישראל". 

 

אלא שאבו מאזן ופיאד אינם מושכים את ידם מלנסות לקדם את ענייניהם שלהם. לצד מאמצי גיוס הכספים, פועלים הפלסטינים להפעיל לחץ על נציגי הקוורטט ומדינות אחרות שנציגיהן הגיעו לפריז, כדי לעצור את הבנייה הישראלית בהר חומה שבירושלים ובהתנחלויות אחרות. במשלחת הישראלית צופים שהקוורטט וייתכן שגם מדינות אחרות יגנו את המשך הבנייה הישראלית מעבר לקו הירוק. 

 

לאחר נאומו של סרקוזי הבוקר ידברו בוועידה גם אבו מאזן ומזכ"ל האו"ם באן. לאחר מכן, ייפתח המושב הראשון של הוועידה, שבמהלכו ינאמו שני הנציגים הבכירים ביותר מטעם האיחוד האירופי: סולאנה ונציבת האיחוד בניטה פררו ולדנר. כמו כן צפויים נאומים של נציג קרן המטבע העולמית, נציג הבנק העולמי והשרה לבני. בהמשך היום יתקיים דיון בין נציגי המדינות התורמות, שבסופו צפויה מסיבת עיתונאים משותפת של שר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר, וראש הממשלה הפלסטיני פיאד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן וסרקוזי, אתמול
צילום: איי פי
לבני. מסר ישראלי
צילום: איי אף פי
מומלצים