שתף קטע נבחר

"ספרד יכולה לסייע בהעלאת עצמותיו של אלי כהן"

גורמים במשרד החוץ במדריד טוענים שספרד יכולה לקדם שורת נושאים בין ישראל וסוריה, בהם גם העלאת עצמות המרגל שנתלה בדמשק לפני 42 שנים ושלושת החיילים החטופים. גורמים במשרד החוץ הספרדי: "ישראל חייבת לעשות שימוש לטובתה בקשרים של השר מורטינוס, אבל נראה שאינטרסים אחרים מונעים זאת"

"ממשלת ישראל צריכה לפעול באופן מאומץ יותר עם אירופה על מנת לשמור על האינטרסים שלה". כך אמרו ל-ynet גורמים במשרד החוץ הספרדי, והדגישו כי לשר החוץ הספרדי, מיגל מורטינוס, יש קשרים טובים עם הממשל בדמשק. "ביכולתו לקדם שורה של נושאים, בהם גם החזרת עצמותיו של אלי כהן, אבל נראה שאינטרסים אחרים מונעים זאת", אמרו אותם גורמים.

 

איש המוסד, אלי כהן, פעל בדמשק ונחשף בידי הסורים בינואר 1965. כעבור כארבעה חודשים - הוצא להורג בתלייה ומקום קבורתו בסוריה נשמר בסוד. מאז סרבה סוריה לדון בהשבת עצמותיו לירושלים, למרות שהנושא עלה כמה פעמים לדיון, גם במעורבות גורמי תיווך שונים.

 

מורטינוס עצמו מעורה היטב בנעשה באזור, שכן עד לפני כארבע שנים הוא היה שליח האיחוד האירופי למזרח התיכון. במשרד החוץ הספרדי הביעו אמנם סיפוק משיתופי הפעולה שיוצרת ישראל בתחום הכלכלי עם מדינות אירופה, אך בכל הקשור לתחומים אחרים - אומרים הספרדים כי ישראל נוהגת לקבל את תכתיביה של ארצות הברית, כדי לא ליצור מתיחות בין המדינות.

 

לדברי הגורמים, מלך ספרד חואן קרלוס ושר החוץ מורטינוס, הם ששכנעו את הסורים להגיע לוועידת אנאפוליס בחודש שעבר. "זה מעיד על היחסים בין ספרד לסורים", אמר אחד מהם. גם בעת מלחמת לבנון ביקר מורטינוס בדמשק, כדי לבחון דרכים להשפיע על החיזבאללה.

 

"יש לנו קשרים ענפים בדמשק"

"למורטינוס קשרים ענפים בדמשק", אמר הגורם, "ברור שאלה קשרים הנובעים מאינטרסים של ספרד, אבל ישראל חייבת לעשות בקשרים אלה שימוש גם לטובתה. כאשר יש לישראל שלושה חיילים חטופים, שאחד מהם נמצא בעזה, חשוב להפעיל את כל מי שניתן גם בסוריה כדי שישפיע על המהלך הזה, אסור לשכוח שחאלד משעל יושב בסוריה", מזכירים במדריד.

 

הגורמים במשרד החוץ הספרדי מזכירים בהקשר דומה גם את פרשת העלאת עצמותיו של איש המוסד אלי כהן לארץ. "מדוע לא פונים למורטינוס בנושא? שלפחות ינסה לקדם את זה. זה פצע פתוח בישראל, נושא כאוב, ונראה שלא עושים מספיק מאמצים לטפל בו, לפחות לתת סיכוי".

 

אותם גורמים, המעורבים היטב בנעשה במשרד החוץ הספרדי, רומזים כי פנייה ישראלית בעניין עצמותיו של כהן עשויה לתת סיכוי אמיתי, ואם תהיה פניה כזאת – היא תענה בשמחה. "בישראל לא רוצים להרגיז את האמריקאים, ולכן נמנעים מבקשות כאלה, למרות שהן אינטרס ישראלי מובהק".

   

לטענתם, עמדת ישראל תמוהה, במיוחד על רקע ההתחזקות במעמדן של מדינות אירופה בזירה. שר החוץ הספרדי עצמו אמר לאחרונה כי הוא מוכן להשקיע את כל מרצו ולהעמיד את כל קשריו לטובת ביטחון מדינת ישראל והשלום באזור.

 

מעורבות ספרדית - דרך ארגון ממשלתי

לפני כמה חודשים הוכרז במדריד על הקמתו של הארגון הממשלתי "בית ישראל ספרד", במעמד השרים חיים רמון וציפי ליבני שהיו אורחיו של מורטינוס. הארגון הממשלתי נועד לקדם את שיתף הפעולה בין שתי המדינות ולצורך כך אף מינה מורטינוס יועץ ישראלי לצידו.

 

בתחום הכלכלי, נרשמה בשלוש השנים האחרונות עליה של כעשרים אחוז בהיקף המסחר בין המדינות ולאחרונה אף נחתמו עסקאות ביטחוניות בהיקף של חצי מיליארד יורו.

 

בתוך כך, ממשלת ספרד החליטה להקצות סכום של חמישה מיליון דולר עבור מספר פרויקטים

אזרחיים של שיתוף פעולה ישראלי-פלסטיני. מדובר בפרויקטים שיצאו לפועל בשנת 2008 ויעסקו בשיתוף פעולה כלכלי, תרבותי וחינוכי.

 

שר החוץ מורטינוס הודיע לפני מספר ימים שיתמוך בהקמת שלושה פורומים נוספים. יועציו מסבירים כי מדובר בפורומים של ראשי ערים ישראלים, פלסטינים וספרדים. פורום נוסף מורכב ממעצבי דעת קהל והשלישי יהיה פורום של מקבלי החלטות, בהם גם חברי פרלמנט מכל הצדדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'רמי פלדמן
מורטינוס. נכון לסייע
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים