שתף קטע נבחר

לבני רמזה: ישראל לא מעודדת ועידה במוסקבה

בתדרוך לעיתונאים בפריז רמזה שרת החוץ כי ישראל מעדיפה להמשיך את השיחות עם הפלסטינים בזמן הקרוב ללא התערבות בינלאומית רחבה. "אני חושבת שאנו נמצאים בתחילת הדרך, ועכשיו צריך לעבוד", אמרה בוועידת המדינות התורמות

שרת החוץ ציפי לבני, הנמצאת בוועידת המדינות התורמות בפריז, רמזה הערב (יום ב') כי ישראל אינה מעודדת ועידה במוסקבה לקידום המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. "היינו באנאפוליס והיינו עכשיו גם בפריז", אמרה לבני בתדרוך לעיתונאים. "אני חושבת שאנו נמצאים בתחילת הדרך, ועכשיו צריך לעבוד. העבודה צריכה להיות בין שני צדדים - ישראל והפלסטינים".

 

שרת החוץ הוסיפה כי "המדינות הערביות ומדינות המפרץ שעד אנאפוליס ישבו על הגדר, הצטרפו היום לתהליך - והן תורמות למדינה הפלסטינית שעשויה לקום". בוועידת המדינות התורמות הובטחו לפלסטינים בסך הכל כ-7.4 מיליארד דולר - סכום גבוה בהרבה מזה שהיה צפוי

 

בהתייחסה לאפשרות שהכסף שנתרם בפריז לא יגיע ליעדו אמרה לבני: "יש מנגנוני פיקוח. זה אינטרס של התורמות כמו אינטרס של ישראל, שהכסף הזה יגיע ליעדו. חלק מהכסף ילך לפרויקטים, ששם יש בקרה טובה יותר, וחלק יילך לתקציב ששם יפקח עליו סלאם פיאד, שאנו עובדים איתו. הוא דמות מקובלת עלינו ועל העולם".

 

בתשובה לשאלת ynet האם נלקחה בחשבון אפשרות שהתהליך המדיני מול הפלסטינים יתרסק, ומה תעשה ישראל אז, ענתה שרת החוץ: "המשא ומתן עם הפלסטינים הוא התהליך הכי מסובך בעולם. אין ספק שפעולות ישראליות כאלו ואחרות יכולות להפוך את המצב לבעייתי יותר. המטרה שלנו היא למנוע משברים לכן אנחנו נפעל בזהירות - נקבע אילו דיונים ייערכו מתי, ובמקביל נפעל לשמירת הביטחון של ישראל, שזה הדבר החשוב ביותר.

 

"המטרה שלנו היא למנוע משברים שהם שיכולים להוביל למבוי סתום. בזמן הקרוב נצטרך לבחון אם יש התכנסות לעבר המטרה המשותפת, ואם לא - לראות איך פועלים".

 

בתום כינוס ועידת המדינות התורמות הביעה לבני אופטימיות מסוימת: "אחרי אנאפוליס והוועידה בפריז אני חושבת שאנחנו אמנם נמצאים בתחילת הדרך, אך על הפסים הנכונים. אנו מחוייבים לעשות ניסיון אחר ניסיון, בדרך הנכונה ותוך התקדמות נכונה".

 

לבני בירכה את מדינות ערב שפתחו את ארנקן ותרמו סכומים נכבדים. היא הזכירה את ערב הסעודית שתרמה 500 מיליון דולר, את אמירויות המפרץ שתרמו 300 מיליון דולר, כווית שתרמה 300 מיליון ואחרות.

 

"יש רצון של ישראל להשתתף ביצירת מדינה פלסטינית תחת רשות לגיטימית", הוסיפה. "אנו מתכוונים ליצור יסודות למדינה פלסטינית עתידית. אנו מתכוונים לעמוד בהתחייבותינו למפת הדרכים, אמרנו את זה כבר מזמן. למרות החשדנות הבינלאומית כלפי מטרות ישראל, כפי שהתברר לי במהלך ביקורי כאן, הרי שהבהרתי לכל מי שדיבר איתי שישראל אינה מתכוונת להרחיב את ההתנחלויות".

 

אף אחד לא רוצה כוח בינלאומי

על שאלת חופש התנועה לאזרחים פלסטינים, ששבה ועלתה במהלך ועידת פריז, סיפרה לבני כי בפגישות שלה עם נציגי הקהילה הבינלאומית היא ענתה: "אתם מדברים על חופש תנועה, אבל גם אתם מגבילים תנועה של האזרחים שלכם כדי לאפשר חופש תנועה של אחרים. תסתכלו על העניין הישראלי פלסטיני מן הזוית הזאת. שאזרחים ישראלים לא יכולים לנוע בגלל מגבלות הטרור, זו דרישה לגיטימית מצד ישראל".

 

לבני נשאלה גם על משלוח כוח רב לאומי לרצועת עזה ואמרה: "בפגישות שלי עם האירופאים הם שואלים אותי האם יש אפשרות לשלוח כוח כזה לכאן. אני שואלת אותם אם הם מודעים לכך שהכוחות האלה יצטרכו לעבור בית בית בעזה ולהילחם בטרור". היא ציינה כי כל מי שדיבר איתה על כך אמר שיחזור אליה, אבל מעולם לא חזר.

 

שרת החוץ גילתה שאמש סוכם על משלוח כוח של 33 שוטרים מהאיחוד האירופי שיאמנו ביריחו שוטרים פלסטינים. כוח ראשוני של ארבעה שליחים כבר פועל ביריחו - ועתה לאחר חתימת הסכם, צפוי הכוח החדש להצטרף לכוח זה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבני. תהליך מסובך
צילום: איי אף פי
פיאד. סומכים עליו
צילום: איי פי
אנאפוליס. על הפסים הנכונים
צילום: איי אף פי
מומלצים