שתף קטע נבחר

בתום מאבק ממושך: תיאופולוס יוכר כפטריארך

שר הפנים יעניק את כתב ההכרה של ישראל בפטריארך הכנסייה היוונית-אורתודוכסית, לאחר שבג"ץ החליט לבטל את צו המניעה שהוציא. בתום שנתיים וחצי של מאבקים, שהחלו בהדחת הפטריארך הקודם, איריניאוס הראשון, על-ידי הכנסייה, ימונה תיאופולוס השלישי לתפקיד

לאחר שנתיים וחצי של מאבקים, משברים דיפלומטים ודיונים בבתי משפט, יעניק היום (יום ב') שר הפנים, מאיר שטרית, את כתב ההכרה של ישראל בפטריארך הכנסייה היוונית-אורתודוכסית, תיאופולוס השלישי.

 

הפטריארך הקודם, איריניאוס הראשון, הודח על-ידי מועצת הסינוד הקדוש, המועצה העליונה של הכנסייה היוונית-אורתודוכסית במאי 2005, לאחר שהתגלה כי מכר נכסים של לכנסייה במזרח ירושלים לאנשי עמותת עטרת כהנים. חשיפת הפרשה הובילה לעימותים קשים בין אנשי הכנסייה, שכללו אלימות ומעצרים של המשטרה ואף הגנה משטרתית על איריניאוס.

 

בעקבות החלטה מועצת הסינוד הקדוש הביעו ירדן והרשות הפלסטינית נכונות להכיר במינוי, אך ישראל ואיריניאוס, שטען כי נבחר לכהן למשך כל ימי חייו, סירבו להכיר במינויו של תיאופולוס השלישי.

 

מחזיק באדמות הכנסת ומשכן הנשיא

העיכוב בהכרה במינוי נבע, בין היתר, מידיעות שהגיעו לממשלת ישראל, לפיהן תיאופוליס התחייב להעביר לירדן והרשות הפלסטינית את כל רשימת אדמותיו, בהם מבני ממשל מרכזיים כמו הכנסת ומשכן נשיאי ישראל. ועדת השרים שדנה בסוגיה, בראשותו של השר רפי איתן, דרשה מתיאופוליס שיציג בפניה התחייבות כתובה לפיה הוא אינו מחויב לירדן ולרשות הפלסטינית. בסופו של דבר הסתפקו בהצהרתו שאין לו כל מחויבות כזאת.


תיאופולוס השלישי במפגש עם רה"מ לקראת חג המולד (צילום: גיל יוחנן)

 

פריצת הדרך נרשמה באוקטובר האחרון, עם החלטת הממשלה בנושא, בעקבות לחץ שהפעילה שרת החוץ האמריקנית, קונדוליסה רייס. במהלך ביקורה בישראל , נפגשה רייס פעמיים עם תיאופולוס השלישי ואף הזמינה אותו לביקור בבית הלבן. מהלכיה של רייס הובילו להודעת ממשלת ישראל כי היא מכירה במינויו הפטריארך.

 

בעקבות ההכרה הישראלית עתר איריניאוס לבג"ץ בבקשה לצו מניעה זמני למינוי, בטענה כי המינוי ניתן לו לכל ימי חייו. ואולם, בג"ץ, בראשות נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, החליט היום על ביטול צו המניעה, בטענה כי "אין זה מקומו של בית המשפט בישראל להתערב בהחלטותיה של מועצת הכנסייה".

 

אולמרט בירך את תיאופולוס על המינוי

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ערך הרמת כוסית לכבוד חג המולד, בהשתתפות ראשי העדות הנוצריות בישראל. אולמרט בירך את תיאופולוס על ביטול הצו המונע את מינויו ואיחל לו בהצלחה.

 תיאופולוס הודה לאולמרט ואף הציע את סיועו בתהליכים המדיניים. "אני מאחל שבאזור כולו יהיה שלום ורגוע. אני מכון להיות שגריר של שלום בין כל מנהיגי האזור", אמר תיאופולוס.

 

מקורביו של הפטריארך המודח אירניאוס אמרו ל-ynet כי "מדובר בהליך היסטורי. אחרי 700 שנה מדיחים פטריארך מכהן. אסור להקל בכך ראש. אנחנו מקווים שהשר שטרית ימתין עד לבירור כל ההליכים המשפטיים ועד לבירור בוועדה לביקורת המדינה". מקורביו מציינים כי קיימות עדיין שורה של עתירות נגד מינויו של תיאופולוס, אחת מהן היא של חבר הסינוד שטוען לשימוש בכוח ואיומים נגדו במהלך ההצבעה על ההדחה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
איריניאוס הראשון. הודח
צילום: איי פי
צילום: גיל יוחנן
תיאופולוס השלישי. יקבל את כתב ההכרה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים