שתף קטע נבחר

נבחנת הצהרה על פינוי מאחזים לפני ביקור בוש

ל-ynet נודע כי גורמים בממשלה הגיעו להבנות עם ראשי המתנחלים על פינוי מאחזים בודדים ללא אלימות, לקראת ביקור הנשיא האמריקני בעוד כשבועיים. מדובר בחלק מהמאחזים שממשלת שרון התחייבה לפנות ב-2004. לשכת אולמרט: ספק אם המהלך יושלם לפני הביקור

ישראל בוחנת אפשרות להצהיר על נכונותה להסיר כמה מאחזים בלתי חוקיים, בעת ביקור נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, בעוד כשבועיים. מדובר במאחזים בודדים שבהם יושבות כ-50-60 נפשות. בלשכות ראש הממשלה ושר הביטחון אמרו אמש (יום א') שטרם התקבלה החלטה בעניין, אך גורמים המעורבים במשא ומתן עם ראשי המתנחלים הביעו אופטימיות באשר לאפשרות שהצהרה כזאת תתאפשר. 

 

לפי הפרטים שנודעו ל-ynet, הושגו הבנות בין הגורמים הממשלתיים לראשי המתנחלים, שיש לערוך מחווה הנוגעת להסרת המאחזים לקראת ביקור הנשיא בוש, ב-9 בינואר 2008. על פי הבנות אלה, מדובר במחווה הנוגעת לקבוצת מאחזים ראשונית, שעשרות המתנחלים המתגוררים בהם יתפנו בלא עימות. זאת, בניסיון להגיע לפתרון מוסכם וכולל של בעיית המאחזים הבלתי חוקיים, כ-105 במספר. פתרון זה אמור למנוע עימות נוסח עמונה וצריך גם להניח את דעת המתנחלים.

 

ראש הממשלה אולמרט ושר הביטחון ברק, נתנו את ברכתם למהלך המתנהל בשבוע האחרון, עד עתה - בחשאיות גמורה. המגעים מתנהלים בנוגע למאחזים בודדים, פחות מחמישה, בהם מתגוררים כ-50-60 נפשות. מאחזים בלתי חוקיים אלה נמנים על 25 המאחזים הלא מורשים, אותם תבעו האמריקנים להוריד עוד בימיו של ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון.

 

מדובר בקבוצת מאחזים בלתי חוקיים אשר הוקמו ביהודה ובשומרון לאחר 2001, שלשכת שרון כבר התחייבה לפנות. ההתחייבות נתנה בשני מכתבים שנמסרו למזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס. המשא ומתן הנוכחי נועד לאפשר הסרת מאחזים ללא התנגדות, כצעד בונה אמון, הן בין ראש הממשלה ושר הביטחון למתנחלים, והן בין ישראל לפלסטינים ולאמריקנים.

 

חלק מהמאחזים יוסרו, אחרים יועתקו ממקומם

על פי ההסדר המתגבש, יוסרו אחדים מהמאחזים ואחרים יועתקו ממקומם את תוך גושי התנחלויות, העתידים לדעת ישראל להיוותר בידיה. קברניטי המדינה וראשי המתנחלים נמצאים בימים אלה במגעים אינטנסיביים וההערכה היא שעד סוף השבוע הקרוב תתקבל החלטה סופית בנושא זה.

 

המחווה של ממשלת ישראל באה על רקע כעס אמריקני בגין הכוונה להמשיך ולבנות מאות בתים בשכונת הר-חומה בירושלים, ותביעתם הנמשכת להורדת 25 המאחזים הבלתי חוקיים שעליהם סוכם בעבר. גם נציגים בכירים של הרביעייה הבינלאומית, אשר נפגשו בשבוע שעבר בשולי ועידת המדינות התורמות בפריז, הביעו דאגה מהמשך הבנייה בהר חומה, תבעו להקפיא התנחלויות ולהסיר את המאחזים הבלתי חוקיים. לצד גינוי להמשך ירי הרקטות מעזה לישראל, קראו נציגי הרביעייה לישראל להימנע "מחתירה שתפגע באמון ומהניסיון להגיע להסדר בין הצדדים".

 

במקביל מוסיפה ועדת השרים בראשותו של המשנה לראש הממשלה חיים רמון לחפש פתרונות בנושא הבנייה העתידית ביהודה ובשומרון, ולהסדרת מעמדם של 105 המאחזים הבלתי מורשים. סיור של הוועדה, שהיה מתוכנן השבוע כדי לבחון מקרוב את המאחזים ובעיות הבנייה, ידחה כנראה בשל דיוני התקציב. להערכת השר רמון, תסיים הוועדה הזאת את עבודתה בסוף חודש ינואר, לאחר תום ביקורו של בוש במזרח התיכון.

 

רמון: מקווה שנעמוד בהתחייבות בקרוב

בתשובה לשאלת ynet באשר למחויבות ישראל להוריד מאחזים בלתי חוקיים, אמר המשנה לראש הממשלה, השר חיים רמון: "בנושא הזה יש התחייבות של ממשלת ישראל מאז 2004. היישום של ההתחייבות נדחה מדי פעם מסיבות ראויות, גם על דעת האמריקנים. לאחרונה, גם ראש הממשלה וגם שרת החוץ אמרה בוועידת התורמות בפריז, שהם חוזרים על התחייבות ישראל לביצוע השלב הראשון במפת הדרכים. מה לעשות, זה כולל הורדת מאחזים בלתי חוקיים. שר הביטחון מנסה להגיע להבנות עם המתנחלים והתהליך הזה בעיצומו.

 

"אני מקווה שבסופו של דבר העניין הזה, שחשוב מדינית ליחסינו עם ארה"ב ועם הפלסטינים, יקרה בקרוב.

ראש הממשלה ושר הביטחון יצטרכו לאשר זאת, כדי לעמוד בהתחייבויות הבינלאומיות שנטל על עצמו, הן כלפי האמריקנים והן כלפי הפלסטינים", אמר המשנה לראש הממשלה.

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה לפרסום כי "טרם התקבלו החלטות בנושא ואנו בספק רב מאוד אם המהלך יושלם לפני ביקור בוש". מלשכת שר הביטחון נמסר: "עבודת המטה לפינוי המאחזים הבלתי חוקיים עדיין נמשכת. עד לרגע זה טרם סוכמה סופית. עם סיומה נעדכן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט וברק. נתנו את ברכתם
צילום: רויטרס
הנשיא בוש. ביקור ראשון כנשיא
צילום: איי אף פי
מאחז לא חוקי. יפונה או יועתק?
צילום: חגית עופרן
רמון. "חשיבות מדינית"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים