שתף קטע נבחר

משרד החוץ: סוריה מחכה לנשיא האמריקני הבא

הערכת המודיעין השנתית של משרד החוץ קובעת כי סוריה מעוניינת בהסדר, אך בתנאיה ובסיועו של ממשל אמריקני חדש. ועוד מתברר: באיראן יש סימנים לסדקים פוליטיים, ארצות הברית עומדת בפני תקופת מעבר ואירופה התקרבה לאמריקה

"סוריה היא מדינה חריגה בין אויבות ישראל. זו מדינה חילונית שמכירה בישראל ופוזלת למערב. היא מודעת לחולשתה מול ישראל, ולבעיות כלכליות קשות במיוחד בעתיד, ולכן רוצה הסדר - אך בתנאיה, ובמעורבות אמריקנית מלאה שכרגע אינה קיימת. הממשל הסורי מחכה ל-2009" - זוהי הערכת המודיעין של משרד החוץ, כפי שהוצגה בפני ועדת החוץ והביטחון של הכנסת.

 

מהערכת המודיעין, שנערכת מדי שנה, עלה בנוסף כי "ההרתעה הישראלית מול סוריה ואויבי ישראל בלבנון קיימת, ואף התחזקה במהלך 2007. אולם, דמשק עדיין בונה את כוחה ולכן מתחייב מעקב קפדני. בינתיים, חיזבאללה נבנה ככוח נוסף מול ישראל ויש לכך יש גם סיוע איראני משמעותי".

 

בנוגע לאיראן נטען כי המדינה נתקלת בבעיות כלכליות כבדות משקל וכי קיימים סדקים בממשל, אך לא ברור עד כמה הם עמוקים. אנשי משרד החוץ ציינו כי האינפלציה במדינה גבוהה וישנו קיצוב בדלק, אך לא ברור עד כמה הדבר חודר לציבוריות.

 

במשרד החוץ ציינו כי הנשיא האיראני, מחמוד אחמדי-נג'אד, השכיל בשנה האחרונה לשכנע את המנהיג הרוחני חמינאי להתקדם בתוכנית הגרעין, והצליח להיפטר מרבים מהקולות שביקרו אותו. "פעילות איראן בעייתית, גם בכך שהיא מחזקת את המסר של הקיצונים באזור, שלפי עמדתם מישראל ניתן להוציא דברים רק בכח", טענו. 

 

"ישנם סימנים לסדקים פוליטיים באיראן שנוצרו בשל הסנקציות. הדו"ח  האמריקני שהצביע על הפסקה בחיפוש אחרי הגרעין התקבלה בכעס גם בתוך ארה"ב, בצרפת ובבריטניה. איראן קיבלה את הדו"ח כמשהו שבולם מהלך צבאי נגדה, אך מתברר שיש נכונות בינלאומית לסנקציות נוספות. בעולם הערבי יש מהלכים הססניים ביחס לאירן, אולם ללא אנאפוליס והופעת נציגי מדינות ערב, המצב היה הרבה יותר גרוע לחזית האנטי-איראנית".

 

השלכות של שנת בחירות

בנוגע למתרחש בארצות הברית נכתב בהערכת המודיעין כי השנה הקרובה תהיה שנת מעבר בגלל הבחירות ויש לכך השלכות על מעמדו של הממשל האמריקני. על פי משרד החוץ, ב-2007 היו שינויים בארצות הברית, כשמדיניות

ההפצה הפעילה של תהליכי הדמוקרטיזציה בעולם נחלשה. לטענתם, נצחון החמאס והשלכותיו, השפיעו גם על שיח בעניין.

 

בהתייחס לאירופה נטען שבשנה האחרונה נרשמה התקרבות לעמדות ארצות הברית, וצמצום החיכוכים איתה. "קיימת התארגנות הולכת וגוברת לסנקציות כלכליות אירופאיות נגד איראן. צרפת ובריטניה התארגנו בפעלתנות יתר בנושא. כמו כן, הגרמנים טוענים שהסחר עם אירן הצטמצם - וזה נכון, אלא שמדובר בחברות קטנות יחסית ולכן פגיעות כלכלית".

 

על סעודיה נאמר כי בתחילת השנה הייתה דומיננטית בהובלת העולם הערבי, כשבוועידת ריאד היתה נכונות ערבית - שעדיין קיימת - לנהל משא ומתן עם ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוש. יורד מהבמה
צילום: רויטרס
אסד. מחכה בפינה
צילום: רויטרס
אחמדי-נג'אד. השתיק את המתנגדים
צילום: איי אף פי
מומלצים