שתף קטע נבחר

ברוכים הבאים לפגייה

הפגייה מייצגת עולם קטן מאוד, ששווה להכיר. הכרת אנשי הצוות ותפקידם, השוני ממחלקת היולדות הרגילה והתנהלות העניינים תקל עליכם את ראשית ההורות לתינוק שנולד טרם זמנו. זה עולם קטן מאוד

במהלך ההריון ההורים לעתיד לא מפסיקים לדמיין את הדקות הראשונות אחרי הלידה, הרגעים שבהם יכירו לראשונה את התינוק שלהם. הם מצפים למבט הראשון, למגע הראשון, לחיבוק הראשון ולהנקה הראשונה. למחשבות אלו תפקיד חשוב, כי הן משמשות כהכנה לקבלת התינוק באהבה. הורים לפג אינם זוכים להגשים חלומות אלו מייד עם הלידה.

 

במקום לבלות עם הרך הנולד, לקבל מידע והדרכה מאחיות מחלקת תינוקות על איך לטפל בתינוק, הורים לפגים מוצאים את עצמם חותמים על אישורים לטיפולים שונים שהתינוק יקבל במהלך שהותו במחלקה לטיפול נמרץ של פגים וילודים (פגייה). במקום ללמוד לזהות את הבכי המיוחד של התינוק שלהם, הם נאלצים לשמוע בכי של תינוקות בריאים במסדרונות מחלקת היולדות. כשהאם והאב מסתכלים זה בזה, הם רואים דאגה במקום התרגשות ושמחה.

 

בשעות הראשונות לאחר לידת פג, הורים בדרך כלל חווים תחושות של פחד, דאגה וחשש מפני אובדן. אלו הן תגובות טבעיות למצב הקיים. אולם, ייתכן שהתחושה הכי חזקה היא אי הוודאות. הם תוהים - היכן התינוק שלנו? מה מצבו? האם הרופאים והאחיות מטפלים בו כראוי? האם מצבו יותר טוב או פחות טוב?

 

על מנת לנסות להקל ולו במעט על ההורים לפגים, כדאי לדעת על הפגייה, על סדר היום, הצוות הרפואי ומה מותר ומה אסור.

 

הביקור הראשון בפגייה

הביקור הראשון בפגייה עלול להיות מפחיד. שורות של פגים קטנטנים ויילודים באינקובאטורים, מחוברים לסוגים שונים של צינורות, מכונות הנשמה, מוניטורים מצפצפים ושאר מכונות, אנשי צוות רבים מתרוצצים והורים מודאגים. קשה להאמין, אבל בתוך "הבלאגן" יש סדר. לכל אחד התפקיד שלו, לכל אחד המקום והזמן המתאים. 


(צילום: אימג' בנק)

 

צוות הפגייה

אנשי צוות רבים מהתחום הרפואי, הסיעודי והפרה-רפואי ממלאים תפקיד בפגייה. הם יהיו חלק מהמשפחה שלכם בימים או בשבועות הבאים. הכרת הצוות והתפקידים השונים יקלו עליכם בקבלת מידע על התקדמות התינוק וביצירת קשר עם המטפלים השונים וינעים את שהותכם בפגייה.

 

נאונטולוג - רופא ילדים מומחה, בעל התמחות בפגים. הנאונטולוגים הם רופאים בכירים, המרכזים ומנהלים בדרך כלל את הטיפול בתינוקות בטיפול נמרץ פגים.

 

מתמחה - רופא שסיים ללמוד בבית הספר לרפואה וכעת עושה התמחות בילדים. המתמחים הם הרופאים "בשטח", ואותם תמצאו בכל שעות היממה במחלקה.

 

אחות אחראית מחלקה - האחות שאחראית על כל צוות האחיות בפגייה, אליה כדאי לפנות אם מתעורר קושי שלא מצאתם לו מענה.

 

אחות טיפול נמרץ פגים - אחות מוסמכת שעברה הכשרה מיוחדת של משרד הבריאות בתחום הפגים. אחיות אלו מטפלות בדרך כלל בתינוקות בטיפול נמרץ.

 

אחות מוסמכת - אחות שסיימה ללמוד בבית הספר לאחיות ועובדת במחלקה. אחיות אלו מטפלות בדרך כלל בתינוקות שדורשים טיפול פחות מורכב.

 

פיזיותרפיסט - מומחה שעושה פיזיותרפיה לפגים הזקוקים לכך.

 

מדריכת הנקה - מדריכה שתלמד אותך איך לשאוב חלב אם, באיזו תדירות ואיך לאחסן את החלב. במידת האפשר היא תדריך אותך איך להיניק.

 

עובדת סוציאלית - תעזור לכם להסתגל לתפקידכם החדש כהורים לפג. כדאי לשתף אותה בחששות ובדאגות שלכם. לקראת שחרור ילדכם מהפגייה, העובדות הסוציאליות יסייעו לכם בכל צורך או קושי מיוחד שיתעורר.

 

כוח עזר - אנשי צוות שתפקידם לסייע לאחיות ולדאוג לסדר ולארגון ציוד וסדר כללי במחלקה.

 

טיפים חשובים למשך השהות בפגייה

ריחצו ידיים - בביקורכם הראשון בפגייה האחות תדריך אתכם איך ואיפה לרחוץ ידיים לפני שאתם ניגשים לתינוק. גם צוות הפגייה מחויב לרחוץ ידיים לפני טיפול בכל תינוק, ובין תינוק לתינוק. הפגייה איננה איזור סטרילי, ורחיצת ידיים קפדנית שומרת מהעברת חיידקים וזיהומים בין פג לפג. חשוב לכבד נוהל זה ולהקפיד עליו!

 

הכירו את מדיניות המחלקה לגבי מבקרים - ישנן פגיות שבהן אין שעות ביקור להורים והם רשאים להיכנס בכל שעות היממה. ישנן פגיות שבהן מקפידים על שעות הביקור. חשוב להכיר את מדיניות הפגייה שבה מאושפז התינוק שלכם. האם מותר להכניס בני משפחה? אחים/ אחיות של התינוק?

 

דעו מתי לצאת - ישנם מצבים בהם תתבקשו לצאת מהפגייה, לדוגמה בזמן הרכבת עירוי או לקיחת דם. שהותכם בזמן זה עלולה להכביד על הצוות, להסית את תשומת ליבם ולהפריע לתפקוד שלהם. ייתכן שתרגישו פגועים, אך חשוב שתדעו שישנה סיבה טובה לבקשה. הצוות מעוניין לחסוך לכם ולתינוק קושי מיותר.

 

בזמני העברת משמרת (אחיות), מדי שמונה שעות, ובזמן ביקור הרופאים תתבקשו גם כן לצאת מהמחלקה, וזאת כדי לכבד את פרטיות כל השוהים במחלקה. בזמנים אלו הצוות דן בכל תינוק ותינוק ולא ראוי שהורים אחרים ישמעו. בקשו מהאחות המטפלת בתינוק או מהרופא לעדכן אתכם אחרי הביקור.

 

שתפו את הצוות - ספרו לאחיות על הקשיים שלכם בטיפול בתינוק, ועד כמה אתם רוצים להיות מעורבים בטיפול היומיומי. זיכרו, האחיות רוצות את טובתכם ואת טובת התינוק. הן לא מעוניינות לכפות עליכם טיפול בתינוק כשאתם לא מרגישים מספיק בטוחים בעצמכם. מצד שני, הן רוצות להדריך אתכם ולתמוך בכם כדי שתהיו מעורבים בטיפול בתינוק שלכם.

 

אל תפחדו לשאול שאלות - הצוות מעוניין לספק לכם מידע על התינוק. חשוב שתדעו ממי לבקש מידע ומתי. אם אתם לא בטוחים ממי לבקש - בררו עם האחות המטפלת בתינוק שלכם. במחלקות רבות הרופאים מבקשים לתאם זמן לשיחה עם ההורים. בררו מה המדיניות במחלקה שלכם. אם קיבלתם הסבר לא ברור, אל תחששו להמשיך לשאול. אין שאלות טיפשיות. אפשר גם לחזור על מה שהוסבר כדי שתדעו שהבנתם נכון.

 

* הכותבת היא אחות מוסמכת, בעלת התמחות בפגים ובילדים ומנהלת תחום פרה ופוסט פרטום ב"בייבי לינק" המספקת סל שירותים מקצועיים לאחר הלידה בבית היולדת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
כדאי להכיר את הפגייה
צילום: סי די בנק
מומלצים